Støtt hodet til babyen

Hvordan bære en baby?

Uansett om du er en forelder som for første gang skal holde babyen din eller en stolt slekting som vil kose seg med det nyeste familiemedlemmet, er det viktig å lære seg å bære / holde babyen ordentlig. Det finnes en rekke forskjellige og riktige måte å bære en baby på, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på dette.

Hvordan du holder babyen vil være avhengig av hvordan du vil kommunisere med den, men det aller viktigste er at du husker på å være rolig og sikker før du løfter opp barnet ditt slik at også babyen er rolig før dere får den spesielle forbindelsen dere i mellom.

Artikkelen er oversatt fra WikiHow og bilder er også hentet derfra.

Koseholdingen

Koseholdingen er den som er den ‘vanligste’ måten å bære barnet, nemlig bryst mot bryst. Under viser vi med bilder hvordan denne bæreteknikken utføres fra du løfter opp babyen.

1. Vær rolig og sikker når du løfter opp babyen

Babyer kan ofte oppfatte eller føle om du er ukomfortabel, stresset eller sint. Slapp av. Selvtillit og trygghet er nøkkelen, selv om det å holde en baby for første gang kan være veldig skremmende for enkelte mennesker. Du må rett og slett huske på at du kan klare dette helt fint og at det å nyte å holde babyen din garantert vil fjerne alle skremmende tanker. Selv om man bestandig skal være så forsiktig som mulig er det viktig å huske på at babyer ikke er så skjøre som vi kanskje skulle tro.

Ta babyen under armene og få den ene hånden din, eller noen fingre, bak hode på babyen når du løfter den rolig opp.

Rolig løfte baby
Vær rolig og sikker når du løfter opp babyen din, og støtt hodet med et par fingre.

2. Støtt babyens hode med én hånd og stumpen med den andre

Hodet til en nyfødt baby er med god margin den tyngste delen av kroppen dens og babyens hode trenger derfor god støtte. Vanligvis støtter du hodet forsiktig med én hånd, mens du bruker den andre hånden til å støtte opp stumpen med.

Støtt hodet til babyen
Støtt hodet til babyen med én hånd og hold den andre under stumpen.

3. Få bryst-til-bryst kontakt

Hold babyen tett mot brystet ditt slik at den kan hvile hodet sitt mot ditt bryst. Babyer roer seg instinktivt ned når de hører hjerteslagene dine. Din høyre hånd og arm skal bære mesteparten av babyens kroppsvekt mens venstrehånden støtter og beskytter hode og nakke. Pass på at babyens hode vender til en side slik at den hele tiden får puste.

Få bryst-til-bryst kontakt med babyen din – hjerteslagene dine er beroligende.

4. Nyt tilknytningen med babyen

Å holde babyen din kan være utrolig beroligende for begge dere to. Dette er et flott tidspunkt å synge, lese og underholde babyen din på – helt til det er på tide med neste måltid, bleieskifte eller hvile. Du vil måtte bytte hender fra tid til annen ettersom du kan bli litt sliten. Når du gjør dette er det viktig at du alltid har en hånd bak babyens hode i dét du bytter.

Lytt til babyen din. Hver baby har sine preferanser for hvordan de vil bli holdt. Hvis babyen din gråter eller blir urolig kan du prøve å bytte til en annen måte å holde den på.

Tilknytning til baby
Når du holder babyen din er dette en flott måte å knytte seg til hverandre på.

Andre teknikker å bære babyen din på

Det finnes naturligvis flere andre teknikker man kan bruke når man skal holde eller bære babyen sin, og som vi nevnte tidligere er det ikke alle babyene som vil bli løftet på den samme måten – det vet alle som har hatt barn. Derfor kan det være kjekt å lære seg noen andre teknikker som man kan bruke hvis babyen blir urolig av å bli båret.

Krybbeholding

Dette er en av de vanligste måtene å holde babyen på og en flott måte å kunne se den i øynene. Det er også den mest naturlige og enkleste måten å holde barnet på, spesielt hvis det er svøpt i et teppe.

Slik bør du gjøre det: for å holde barnet ditt som om det ligger i en krybbe må du løfte barnet opp ved å smyge en hånd under nakken og hodet, og den andre hånden under rumpen og hoftene. Spre fingrene dine så mye som du kan mens du løfter dem mot brystet ditt slik at du støtter babyen så mye som mulig.

Forsiktig lar du hånden som støtter hodet og nakken vandre nedover langs rykken slik at hodet og nakken sklir langs underarmen din – slik at babyen hode og nakke befinner seg i armkroken din.

La den andre hånden være hvor den var, slik at den støtter hofter og rumpe. Ta babyen tett inntil kroppen din og gyng forsiktig frem og tilbake – hvis du vil.

