Blodig avføring baby barn

Blodig avføring hos baby / barn

Mange tilfeller av blod i en babys avføring har ingen kjent årsak. Hvis babyen for øvrig er frisk og vokser vil blod i avføring ofte ordne seg av seg selv, men man skal uansett bestandig sjekke med legen når dette skjer.

Fargen på blodet gir deg et hint om hvor blodet kommer fra. Blod som kommer nedre del av tarmsystemet har en tendens til å være rødt og ligger som regel på utsiden av avføringen. Hvis blodet stammer fra lenger opp i tarmsystemet er blodet som regel mørkere i fargen (mørk brun, svart) og er i blandet avføringen i stedet for kun å vises på utsiden.

Noen potensielle årsaker til blod i babyens avføring:

En vanlig årsak til blod i en babys avføring kan være en liten rift i endetarmsåpningen hvis babyen har strevd med hard avføring eller med å få ut avføringen. Den lille mengden med blod fra et tilfelle som dette ser ut som en liten rød strek på utsiden av avføringen.

En annen vanlig grunn kan være matallergier. De vanligste allergenene er kumelk-produkter og soya.

En tredje vanlig grunn kan være at mamma har en sprukket brystvorte eller en annen blødning, og dermed kan babyen ta til seg noe noe blod fra mor (ikke skadelig for babyen) som igjen kan ende opp i babyens avføring.

I enkelte tilfeller kan blod i avføringen skyldes for mye brystmelk. I slike tilfeller har ‘problemet’ i enkelte tilfeller blitt helt borte gjennom å løse overproduksjonen av melk fra mor. Dette kan gjøres gjennom å følge de vanlige metodene for overproduksjon. Det kan også løses med brystmassasje på mor for å øke fettinnholdet i melken som babyen får i seg når den ammer.

Det er flere rapporterte tilfeller om at babyer har fått slimete og/eller blodig avføring når de starer med vitaminer/fluor, og at dette har blitt løst ved å droppe slike.

Blod i avføringen kan også skyldes en midlertidig laktoseintoleranse forårsaket av en fordøyelsessykdom.

Enkelte tilfeller av diare forårsaket av infeksjoner kan også gi blod i avføringen, og da for eksempel infeksjoner fra Salmonella og C. Difficile. Clostridium Difficile er en bakterie som vokser i magen hvis balansen har blitt forstyrret. Toksinet (biologisk gift) kan da gi skader på slimhinnen og gi blodig avføring.

Babyer som ammer har en tendens til å få mindre alvorlige symptomer enn babyer som ikke ammer ettersom brystmelk hemmer veksten av bakterier.

Forskjellige varianter av ulcerøs colitt, invaginasjon og andre sykdommer i fordøyelsessystemet er andre mulige årsaker.

Må man til lege når baby har blod i avføringen?

Du bør som sagt alltid snakket med legen hvis det er blod i avføringen til babyen, og om det er behov for et sykehusbesøk vil være avhengig av barnets atferd. Hvis babyen er glad, fornøyd og virker frisk, kan du ringe legen og gjøre en avtale. Hvis babyen har vondt i magen, betydelige mengder blod i avføringen, diare, oppkast og/eller feber kan det tyde på et behov for snarlig medisinsk hjelp.

Ved vedvarende og økende blodmengde i avføringen eller blod blandet med slim i avføringen skal du ringe lege straks.