Barn vondt i øret

Baby har vondt i øret – er det ørebetennelse?

Hvordan kan du vite om babyen din har en infeksjon i øret? Det letteste måten er ofte å observere endringer i babyens humør.

Hvis babyen din blir sutrete og gråter mer enn vanlig skal du være på utkikk etter et problem. Hvis den får feber, uansett om det er lav eller høy, så har du fått enda ett tydelig hint. Øreinfeksjoner tenderer til å følge en vanlig forkjølelse eller en sinusinfeksjon (bihulebetennelse), så vær obs på dette også.

Du kan også merke følgende symptomer:
* Babyen drar, tar på eller griper rundt ørene sine – Dette kan være et tegn på at babyen har smerter, men barn drar seg også i ørene av mange andre årsaker og hvis barnet ellers virker frisk er det ikke sikkert at det har en infeksjon i øret.

* Diare og oppkast – bakterien som forårsaker øreinfeksjonen kan også påvirke magen og fordøyelsessystemet.

* Redusert apetitt – øreinfeksjoner kan som sagt påvirke magen og fordøyelsen og føre til at barnet ikke har matlyst De kan også være smertefullt for babyen å svelge og tygge. Hvis babyen har en øreinfeksjon kan det hende at den vil bøye seg unna brystet eller flasken etter å ha tatt de første slurkene.

* Gulaktig eller hvitaktig væske som renner fra øret – dette er ikke noe som skjer med babyer flest og er et sikkert tegn på en infeksjon. Det er også et tegn på at trommehinnen har sprukket (ikke bekymre deg – hullet vil leges så snart infeksjonen blir behandlet).

* Ubehagelig lukt – du kan kjenne en ubehagelig lukt fra barnets øre.

* Søvnvansker – å ligge med øret mot puten – og å ligge ned generelt – kan gjøre en ørebetennelse mer smertefull.

Hva skyldes ørebetennelse hos babyer?

En ørebetennelse kan skyldes en bakterie eller et virus. Dette skjer når væske samles i området bak babyens trommehinne og deretter blir infisert. Normalt sett vil all slik væske dreneres bort gjennom øretrompeten som forbinder mellomøret med nesen og svelget. Hvis øretrompeten er blokkert, noe som gjerne skjer i forbindelse med forkjølelser, sinusinfeksjoner og til og med allergier, vil væsken bli stående fast i mellomøret.

Bakterier liker å vokse på mørke, varme og våte plasser, og et væskefylt mellomøre er den perfekte plassen for akkurat dét. Ettersom infeksjonen blir verre vil betennelsen i og rundt trommehinnen bli verre og gjøre tilstanden mer smertefull. Babyen din vil også kunne få feber ettersom kroppen vil forsøke å bekjempe infeksjonen.

Babyer er mer utsatt for ørebetennelser ettersom de har korte, horisontale øretrompeter. Ettersom barnet vokser vil øretrompetene tredobles i lengde og bli mer vertikale, slik at væske kan dreneres lettere.

Når skal du ringe legen ved mistanke om ørebetennelse?

Du skal ringe til legen ved det første tegn til en ørebetennelse. Legen vil måtte se inn i øret til babyen, og en trommehinne som er rød, bulende og væskende er trolig infisert. Legen vil muligens også sjekke om trommehinnen responderer på bruken av et pneumatisk otoskop som slipper et lett trykk med luft inn i øret. Hvis trommehinnen ikke beveger seg er dette enda en indikasjon på at væskeansamling i mellomøret og at det derfor kan være en infeksjon.

Hvordan behandles en ørebetennelse hos en baby?

De fleste ørebetennelser blir faktisk bra av seg selv, men i alvorligere tilfeller må den behandles med antibiotika. Ofte kan det være nok med smertestillende for å hjelpe barnet mot ubehag, og som man vet er legende forsiktige med å skrive ut for mye antibiotika med mindre det er helt nødvendig. Frykten er at barn skal gjøre dem sårbar overfor antibiotika-resistente bakterier.

Hvis babyen er minst seks måneder gammel kan det som sagt hende at legen vil anbefale smertestillende, men det er viktig at du ikke gir aspirin. Dette kan føre til noe som heter Reyes syndrom og dette er en sjelden men potensielt dødelig sykdom.

Ikke nøl med å kontakte legen hvis babyen ser ut til å bli bedre eller ikke har blitt betydelig bedre i løpet av et par dager. Hvis babyen ikke er bedre etter 48-72 timer kan det hende at legen vil starte en antibiotikakur og at du må komme tilbake for en oppfølgings-undersøkelse. Hvis babyen tar antibiotika og ikke blir bedre i løpet av et par dager, kan det hende at legen vil foreta en ny undersøkelse eller bytte medisin.

Hvis legen foreskriver antibiotika må du passe på at barnet fullfører kuren, og kanskje må du komme på en etterundersøkelse for å se hvor godt medisinen virket.

Hvordan unngå fremtidige ørebetennelser?

Ørebetennelser er ikke smittsomme, men sykdommene som ofte fører til dem er det. Den beste måten å redusere spredningen av bakterier er å vaske dine og ditt barns hender ofte og godt – spesielt etter å ha brukt toalettet, skiftet bleier og før man lager og spiser mat.

Det hjelper naturligvis også å følge vaksinasjonsprogrammene som vi har i Norge, og immunisering hindrer bestemte sykdommer som kan føre til ørebetennelser. Hvis barnet ditt får gjentatte ørebetennelser kan du snakke med legen om årlig influensavaksine.

Det er også anbefalt å amme babyen i minst seks måneder ettersom det viser at disse babyene har redusert sjanse for å få ørebetennelser. Hold også barnet borte fra tobakksrøyk og ettersom forskning også der viser en økt sjanse for å få ørebetennelser.

Noen barn plages så mye med ørebetennelser at det kan være aktuelt å operere inn dren. Slike dren letter på trykket og fungerer som en ventil som slipper luft inn og væske ut slik at bakteriene ikke får blomstre.

Er ørebetennelser hos babyer alvorlig i noen tilfeller?

De kan være det. En alvorlig og ubehandlet infeksjon kan skade barnets trommehinne, men i de fleste tilfeller vil den lege seg selv. Det er dog viktig å følge opp hos lege for å forsikre seg om at infeksjonen er ute av kroppen og at trommehinnen er i orden.

Gjentatte ørebetennelser kan i noen tilfeller føre til hørselstap og arrdannelse, og i veldig sjeldne tilfeller kan en ubehandlet betennelse føre til en en infeksjon i skallen bak øret eller hjernehinnebetennelse.