Baby med luft i magen?

I likhet med oss voksne, kan spedbarn få luft i magen. Dette kan være smertefullt for den lille, selv om tilstanden er både vanlig og ufarlig. Hva er egentlig årsaken til at en baby får luft i magen, og hva kan du gjøre for å lette på symptomene?

Her finner du svar!

Luft i magen er vanlig hos babyer

Dersom du skulle oppleve at babyen din har luft i magen, er det som regel ingen grunn til bekymring. De fleste spedbarn er oppblåste fra tid til annen, og de fleste vil både prompe og rape hver eneste dag.

Det er kanskje først og fremst når luft i magen fører til smerter for barnet at det er greit å vurdere ulike tiltak.

Symptomer: Hvordan vite om baby har luft i magen?

Iblant kan det være vanskelig å vite hva som plager babyen. Den lille kan ikke snakke, og du må derfor tyde barnets signaler på andre måter. Så, hva tyder egentlig på at du har en baby med luft i magen?

Her er de vanligste symptomene:

 • Baby promper eller raper mye
 • Utspent og oppblåst mage
 • Barnet gråter mye på grunn av smerter og mageknip

Babyen kan også ha mye luft en periode uten å rape eller prompe noe særlig, noe som tyder på at luften kanskje trenger hjelp til å komme ut. I tilfeller som dette vil babyen ofte ha mageknip, noe som gjerne kommer til uttrykk gjennom gråt.

Hvorfor får baby luft i magen?

Det finnes mange grunner til at voksne kan få luft i magen, og slik er det også for spedbarn. Fra barnet er nyfødt og frem til ca. 1-års alderen, er det ulike årsaker til at barnet kan bli oppblåst.

La oss se nærmere på de vanligste.

Luft i magen ved amming

Mange babyer spiser ivrig når det er tid for amming, noe som stort sett bare er positivt. Men noen ganger kan barnet bli så ivrig at det svelger mye luft i tillegg til melk. Og denne luften må naturligvis ut igjen på en eller annen måte.

Så dersom du opplever at barnet blir oppblåst, gråter mye eller raper og promper etter måltider, er dette veldig vanlig. Heldigvis finnes det tiltak du kan gjøre for å begrense mengden luft barnet svelger, noe vi straks skal se nærmere på.

Babyens tarmsystem er umodent

I de første ukene av barnets liv er tarmsystemet fortsatt nokså umodent, og tarmfloraen er ikke like velutviklet som hos voksne. Dette kan potensielt føre til mer luft i magen, blant annet i etterkant av amming.

Ofte vil problemer med luft bli bedre av seg selv etter en stund, men dette kan naturlig nok variere.

Barnets kosthold

Mange begynner å gi barnet fast føde omkring seks måneders alder. Helsenorge.no anbefaler at man gir barnet fiberrik mat som inneholder grove kornsorter, bær, frukt, grønnsaker og lignende. Dette er mat som kan motvirke hard mage.

Samtidig vil sunne matvarer ofte føre til luft. Om barnet ditt blir mer oppblåst etter å ha begynt med fast føde, er dette altså ikke unormalt. Prøv dere gjerne frem med ulike råvarer, og se hva barnet reagerer på (og ikke).

Mors kosthold

Selv spedbarn som kun har morsmelk på menyen kan få luft i magen. Mange mener at visse matvarer mor spiser kan gi barnet mer luft i magen. Men spiser du for eksempel bønner eller andre matvarer som er kjent for å gi luft, vil ikke gass eller fiber overføres til morsmelken.

Det kan imidlertid være andre årsaker til at mors kosthold kan gjøre at barnet får magesmerter eller luft. Et eksempel er at mor får i seg melkeproteiner via kosten. Dette kan potensielt føre til magesmerter hos barn som har melkeproteinallergi.

Dersom du mistenker at barnet ditt kan ha luft eller smerter som skyldes kostholdet ditt, bør du konsultere lege eller helsestasjon for sikkerhets skyld.

Babyens anatomi

Visste du at nyfødte barn har et strupehode som forhindrer at det som havner i munnen kommer ned i luftrøret? Dette er viktig, siden det forhindrer at babyen blir kvelt av melk når det lærer seg å amme. Samtidig kan det føre til at luft i større grad havner i magen.

Dette kan også skje når barnet gråter, eller mates med flaske.

Svakt dietak

Mange spedbarn sliter med å få godt grep rundt brystvorten når de skal amme. Dette kan blant annet skyldes stramt tungebånd, noe som kan føre til at barnet ikke greier å oppnå vakuum mot brystet.

