Utstyr til nyfødt baby

Utstyr til babyen

Det er endel ting som må handles av utstyr til babyen, men det er ikke alt som er nødvendig! Under finner du en liste over det du bør ha på plass.

Er du en av de mange i landet som venter barn? Gratulerer så mye til deg og din familie, for vi vet nemlig at det å få en baby er noe av det aller beste og største som finnes og som vi kan oppleve.

Men; kanskje kjenner du en litt skremmende følelse ettersom du ikke helt vet hvilket utstyr og hvilke klær en nyfødt baby egentlig behøver? Hva må stå på handlelisten og hva trenger egentlig babyen. I denne artikkelen gir vi deg noen tips til hva du kan shoppe inn, og vi holder oss til det du trenger – og ikke det som kan være kjekt å ha!

Våre lesere har tidligere kommet med råd til en nybakt mamma og har følgende råd som vi baserer vår liste på:

* Størrelsen på klærne må være helst fra 56 og oppover, det spørs selvfølgelig på hvor stor babyen er når den er nyfødt. De vokser veldig fort og det tar ikke lang tid før de bruker størrelse 60 ++. Ellers vil man sikkert få mange klær i gave fra slekt og venner og de kjøper ofte de små klærne for de er jo så nusselige, så det kan være lurt å vente til etter man er kommet hjem fra sykehuset før du gjør storinnkjøp.

* Noen bodyer, 3 helsetepper(når barnet kommer fra sykehuset er det vanlig at man bare bruker en body og så helseteppe rundt).

* Noen sparkebukser, blondeskjorter (de er så søte), nattdrakter, vaskekluter, smekker, utedress, luer, votter og sokker alt etter hvor kaldt det er (tynne luer skal man også bruke på varme sommerdager pga. solen og babyer er lett utsatt for trekk).

* Man må også anskaffe seg en sprinkelseng med kanttrekk så ikke babyen stikker bena ut sprinklene, det blir også lunere.

* Bilstol fra 0 kg+. Jeg foretrekker bilstol framfor å bruke bagen og sikkerhetsnett, det er sikrere. Det følger ofte med babypute i bilstolen, som kan fjernes når babyen blir større.

* Man trenger også en barnevogn, det er bra med kombivogn det er bagvogn og sportsvogn i et.

* Myggnett (for å holde unna mygg og katter), regntrekk og stelleveske (er bra å ha når en skal på byen eller lignende, der kan en ha klær, bleier o.l.).

* Teppe til å ha i vogn og et litt større til sprinkelsengen (stretsjlaken og putetrekk helst to av hver), pute bruker man ikke til babyer.

* Vippestol kan være fint å ha når barnet blir ca 2-3 mnd.

* Stellebord med hyller og badekar under er fint å ha, der kan man ha bleier og klær lett tillgjengelig når man skal skifte på babyen. Ikke kle på barnet for mye både ute og inne. Det beste er også at barnet skal ligge på ryggen (p.g.a. faren for krybbedød).

* Tåteflasker (flaskevarmer), alt etter som om du skal amme eller ikke. Engangsbleier (ikke for mange av minste type, babyen blir fort stor). Noen velger tøybleier alt etter hva du ønsker.

* Et nattlys er bra å ha når det er mørkt på rommet om natta, så babyen ikke blir så våken hvis man må slå på lyset, når man skal amme elle gi flaske.

Dette skulle vel være det grunnleggende og så vil jeg ønske deg lykke til…

Ut i fra dette har vi utarbeidet følgende liste og supplert med litt annet som er nødvendig:

Klær

Hvilke klær trenger en nyfødt baby? Det er egentlig ikke så veldig mye for vi kan nesten garantere at dere etter all sannsynlighet kommer til å motta mange flotte gaver med klær til husets aller minste. En del grunnleggende ting er det imidlertid smart å ha kjøpt inn på forhånd.

