Hvorfor hikker babyen min mye?

De fleste babyer hikker, men noen hikker mer enn andre. Som regel er hikke helt ufarlig, og vil komme og gå av seg selv. Men det finnes tiltak du kan prøve for å begrense eller stoppe hikken.

Her ser vi nærmere på hvorfor babyer hikker, og hva du kan gjøre.

Hva er hikke – enkelt forklart?

Hikke er en kraftig sammentrekning av muskelen i mellomgulvet, kalt diafragma. Sammentrekningen er ufrivillig, og fører til at personen trekker pusten raskt inn mens stemmebåndet stenges av. Dette gir en karakteristisk hikkelyd.

De lærde strides om årsaken til hikke. Mye tyder imidlertid på at hikken oppstår som følge av at mellomgulvet eller magesekken irriteres og igangsetter en refleks. Prosessen er helt normal, og både babyer, barn og voksne hikker jevnlig.

Hva forårsaker hikke hos baby?

Man vet ikke 100 % sikkert hva som utløser hikke, hverken hos spedbarn eller voksne. Men i mange tilfeller vil man hikke for eksempel etter å ha drukket eller spist for fort. Dette kan også være årsaken til at babyer hikker mye, for eksempel etter amming.

Hvis babyen drikker mye melk på kort tid, kan hikkerefleksen utløses. Det kan eventuelt være snakk om luft i magen, noe som også kan irritere magesekken eller mellomgulvet.

Er hikke hos baby farlig?

Nei, hikke regnes som både normalt og ufarlig. Husk at babyen også hikket inni magen din. Det kan se ut som at babyen har smerter når han eller hun hikker, men hikke i seg selv er vanligvis ikke vondt.

Med det sagt, kan hikke oppleves irriterende eller ubehagelig – også for en baby.

Hvordan få baby til å slutte å hikke?

Som regel vil hikke gå over av seg selv etter en liten stund. Det finnes mange kjerringråd og tips som tilsynelatende kan hjelpe mot hikke. Disse kan imidlertid ha varierende effekt.

Ifølge norsk helsevesen kan litt brystmelk og varme føtter hjelpe mot hikke. Forsøk gjerne dette, dersom du ønsker å stanse hikken. Kanskje du kan ta på et par ullsokker på barnets føtter?

Dersom barnet plages av luft eller vondt i magen, kan du også prøve å hjelpe barnet til å rape. Legg den lille inntil deg slik at ansiktet hens hviler på skulderen din. Klapp deretter forsiktig på ryggen, til barnet eventuelt raper.

Dette kan være fint å ha som rutine hver gang barnet har fått mat. Forsøk også å holde babyen i oppreist posisjon etter mating, da dette gjør det lettere for barnet å bli kvitt luft.

Andre tips for å stanse hikking hos baby

Siden det finnes mange potensielle årsaker til hikke hos baby, kan det også variere hvilke tiltak som hjelper. Her er noen tips du kan teste ut:

  • Mat babyen saktere
  • Ta pauser underveis ved amming eller flaskemating
  • Sørg for at babyen er rolig før og etter måltider
  • La babyen sitte oppreist før og/eller etter mating
  • Forhindre at babyen svelger luft ved å ha en god ammeteknikk, eller ved å bruke tåteflaske med luftehull

Baby hikker i søvne – normalt?

Babyer kan hikke både mens de er våkne og mens de sover. Som regel er det helt ufarlig å la barnet sove hvis det hikker. Hikke vil normalt sett ikke påvirke babyens pust, og det beste er kanskje å la naturen gå sin gang.

I de fleste tilfeller vil ikke babyen selv plages av sin egen hikking. Du kan oppleve at barnet både spiser og sover mens det hikker, mer eller mindre uaffektert.

Les også: Hvordan få baby til å sove?

Mange opplever at baby hikker i magen

Gjennom graviditeten har du sannsynligvis kjent rytmiske bevegelser fra fosteret i magen. Dette er faktisk hikke, og helt vanlig under svangerskapet. Ifølge Helsenorge.no, hikker fosteret fordi det drikker fostervann og produserer urin.

En annen teori opp gjennom tidene, har vært at babyen hikker i magen fordi den trener opp mellomgulvsmuskelen. Og nettopp det er ikke så usannsynlig, ettersom muskelen er avgjørende for normal pustefunksjon.

Vis omsorg når barnet hikker

Dersom barnet virker irritert av hikken, kan det være greit å holde ham eller henne inntil seg. På den måten kan den lille få en positiv følelse av nærhet og komfort, selv om han/hun har hikke.

Holder du barnet inntil deg, kan du samtidig forsøke å klappe det på ryggen slik at eventuell mageluft rapes ut. Kanskje bidrar dette også til at hikken stopper opp.

Snakk med en lege dersom du er bekymret

Hikke hos baby er som nevnt ingenting å bekymre seg for, og helt normalt. Skulle du likevel være usikker på om alt er som det skal, kan det være betryggende å prate med legen. Da kan du utelukke andre tilstander.

En sjelden gang iblant kan hikke skyldes sykdommer eller unormale tilstander. Et eksempel er skade i den nedre delen av hjernestammen. Dette er imidlertid svært sjeldent, og sannsynligvis ikke årsaken til at barnet ditt hikker.

I de aller fleste tilfeller utløses hikkerefleksen fordi magesekken eller mellomgulvet blir irritert.