Babysvømming

Vurderer du å begynne på babysvømming med barnet ditt? I så fall lurer du kanskje på hva dette innebærer, hvilke fordeler det har og hva man må huske på. Ja, og en hel del andre ting.  

I denne guiden har vi samlet alt du trenger å vite om den populære vannaktiviteten! 

Hva er babysvømming? 

Ifølge Norges Svømmeforbund (NSF) er babysvømming en vannaktivitet for små barn som gjennomføres sammen med foreldre. Aktivitetene er basert på lek og kontakt mens man er i vannet, og alle foresatte har ansvaret for sitt eget barn. Alt skjer på barnets premisser. 

Leken eller aktivitetene kan foregå både under og over vann. Som regel deltar man på et kurs sammen med andre foreldre og barn, og er flere i bassenget samtidig. En instruktør vil normalt sett veilede og dele gode råd. 

Aktiviteter på babysvømmekurs 

Hvilke aktiviteter som tilbys på babysvømming kan variere fra kurs til kurs. I mange tilfeller er det både sang og bevegelser i vannet. For babyer som kan sitte kan det for eksempel være å sitte på bassengkanten og falle ut i vannet (mot mor eller far). 

Det kan også være å gripe etter leker i vannet, bli holdt over vannflaten eller å bli holdt av mor/far mens man danser. Instruktøren legger ofte opp et eget program. 

Hvorfor er babysvømming en god idé? 

Det finnes mange gode grunner til å melde seg på babysvømming, og aktiviteten kan ha positive effekter både nå og senere i livet. 

Her er noen av de viktigste årsakene til å bli med: 

1. Barnet lærer seg å trives i vann 

Hovedformålet med babysvømming er ifølge Norges Svømmeforbund å bidra til at barnet føler seg trygt og komfortabelt under og over vann. Forhåpentligvis kan denne tryggheten bidra til at barnet vil trives godt i det våte element også når det blir eldre. 

Babyen får ofte også mestringsfølelse, siden han eller hun kan bevege seg mer fritt enn på land. 

2. Barnet blir mer svømmedyktig 

Norges Svømmeforbund kan også fortelle at leken og treningen i babysvømming har et sikkerhetsaspekt. Noen barn som har deltatt i babysvømming har faktisk klart å redde seg selv dersom de faller i vannet. 

Om barnet lærer seg å bli komfortabelt i vannet, vil det forhåpentligvis også kunne lære seg å svømme tidlig. Svømmeforbundet anbefaler foreldre å begynne med svømmetrening før skolestart, og gjerne i 4–5-års alderen. 

3. Påvirker barnets fysikk positivt 

Babysvømming innebærer ofte mange ulike aktiviteter, som å gripe etter gjenstander i vannet eller balansetrening. Disse aktivitetene kan i mange tilfeller betale seg når barnet blir litt eldre.  

Forskning viser nemlig at barn som har deltatt på babysvømming har bedre gripeevne og balanse når de fyller fire år, sammenlignet med de som ikke har deltatt på tilsvarende aktivitet. 

4. Sosial og morsom aktivitet 

Babysvømming kan for øvrig også være en veldig kjekk hobby eller aktivitet, både for store og små. Det kan fungere som trim for foreldrene, eller kanskje til og med avkobling. Man kan også bli kjent med andre foreldre og barn som deltar. 

Du får også mulighet til å tilbringe kvalitetstid med barnet gjennom stimulerende aktivitet og lek.  

Når kan man begynne med babysvømming? 

Ifølge Norges Svømmeforbund er det i prinsippet mulig å starte med babysvømming allerede når barnet er nyfødt. Det er imidlertid vanlig å vente til navlen har grodd og at barnet har oppnådd en viss vekt. 

De ulike tilbydere av babysvømming opererer med en nedre aldersgrense på 6–8 uker, eller krever at babyen har nådd en nedre vektgrense på fire kilo, ifølge Norges Svømmeforbund.  

Forbundet påpeker likevel at så lenge det er gode hygieniske forhold i bassenget og gunstig temperatur, er det ikke noe i veien for å starte tidligere. 

Hvor lenge kan barnet delta? 

Mange babysvømmekurs har en øvre aldersgrense på to–tre år. Det er heller ikke uvanlig at det arrangeres separate kurs for babyer i ulike aldersgrupper.  

