Hvordan velge riktig amme-bh?

Når du skal velge riktig amme-BH, er det flere ting å tenke på. Det er viktig å ta hensyn til både komfort og funksjonalitet. Mange velger også å bruke amme-BH under graviditeten, da de ofte er mer komfortable enn en vanlig BH. Her er en praktisk guide for å hjelpe deg med å velge en riktig amme-BH.

Størrelse og materiale

Start med å ta mål, og følg størrelsesguiden for det merket du har sett deg ut, så du er sikker på å få god passform. En BH størrelse består av to ting: omkrets og cup-størrelse. Omkretsen måles ved å holde målebåndet stramt rundt torsoen og under brystene. Rund av til nærmeste 5 cm. Om du for eksempel måler 81 cm, blir størrelsen din «80». Cup-størrelse finner du ved å måle omkretsen over brystene. Her må du legge målebåndet rundt det fyldigste punktet. Om du er ny på dette kan det være lurt å sammenligne ulike typer amme-BH for å se hva som finnes. Husk å også tenke over hvilket materiale den er laget av. Velg en amme-BH som er laget av mykt og pustende materiale, som bomull eller bambus. Da unngår du irritasjon og ubehag. 

Åpning og støtte

Det er viktig med en praktisk åpning for amming, for eksempel en klips eller nedbrettbar kopp. Med andre ord vil du ha behov for en enkel åpningsmekanisme slik at det går raskere å legge barnet mot brystet. En amme-BH skal sitte på en måte der den gir god støtte, samtidig som den må være myk og elastisk. Brystenes størrelse vil variere, da størrelsen vil endre seg under ammeperioden, så det er viktig at stoffet kan forme seg. Sjekk også at BH-en har justerbare stropper. Det frarådes også å bruke BH med en hard bøyle. Dette er både ubehagelig og kan i verste fall være med på å blokkere melkekjertlene. Visse undertøysmerker har amme-BH med gelebøyler som ikke fører til ubehag og unødvendig klem dersom du ønsker å ha en form for bøyle. 

Når bør jeg kjøpe amme-BH?

Du kan gjerne kjøpe amme-BH før fødselen, men vent gjerne til etter uke 36. Dette er fordi brystene vil fortsette å vokse og endre form gjennom både svangerskap og etter fødsel. Når de vanlige BH-ene dine blir for trange og ubehagelige, kan du begynne å vurdere å kjøpe amme-BH. Det kan være lurt å kun kjøpe en BH til å begynne med, og vente noen uker før du kjøper flere, da brystene endrer seg mye. På denne måten vil du kunne også kunne finne ut mer om dine egne preferanser, samtidig som du får mer for pengene dine!