Hvordan få baby til å ta smokk?

Mange foreldre ønsker at barnet skal bruke smokk, da den kan by på ekstra trygghet og trøst. Kort fortalt vil smokken etterligne mors brystvorte, og for barnet vil suging ha en beroligende effekt. Men hva om babyen bare spytter smokken ut?

Her forklarer vi deg hvordan du kan få baby til å ta smokk.

Først og fremst: Bør babyen få smokk?

Ifølge Ammehjelpen.no, vil suging ha en beroligende virkning på de fleste spedbarn. Derfor vil barnet ofte være rolig og døsig mens det blir ammet. Men brystet ditt er kanskje ikke alltid tilgjengelig, og da kan smokk brukes om ønskelig.

Bruk av smokk kan by på visse fordeler. Her er de viktigste:

 • Du kan hjelpe barnet å falle til ro på egen hånd (uten pupp)
 • Brystene dine kan få en velfortjent pause
 • Om du overproduserer melk, kan smokkbruk stabilisere produksjonen
 • Suging på smokk kan ha en smertelindrende effekt
 • Syke og premature babyer som sliter med å die kan ha god nytte av smokk
 • Senere vil det være lettere å venne babyen av smokk enn tommel

Det er opp til den enkelte forelder å avgjøre hva som er riktig for seg og barnet. Om smokken brukes slik den skal, kan den absolutt være et nyttig verktøy. Men om du ikke ønsker at barnet skal bruke smokk, er også dette helt greit.

Tips for å få baby til å ta smokk

Det finnes mange tips og råd for hvordan du kan få baby til å ta smokk. Har du opplevd at barnet spytter ut smokken, er du ikke alene. Mange barn trenger litt tid for å venne seg til noe annet enn bryst eller flaske.

Her har vi samlet noen av de beste tipsene!

Finn riktig smokk

Det første du bør gjøre, er å velge riktig smokk. Her er det ikke mulig å gi én anbefaling som passer alle foreldre og barn. Ulike barn vil nemlig kunne foretrekke ulike smokker. Smokker kan variere både med tanke på form og materialer.

Når det gjelder sugedelen, vil denne som regel være av silikon eller lateks. Sistnevnte gir den mest naturlige følelsen, men har begrenset holdbarhet. Noen barn er dessuten allergiske mot lateks. Silikon er holdbart og allergivennlig, men gir ikke en like naturlig følelse.

Sugedelen kan også ha ulike fasonger. Den klassiske runde og kirsebærformede smokken etterligner en brystvorte. Disse passer godt for barn med god til middels god sugerefleks. Dråpeformede eller asymmetriske smokker passer ofte best til barn med svak til moderat refleks.

Ellers er det greit å tenke over formen på smokkeskjoldet. Noen skjold krummer litt utover for å etterligne formen på et bryst. Andre krummes innover, og er formet etter babyens ansikt. Ulike barn har ulike preferanser.

Les også: Test av 6 smokker: Hvilken er best?

Aktiver babyens sugerefleks

Nyfødte barn har flere medfødte reflekser, og blant disse finner vi sugerefleksen. Denne innebærer at spedbarnet automatisk begynner å suge dersom man berører ganen, leppene eller tungen.

Ofte vil spedbarn også åpne munnen dersom kinnet eller leppene berøres. Reflekser som dette er viktig, ettersom de hjelper nyfødte å ta til seg mat når mors bryst berører munnen.

Men du kan også dra nytte av refleksen dersom barnet skal bruke smokk. Slik går du frem:

 1. Stryk barnets kinn og lepper med smokken
 2. Se om barnet åpner munnen
 3. La sugedelen av smokken berøre ganen eller tungen
 4. Mange babyer vil nå suge på smokken
 5. Prøv gjerne igjen dersom du ikke fikk det til

Unngå smokk før ammingen er veletablert

Ifølge Ammehjelpen.no, anbefales det at foreldre venter med å introdusere babyen for smokk før ammingen er veletablert. Babyen bør dessuten ha en tilfredsstillende vektøkning, noe som tyder på at han/hun får i seg nok næring.

Hvis et nyfødt barn får utløp for sugebehovet sitt ved hjelp av smokk, kan dette nemlig føre til at babyen ikke får i seg nok melk. Mor kan også oppleve at melkeproduksjonen reduseres. Med det sagt, er det mange som gir smokk til nyfødte uten at dette medfører problemer.

Dypp smokken i morsmelk

Et annet tips er å gjøre smokken mest mulig appellerende for den lille. Babyen har instinktivt sansen for morsmelk. Dypper du smokken i litt melk, vil den derfor lukte og smake ekstra godt. Dette kan øke sjansen for at babyen vil ta smokken.

Ha gjerne litt morsmelk i en kopp, slik at det er enkelt å dyppe den før du tar den bort til barnets munn.

Ellers er det lurt å vente med å gi barnet smokken til han eller hun er rolig og fornøyd. Syng gjerne litt for barnet, og pass på at også du er avslappet.

Ikke alle babyer ønsker å bruke smokk

Har du prøvd alle tips, men opplever at babyen fortsatt ikke vil ta smokken? Noen barn spytter ut smokken samme hva slags teknikker foreldrene prøver ut. Dette kan være frustrerende, men husk at det å ikke bruke smokk også kan ha sine fordeler.

Det er for eksempel bra for melkeproduksjon din om du må amme ofte. Du slipper også å måtte lete etter smokken stadig vekk!