Dermed kan babyen glippe puppen under amming, og ende opp med å svelge mer luft. Dette kan også ha andre uheldige konsekvenser, som at babyen kompenserer ved å bruke lepper og kjever for å få i seg mat. I så fall kan barnet få muskelspenninger. Matingen kan også ta lenger tid.

Hvordan få ut luft i magen hos spedbarn?

Det finnes en rekke tiltak som lar deg hjelpe barnet å bli kvitt luft i magen, dersom problemet allerede har oppstått. Samtidig finnes det ting du kan gjøre for å redusere mengden luft som dannes i barnets mage.

Her deler vi våre beste tips!

Bli kvitt luft i magen hos baby

Dersom du merker at babyen har luftsmerter eller virker urolig etter måltidene, kan dette skyldes at den lille sliter med å rape eller prompe. Her forklarer vi deg hvordan du kan hjelpe barnet med å passere luft:

 • Hold barnet i oppreist posisjon, da vil rapen ofte komme ut på egen hånd.
 • Bær babyen med hodet hvilende på skulderen, og klapp forsiktig på baken eller stryk barnet over ryggen. Barnet slapper da av, og rapen kommer enklere ut.
 • Masser babyens mage forsiktig. Dette kan hjelpe den lille med å prompe!

Det er uansett lurt å få babyen til å rape etter hvert eneste måltid. Hvis ikke kan nemlig luften bevege seg videre ned i tarmsystemet, og føre til luftsmerter. Samtidig trenger du ikke å bekymre deg hvis du ikke får barnet til å rape. Luften kommer ut før eller siden, men da den andre veien.

Slik kan du forhindre at babyen blir oppblåst

Noen ganger er det greit å være føre var, og forhindre at babyen i det hele tatt får luft i magen. På den måten kan du også unngå at barnet får magesmerter eller blir urolig. Her er noen tips som kan bidra til at barnet svelger mindre luft:

 • Bruk tåteflaske med luftventil om barnet mates med flaske
 • Ta pauser under måltidet om babyen er veldig ivrig når den mates eller svelger for raskt. På den måten kan barnet få mulighet til å rape før dere fortsetter.
 • Amming av barnet i ulike stillinger kan hjelpe
 • Sørg for at babyen får godt tak omkring brystvorten ved amming. Dette skaper et vakuum, og kan forhindre at babyen svelger luft.
 • Unngå ammeskjold om du kan, ettersom dette kan medføre at barnet svelger ekstra mye luft
 • Om barnet snur seg bort mens det ammes, kan dette tyde på at det trenger å rape før ammingen fortsetter. Dette gjelder også om babyen mates med flaske.
 • Produserer du mye melk, er det lurt å «lette litt på trykket» ved å pumpe seg eller håndmelke før amming. Hvis ikke kan barnet få for mye melk i munnen, noe som gir en tendens til å svelge mer luft.

Har babyen kolikk?

Luft i magen antas å ha en sammenheng med kolikk hos spedbarn. Ifølge Helsenorge.no vet man ikke sikkert hva som forårsaker kolikk, men hvis barnet ikke får rapet godt nok etter måltidet, kan dette føre til luftsmerter og vonde sammentrekninger i tarmene.

Ved kolikk vil babyen gråte mye og høyfrekvent, og det kan oppleves som at ingenting hjelper. Babyen gråter gjerne så hardt at han eller hun blir rød i ansiktet, og beina blir trukket opp mens hendene knytes. Gråten er ofte langvarig.

I de fleste tilfeller vil gråten avta dersom barnet får prompet eller rapt, eller når barnet blir utmattet. Kolikk kan være slitsomt for både liten og stor, og mange nybakte foreldre opplever situasjonen som frustrerende.

Et tips Helsenorge.no deler, er å forsøke å få babyen til å rape midtveis i ammingen eller måltidet. For noen kan dette ha en god effekt. Det kan også være greit å skape ro rundt barnet, særlig om den lille er litt ivrig når det er tid for mating.

Snakk med lege eller helsestasjon om du trenger hjelp

I noen tilfeller kan man oppleve at barnet fortsetter å vise tegn på magesmerter eller er urolig i etterkant av måltider, selv etter å ha prøvd ulike tiltak. Andre opplever av babyen får ned i vekt, uten at det er noen åpenbar grunn til det.

I så fall kan det være greit å ta en tur til helsestasjonen eller legen for å undersøke barnet nærmere. Dette for å utelukke at det finnes andre grunner til at barnet har magesmerter og/eller luft i magen.

Som regel er imidlertid ikke luft noe du trenger å bekymre deg for. De fleste babyer vil ha luftsmerter fra tid til annen, og dette er like normalt som at voksne har luft i magen. Det er kanskje ubehagelig, men som regel helt ufarlig.