Hos Norges Livredningsselskap i Vestfold tilbys for eksempel babysvømming for barn i alderen 8 uker til tre år. Selskapet tilbyr imidlertid også svømmekurs for småbarn mellom tre og fem år. Ifølge dem er barnet aldri for ungt eller gammelt til å starte med svømming, og det finnes et tilbud for alle. 

Er det trygt for babyen å bade i basseng? 

Ja, babysvømming anses for å være en trygg aktivitet for både barn og foreldre. Norges Svømmeforbund kan fortelle at det til dags dato ikke er registrert noen ulykker relatert til babysvømming her til lands. 

Samtidig er det viktig å huske på at barnet skal være under oppsyn av en voksen, og at glatt gulv kan være et risikomoment.  

Babysvømmekurs krever autorisert instruktør 

På nettsidene til Norges Svømmeforbund opplyses det om at babysvømming skal ledes av en autorisert instruktør. Dette innebærer at instruktøren har gjennomført NSF sin grunnutdanning kalt «begynnerinstruktør».  

Det at instruktøren har gjennomført og bestått et kurs, bidrar til ekstra trygghetsfølelse for deltakerne. Instruktøren forklarer, hjelper og leder kurset, slik at det blir innholdsrikt og givende for både store og små. 

Forberedelser før du skal på svømming med baby 

Før du skal på babysvømming med barnet ditt, er det lurt å gjøre noen forberedelser. På den måten kan du øke sannsynligheten for at aktiviteten blir en positiv opplevelse for både liten og stor. 

Her er noen tips. 

Forbered babyen med bading hjemme 

Ifølge Norges Svømmeforbund er det viktig å forberede babyen på svømming i basseng ved å bade litt hjemme først. Fyll gjerne opp badekaret (dersom du har et) med kroppstemperert vann, og la barnet bevege seg i vannet. 

Du kan også tilvenne barnet ved å la det få litt vann i ansiktet. Her anbefaler svømmeforbundet å helle litt vann med hånden over hodet. Gradvis kan du la det renne litt vann nedover barnets ansikt. 

Om bassengtemperaturen holder 34 grader eller lavere, bør du gradvis tilvenne barnet denne temperaturen ved å senke badevannstemperaturen litt etter litt. Dette bør gjøres over tid.   

Søvn og måltid 

Norges Svømmeforbund anbefaler også at du sørger for at barnet er mett og fornøyd før dere stiller opp på babysvømming. Planlegg derfor litt rundt mating og søvn, slik at poden er uthvilt og passe mett.  

En sulten eller trøtt baby vil ikke trives så godt i vannet, og kan medføre at opplevelsen ikke blir helt optimal. 

Utstyr du bør ha med 

Når det gjelder utstyr, bør foreldre ha med badetøy, svømmehette, eventuelle svømmebriller og håndklær. Det kan være praktisk å ha en egen bag å ha utstyret i. Husk også på at babyen skal ha på seg en tettvevet truse. 

Trusen skal forhindre at babyen bæsjer eller tisser i badevannet, og skal være på så lenge dere er i vannet. Det skal ikke være tradisjonell bleie under trusen. Husk likevel at det finnes egne badebukser for baby med bakteriedrepende innlegg som kan byttes ut. 

Når dere er ferdig med babysvømmingen, løftes babyen opp av vannet. Ta da av babyens badebukse, og tull et håndkle rundt barnet. Dette kan forhindre at barnet synes det er kaldt og ubehagelig å komme opp fra vannet.  

Første gang i svømmehallen 

Første gang du og barnet besøker svømmehallen, er det ifølge Norges Svømmeforbund lurt å bruke litt tid på å venne barnet til det nye miljøet. I svømmehallen er det mange lyder, lukter og inntrykk. 

Husk at god kroppskontakt med babyen kan bidra til at den lille føler seg trygg. Gå ned i vannet sammen, og bidra til at opplevelsen blir trygg og god for barnet. 

Dusjing før og etter 

Ifølge Norges Livredningsselskap er det de voksne som står for mesteparten av forurensningen i bassenger, da altfor mange ikke dusjer før de går ut i vannet. De oppfordrer alle til å dusje godt, da dette gjør at man kan holde klornivået på et lavt nivå i bassenger. Ifølge dem vil lite klor i bassenget være det beste for alle parter. 

Norges Astma- og allergiforbund opplyser om at de fleste offentlige bassenger i Norge benytter klor som desinfeksjonsmiddel. Samtidig kan middelet irritere både øyne, hud og luftveier.   

