Baby med tørr hud? Våre beste tips!

Mange nybakte foreldre opplever å ha en baby med tørr hud. Dette regnes stort sett som både normalt og ufarlig, men kan være ubehagelig for den lille. Da er det godt å vite at det finnes mange tiltak du kan gjøre for å fukte barnets hud.

I dette innlegget deler vi et knippe gode tips mot tørr babyhud!

Tørr hud hos nyfødt baby er normalt

Ifølge NHI.no, er det vanlig at spedbarn har tørr hud de første ukene etter fødselen. I mange tilfeller vil huden også flasse. Dette forekommer særlig ofte omkring babyens føtter og hender.

Den tørre huden skyldes at babyhuden enda ikke har begynt å skille ut talg, som er hudens naturlige oljesmøring. I de fleste tilfeller vil den tørre huden bli bedre etter noen få uker.

Skurv hos spedbarn

Dersom du legger merke til at babyen din får mye flass i hodebunnen, kan dette tyde på at den lilla har fått skurv. Denne tilstanden er både vanlig og ufarlig, og er vanligvis ikke til plage for barnet. Noe kløe kan likevel forekomme.

Skurv er en form for fet flass, og dukker gjerne opp når babyen er mellom 2 og 10 uker gammel. Normalt sett vil flasset forsvinne av seg selv etter noen få måneder. Skurv kan også forekomme under barnets arver, omkring ører og i nakkefoldene.

Melkeutslett og hormonutslett hos baby

Babyer kan også ha utslett – noe som i likhet med tørr hud regnes som vanlig. Ifølge NHI.no finnes det flere ulike typer utslett hos spedbarn, inkludert hormonutslett som kan minne om små kviser (acne neonatorum). Dette sees gjerne hos nyfødte.

Barnet kan også få bleieutslett, varmeutslett og melkeutslett. Bleieutslett skyldes som regel at huden er fuktig over tid under bleien. Varmeutslett forekommer fordi babyens svettekanaler er blokkerte, slik at svetten ikke får piplet ut gjennom huden.

Tørr luft og hyppig bading kan gi tørr babyhud

I likhet med oss voksne, kan små barn få tørr hud dersom inneluften er tørr – noe den gjerne er om vinteren. Barn kan også få tørr hud ved hyppig vasking, særlig om det brukes såpe.

Såpe vil løse opp det beskyttende fettet som ligger utenpå huden, og kan dermed gi tørr hud. Bader du babyen ofte, vil dette ofte føre til tørr hud eller flass.

Du bestemmer selv hvor ofte du skal vaske babyen, men du trenger ikke å bade den lille mer enn to ganger ukentlig. Unngå å overdrive hyppigheten av bading, ettersom huden fort kan bli stram og tørr.

Hvordan behandle tørr hud hos baby?

Det finnes altså flere årsaker til tørr hud hos babyer. Derfor kan også behandlingen variere noe. Men i de fleste tilfeller handler behandlingen om å redusere fukttapet, og tilføre ny fuktighet.

Her er noen velprøvde tips!

Babyolje

Ifølge Helsenorge.no kan man gjerne benytte dusj- eller badeolje når baby eller barn med tørr hud skal bades eller dusjes. I motsetning til såpe, vil ikke badeoljen fjerne babyhudens naturlige lag med fett. Samtidig blir huden rengjort.

Helsemyndighetene anbefaler for øvrig å minimere bruken av såper, og da særlig produkter med høy pH. Bruker du såpe, er det også viktig at alle såperester fjernes tilstrekkelig.

Klapp huden tørr

Fremfor å gni barnets hud tørr etter bading, anbefaler Helsenorge.no at du klapper den tørr. Ta et håndkle, og klapp det forsiktig over barnets hud.

Gnir du med håndkleet, kan dette nemlig også føre til at du gnir bort det naturlige fettlaget.

Fete fuktighetskremer

Etter å ha badet og tørket babyen, er det lurt å tilføre ekstra fuktighet til huden. Dette kan du gjøre ved hjelp av fete fuktighetskremer. Denne bør påføres så snart som mulig etter bading, og før du kler på barnet.

Merk deg at det er forskjell på en lett kroppslotion og fete kremer. Fete kremer må ofte masseres godt inn i huden, og er litt vanskeligere å fordele enn lotion. Til gjengjeld vil de legge igjen et beskyttende lag med fett på huden som forhindrer at babyhuden tørker ut.

Ifølge Helsenorge.no, kan du gjerne velge fete kremer som inneholder melkesyre, karbamid, glyserol eller propylenglykol. Siden kremen kan være litt fet, bruker den litt lengre tid på å trekke godt inn i huden. Vent derfor litt med å kle på barnet etter påføring.

Høyere luftfuktighet

Innendørs kan luften fort bli tørr, noe som vil si at luftfuktigheten er lav. Dette gjelder kanskje særlig vinterstid, når man fyrer med ved eller har på varmeovner, og holder vinduer lukket.

Et tips er derfor å øke luftfuktigheten. Dette kan du oppnå ved å senke innetemperaturen noe, åpne vinduer eller bruke en luftfukter.

Behandling av skurv

Dersom det ikke er snakk om vanlig tørr hud, men skurv, kan du behandle babyhuden med salisylolje (2 %). La oljen virke i omkring 4 timer eller over natten. Deretter kan du forsøke å fjerne belegget i hodebunnen med en liten kam.

Benytter du salisylolje, bør du passe på at middelet ikke havner i babyens øyne. Eventuelle rester som er igjen, kan du forsøke å fjerne med litt mild sjampo.

Lykke til!