Trøske hos baby

Trøske hos baby

Babyen min har hvite flekker eller et hvitt belegg i munnen sin – hva kan dette være?

Det kan være det vanlige og noen gang smertefulle soppinfeksjonen som kalles for trøske. Trøske gir white eller gule flekker / belegg som kommer til syne i munnen på sidene, ganen, leppene og tungene hos babyen. Det kan også spre seg til halsen, mandlene eller spiserøret. Trøske er vanlig blant spedbarn og barn.

Hva er det som forårsaker trøske?

Sopp er en normal del av alles fordøyelsessystem, men hvis det blir en ubalanse kan en infeksjon bli resultatet. Noen spedbarn kommer først i kontakt med sopp i fødselskanalen. Etter at babyen er født kan antibiotika føre til trøske, og det kan gjelde både når du som mamma tar medisin (hvis du ammer) eller hvis babyen gjør det. Dette skjer fordi antibiotika dreper ‘gode’ bakterier som holder soppen i sjakk.

Noen mammaer og babyer sender infeksjonen frem og tilbake: babyen kan spre trøske til deg hvis du ammer, noe som kan resultere i en smertefull soppinfeksjon på brystvortene som vil trenge behandling. Du kan også gi babyen trøske hvis du ammer og du ammer og utvikler en soppinfeksjon på brystvortene etter å ha tatt antibiotika.

På den andre siden er det imidlertid mulig for begge to å forbli friske, selv om du ammer en baby som har trøske – og på lignende vis, hvis du ammer babyen så behøver ikke den å bli påvirket av din soppinfeksjon.

Noen mennesker tror trøske kan forårsakes av å suge på en flaske eller en smokk for lenge. Andre mener at en uren flasketut har skylden. Spedbarn som kun ammer og ikke bruker smokk kan imidlertid fortsatt få trøske, så det er vanskelig å peke på en enkelt årsak. Noen babyer og mammaer er rett og slett mer mottakelig for soppinfeksjoner enn andre.

Forrige Blodig avføring hos baby / barn
Next Baby og barn med astma

Kanskje du liker dette?

Babyhelse

Kløende utslett – hva kan det være elveblest?

Mange barn og babyer opplever å få kløende utslett og hvis denne kløen er kommet plutselig kan det for eksempel være elveblest. Det medisinske navnet på elveblest er urticaria, og

Babyhelse

Baby og barn med astma

Babyen min er tungpustet – er det astma? Astma er en velkjent sykdom hvor man vil finne store individuelle variasjoner fra pasient til pasient. Når det gjelder astma hos babyer

Babyhelse

Baby har vondt i øret – er det ørebetennelse?

Hvordan kan du vite om babyen din har en infeksjon i øret? Det letteste måten er ofte å observere endringer i babyens humør. Hvis babyen din blir sutrete og gråter