Etter bading bør derfor klorvannet dusjes av babyen, og du kan gjerne smøre på litt skånsom fuktighetskrem, ifølge Norges Svømmeforbund. Mor eller far bør dusje både før og etter bading i basseng. Merk at babyen normalt sett ikke trenger å dusje før dere bader. 

Bør noen unngå babysvømming? 

Ifølge Norges Svømmeforbund passer babysvømming for stort sett alle, også de som har handikap, da vannaktiviteter har en positiv effekt også på barn med funksjonsnedsettelse.  

Svømming er dessuten en skånsom aktivitet, ettersom leddene ikke belastes. Det er altså ikke uten grunn at svømming ofte benyttes i forbindelse med fysioterapi og rehabilitering. 

Dersom du er usikker på om svømming passer for deg og/eller babyen din, anbefaler vi deg likevel å snakke med legen først. Ifølge Norges Livredningsselskap i Vestfold, som tilbyr babysvømming, er det ønskelig at man ikke deltar om barnet har… 

  • Smittsomme barnesykdommer 
  • Feber 
  • Diaré 
  • Øyekatarr 
  • Lignende 

Selskapet ønsker også at man melder ifra dersom barnet er sykt grunnet vaksine eller har kroniske sykdommer som hjertefeil eller astma. Dette kan nemlig være relevant for undervisningen og hvordan denne bør gjennomføres. 

Hvilken temperatur bør vannet ha? 

Skal vi tro Norges Svømmeforbund, er den optimale temperaturen for babysvømming 34 grader. Vannet bør for øvrig holde minimum 32 grader. Når du tilvenner barnet til bading hjemme, kan du gjerne starte med en vanntemperatur på 36–37 grader. 

Deretter kan du gradvis redusere temperaturen ned mot 34 grader, som er vanlig temperatur i de fleste svømmebasseng ment for babysvømming.  

Ifølge Norges Livredningsselskap er det normalt at barnet avgir en del kroppsvarme i bassenget og derfor blir noe kaldere. Holder vannet 33 grader, synker gjerne kroppstemperaturen med ca. 0,2 grader i løpet av en halvtime. Men dette er så lite at du ikke trenger å bekymre deg for at barnet blir for kaldt. 

Hvor tilbys svømming for baby? 

I da tilbys babysvømming mange steder i landet. Norges Svømmeforbund anbefaler deg å kontakte en svømmeklubb eller -hall i nærområdet, og forhøre deg med dem om hvorvidt de har noe babysvømmingstilbud. 

Om du ikke bor så veldig sentralt, er det mulig at det ikke finnes noe tilbud i umiddelbar nærhet. Da finnes det kanskje andre aktiviteter du kan vurdere, hvis ikke du er villig til å ha litt lang reisetid til og fra.  

Men sjekk gjerne hos offentlige eller private aktører som tilbyr svømmebasseng, og forhør deg. De som tilbyr svømming for eldre og revmatikere tilbyr ofte også babysvømming, da temperaturbehovet er likt for alle disse gruppene, ifølge NSF.   

Hvem skal være barnets ledsager på babysvømming? 

Dette er helt opp til deg. Både mor og far kan være med, eller kun en av dere – alt etter hva som passer i hverdagen. Det kan også være bestefar, bestemor eller noen andre. Ifølge Norges Livredningsselskap kan man gjerne bruke en «vikar» om det ikke passer for barnets foreldre. 

Skulle du for eksempel bli syk eller må jobbe, kan du derfor la barnet delta på babysvømming sammen med noen andre. Men sørg gjerne for at det er en person barnet er trygg på som blir med. 

Hva koster bABYSVØMMING? 

Babysvømming koster gjerne rundt 1 000–2 000 kroner, avhengig av hvor mange kursdager som inngår i pakken. Er det snakk om syv ganger, vil prisen gjerne ligge på omkring 1 000 kroner, mens for 13–14 ganger kan det koste nærmere 2 000 kroner. 

Prisen varierer dessuten fra klubb til klubb, og fra arrangør til arrangør. 

Er babysvømming noe for deg og ditt barn? 

Nå vet du litt mer om hva babysvømming er, og hvordan det foregår. Dersom du ønsker en morsom aktivitet for foreldre og barn (og eventuelt søsken), er babysvømming et supert valg. 

Samtidig kan vannaktiviteter bidra til at barnet blir tryggere i vann, noe som er et ekstra pluss.