Krybbeholding
Å holde barnet som om det ligger i en krybbe er en av de vanligste måtene å bare en baby på.

Ansikt til ansikt

Å bære babyen på denne måten er en ypperlig posisjon for å kommunisere med brnet på. Gjør følgende for å få det til:

Plasser én hånd bak babyens hode og nakke, og hold den andre hånden under rumpen. Hold babyen utover foran deg, rett under brystkassen. Ha det moro, smil og lag fjes til babyen din – dette er nemlig en veldig viktig del av barnets utvikling.

Ansikt til ansikt baby bæring
Å holde barnet slik gir suverene kommunikasjonsmuligheter. Lag fjes og kommuniser med barnet ditt ettersom dette er viktig for utviklingen.

Mageløfting

Denne måten å bære på er perfekt for å roe ned babyen din når den er urolig. Dette må du gjøre for å mestre denne teknikken:

Legg babyens hode og bryst langs underarmen din, og vær sikker på at hodet vender utover – hvilende i armkroken din. Klapp forsiktig eller stryk babyens rygg med den andre hånden. Sjekk babyen hode og nakke og forsikre deg om at de har støtte hele tiden.

Hold baby på armen på mage
Hvis babyen er urolig kan dette være en fin måte å holde den på.

Hallo verden!

Dette er en glimrende måte å bære babyen på hvs den er nysgjerrig og har lyst til å se hva som skjer rundt seg. Slik gjør du det:

La ryggen til babyen hvile mot brystkassen din slik at hodet har støtte. Hold deretter en arm under rumpen og hold den andre på tvers over brystet. Vær sikker på at babyens hode hviler på brystkassen din. Hvis du sitter kan du sette babyen på fanget ditt og du trenger ikke da å holde under rumpen. Den ledige hånden kan du bruke til å holde en leke eller noe lignende.

Hallo verden baby
Hallo verden! En perfekt bærestilling for den nysgjerrige babyen!

Bære babyen på hoften – når babyen støtter hodet selv

Når babyen din har blitt litt eldre, kanskje 4-6 måneder, begynner den å mestre å støtte hodet sitt selv! Når babyen din klarer dette kan du gå over til å holde den på hoften din.

La barnet sitte med ett bein på hver siden av hoften din mens du støtter den opp med armkroken og holder den under rumpen – med den samme armen. Du kan bruke den ledige hånden til å gi ekstra støtte til bein, rygg, rumpe eller hvor som helst ellers. Du kan også bruke denne hånden til å mate barnet eller gjøre andre nødvendige oppgaver (men kun så lenge babyen ikke trenger ekstra støtte og du føler deg trygg når du bærer på denne måten.

Denne måten å bære en baby på er veldig vanlig, viktig og praktisk – spesielt når du må gjøre flere ting på en gang! Bruk tid på å lære deg dette grepet for å bruke det trygt – vi kan love deg at du ikke vil angre på akkurat dét!

Bære baby på hoften
Å bære babyen på hoften er både komfortabelt og praktisk!

Noen vanlige spørsmål om å bære en baby

Hva er de viktigste prinsippene å huske på når du løfter og bærer en baby for å sikre både babyens og din egen sikkerhet?

De viktigste prinsippene å huske på når du løfter og bærer en baby er å være rolig og sikker, sørge for god hodestøtte, og opprettholde nær kontakt med babyen. Det er også viktig å lytte til babyens signaler og preferanser, samt å praktisere god hygiene for å unngå overføring av bakterier.

Hvilke fordeler er det med å holde babyen i ulike stillinger, som koseholdingen, krybbeholding, og ansikt til ansikt, både for babyens utvikling og for å styrke båndet mellom forelder og barn?

Å holde babyen i ulike stillinger har flere fordeler. Koseholdingen, med brystet mot brystet, bidrar til å skape en sterk følelsesmessig forbindelse mellom forelder og barn og gir babyen trygghet. Krybbeholding gir babyen muligheten til å føle seg innhyllt og trygg, mens ansikt til ansikt-stillingen er ideell for kommunikasjon og stimulering av babyens sanseapparat.

Når er det mest hensiktsmessig å bære babyen på hoften, og hvilke forholdsregler bør tas for å sikre at babyen er trygg og godt støttet i denne stillingen?

Å bære babyen på hoften er mest hensiktsmessig når babyen er i stand til å støtte hodet selv, vanligvis rundt 4-6 måneders alder. For å sikre babyens sikkerhet i denne stillingen, bør du sørge for at babyen sitter komfortabelt på hoften din med støtte under rumpen og armkroken. Det er viktig å bruke den ledige hånden til å gi ekstra støtte ved behov og å praktisere bæringen trygt for både deg og babyen.