Hvor lenge ammer man?

Amming er sunt for barnet, ettersom melken inneholder både antioksidanter, vitaminer, viktige næringsstoffer og antistoffer. Samtidig vil man på ett eller annet tidspunkt begynne å avvenne barnet fra brystmelk. Så, hvor lenge ammer man?

Mange er komfortable med å amme til barnet blir både 2, 3 og 4 år gammelt. Andre slutter før barnet har fylt ett år. Her ser vi nærmere på hva som er anbefalt og mest «vanlig»!

Hvor lenge anbefaler helsemyndighetene å amme?

Ifølge Helsedirektoratet er det anbefalt å amme hele barnets første leveår. Frem til barnet fyller 6 måneder kan du fullamme det, noe som betyr at barnet kun får morsmelk. Melk inneholder nemlig alt barnet trenger, minus ekstra D-vitamin som bør gis utenom.

Fra 6-måneders alder kan du begynne å gi barnet fast føde utenom morsmelk. Fra denne alderen av vil barnet ha behov for ekstra næringsstoffer, og kan gjerne få mos av grønnsaker, fullkorn og lignende.

Mens Helsedirektoratet anbefaler å amme i minst ett år, anbefaler Verdens Helseorganisasjon å amme i to år. Her gjelder det å gjøre det som føles mest riktig for deg og barnet ditt!

Hvor lenge ammer norske kvinner i gjennomsnitt?

Basert på tall fra Ammehjelpen.no, ammer 48 % av norske kvinner fortsatt barnet når det er 12 måneder gammelt. Når barnet har fylt 13 måneder, ammer 34 % av mødrene fortsatt. Ved 6 måneders alder, ammer 78 %.

Den første uken og måneden etter fødselen ammer omkring 97 % og 93 % av norske kvinner.

Tallene viser at antallet ammende mødre reduseres etter hvert som tiden går etter fødselen. Når barnet er mellom 12 og 13 måneder, velger mange å trappe ned på ammingen. Dette tyder på at norske kvinner i snitt ammer til barnet er rundt ett år gammelt.

Må man slutte å amme?

Det er mange grunner til at kvinner slutter å amme. Noen ønsker å fortsette fordi både mor og barn er komfortable med det, men slutter på grunn av andres forventninger. Andre slutter fordi barnet ikke lenger vil ha pupp, eller fordi de ikke er komfortable med å fortsette.

Her er det viktig å lytte til seg selv, og hva som føles riktig for deg og ditt barn. Om du ønsker å amme til barnet er to år eller eldre, er det ingenting i veien for det om det føles riktig. Noen ammer barnet til det blir tre, fire eller kanskje enda eldre.

Så, nei – du ikke slutte å amme. Det er du som er sjefen, og det er du som kjenner barnets behov best!

Les også: Hvordan velge riktig amme-BH?

Amming: Hvor lenge av gangen?

Foruten å lure på hvor lenge du bør amme barnet, lurer du kanskje på hvor lenge hver «ammeøkt» bør vare. Her finnes det ikke noe klart fasitsvar, ettersom ulike barn kan ha ulike ammeteknikker.

Noen barn er glupske og får i seg mye melk på kort tid. Andre kan ligge lenge ved mors bryst. Enkelte barn sovner til og med mens de ammer. I det hele tatt kan du regne med å amme i alt fra noen få minutter til 30 minutter eller lenger.

Ifølge Ammehjelpen.no, er det vanlig å amme i omtrent 20 til 40 minutter per økt. Det viktigste er imidlertid at barnet får i seg næringen det trenger, heller at du følger klokken.

Hvor lenge amme på hvert bryst?

Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor lenge du bør amme med hvert bryst før du bytter. Noen velger intervalltømming, der en deler døgnet i intervaller og lar barnet amme fra ett og samme bryst gjennom hvert intervall.

Er det snakk om intervallamming, skal du ifølge Ammehjelpen.no ikke bytte bryst før barnet har ammet minst to ganger fra brystet. Ett bryst får altså «pause», mens det andre brukes aktivt.

Du kan også velge heltømming. I så fall tømmer du brystene så godt som mulig (de vil ikke bli helt tomme, siden melk produseres fortløpende). Poenget med både heltømming og intervalltømming er å bidra til at melkeproduksjonen justerer seg etter barnets behov.

Hvor lenge ammer man et nyfødt barn?

I løpet av et døgn vil en nyfødt ha behov for melk cirka 8 til 12 ganger. Som et minimum bør du ifølge Ammehjelpen.no amme den nyfødte hver 3.–4. time. Merk deg at dette er et minimum. Hvor lenge hver økt varer, varierer stort.

Igjen er det lurt å se på barnet fremfor å kikke på klokken. Babyen vil som regel slippe tak i puppen selv når det er mett og fornøyd.

Du kan amme barnet så lenge du vil

Mange vil nok mene at det finnes en grense for naturlig det er å amme barnet. Men det er bare du selv som kan sette denne grensen. De fleste mødre ammer barnet så lenge de kan og er komfortable med det. Dette kan være 9 måneder, 1 år eller lengre.

Lytt til deg selv og barnet sine behov, og velg den løsningen som passer dere best!