6-8 langermede bodyer i bomull
* 8 kortermede bodyer i bomull
* 4 sparkebukser med/uten fot.
* Jakke i bomull
* Lue i bomull
* Bomullssokker
* Joggebukse med bred strikk i livet
* Smekker
* Babytepper

Ekstrautstyr til den kaldeste årstiden:
* 3 bodyer i ull
* 3 strømpebukser eller tights i ull
* Ullsokker – både tynne og tykke
* Ullvotter uten tommel
* Lue i ull
* Utedress i ull eller fleece

Stellesaker

Når det gjelder stellesaker er det mye du kan unngå og som ikke er nødvendig, slik som bleie-søppelbokser, massevis av pleieprodukter og så videre. Det som er viktigst er at du har basisproduktene på plass og at du har en god arbeidshøyde når du skal stelle babyen.

* Stellebord, stellekommode eller stellepute (kan legges på vaskemaskinen).
* Badebalje/badebøtte.
* Frottéhåndklær – bruk evt. de du har fra før.
* Vaskekluter.
* Engangskluter
* Bleier (bleieavtaler på butikken er kjekke greier og kan spare deg for mye penger over tid)
* Babyolje – mildere for sart babyhud.
* Sinksalv – denne er kjekk å ha for såre stumper!
* Neglesaks til baby.
* Febertermometer

Nattsituasjonen

Nybakte foreldre vil gjøre nærmest alt for at den lille skal få sove så godt som overhodet mulig slik at familien får den nattaroen de sårt behøver. Det er helt greit å kjøpe en sprinkelseng, men husk å gjøre denne litt lunere ved å legge et pledd eller noe lignende rundt kantene slik at det ikke blir så åpent. En nattlampe kan også være kjekt å ha slik at det ikke blir ‘dagslys’ på rommet når du skal amme eller gi mat til babyen.

* Sprinkelseng/vugge.
* Madrass – kjøp ny og ikke la dette gå i arv.
* Babydyne – husk at pute ikke er nødvendig for nyfødte.
* Laken og dynetrekk.
* Tisselaken. Våte madrasser er aldri morsomt midt på natten, og velg en laken av god kvalitet – det kan fort bli klamt.
* Sengekant – evt. kan du bruke et pledd for å gjøre det lunt rundt babyen.
* Bamse eller koseklut – kan berge innsovningen og gjøre den lettere!

Spisesituasjonen

Når du skal amme babyen eller gi morsmelkerstatning er det om å gjøre å lage en situasjon som er så komfortabel som mulig for begge. En god stol eller en krok i sofaen kan fungere godt til dette. Noen vil kanskje kjøpe en ammepute, men det går fint å bruke vanlige sofaputer også.

* Amme-bh – husk å kjøpe en større enn dine vanlige BH’er!
* Ammeinnlegg i ull- denne kan motvirke brystbetennelse.
* En ammepute – som sagt: sofapute fungerer også bra.
* Tåteflasker – kan være kjekt å ha selv om du ammer – plutselig skjer det noen en dag som gjør at du må bruke flaske.

Annet nødvendig utstyr

I tillegg til alt det vi har ramset opp ovenfor er det viktig med en del annet utstyr, og da tenker vi først og fremst på turutstyr og utstyr til bilen.

* Barnevogn – husk på å kjøp en vogn som gjør det enkelt å komme seg til og fra boligen deres.
* Insektnett – ingen småkryp skal ned i barnevognen!
* Regntrekk – som regel følger slike trekk med når du kjøper barnevognen
* Vinterpose til vognen – her kan du kjøpe enten i ull eller i dun.
* Bilstol – teknologien forandrer seg stadig så her er det lurt å investere i nytt. Husk å montere setet ordentlig!
* Stellevesketil vogn: denne er kjekk og kan festes både på vognen og tas med overalt ellers. Et stelleunderlag er også handy, og kan for eksempel være et lite teppe.
* Våtservietter – uunværlig som foreldre til en baby og bør være med uansett hvor man skal!