Kløende utslett hos barn og baby

Kløende utslett – hva kan det være elveblest?

Mange barn og babyer opplever å få kløende utslett og hvis denne kløen er kommet plutselig kan det for eksempel være elveblest.

Det medisinske navnet på elveblest er urticaria, og dette vil komme til syne på barnets hud som små hevelser. Disse kan opptre mange steder på kroppen eller rett og slett bare være noen få. Disse hevelsene vil våre nokså tydelige men noe uregelmessig i formen. Dette innebærer at de kan være alt fra flere centimeter i diameter til noen få millimeter. Hevelsen vil ha en farge som er hvitaktig og vil også ha en rød sone rundt seg. Utsletter klør skikkelig og elveblesten kommer som en følge av kraftige stoffer som har blitt frigjort i huden – som i sin tur igjen kan være et resultat av en allergisk reaksjon, som noe man kanskje har spist. En reaksjon som dette kan også komme av andre grunner og kan være en del av en infeksjonssykdom.

Det er egentlig bare kloremerker og ikke noe utslett som jeg kan se

Da kan det være at barnet rett og slett har tørr hud, noe som ofte kan gi kroppskløe. Hvis barnet har tendenser til allergier vil det oppleve å få kløe lettere enn det andre vil. Hvis det er vinter og luften er både kald og tørr eller dersom inneklimaet er veldig tørt kan dette være en trigger for kløe i huden. En vanlig fuktighetskrem som du får kjøp på apoteket, og da helst uparfymert, kan det da være smart å prøve.

Skabb kan vel gi kløe?

Det stemmer godt at skabb kan gi kløe på huden og denne tilstanden skyldes en parasitt som har det aller best der hvor huden er tykkest. Dette vil sørge for kløe og små utslett som rett og slett kan forklares som ganger skabben har laget i uten. Oftest finner du disse på fingrene og hendene, samt på albuer, ankler, føtter og håndledd. Har du mistanke om skabb i familien må du oppsøke en lege for å bli diagnostisert. Du vil da få effektiv medisinering som raskt vil fjerne skabben gjennom å smøres på huden.

Andre årsaker

En annen vanlig årsak til at et barn får utslett og kløe kan være eksem, og hos barn er atopisk eksem eller barneeksem det vanligste. Disse formene for eksem kommer som regel som et resultat av allergi og da vil man på kroppen finne flekker eller partier hvor huden er noe rød og fortykket. Atopisk eksem inntreffer oftest på steder hvor klærne gnisser aller mest (ankelledd, håndledd, knehaser og albuebøyer) eller i ansiktet. Kontaktallergi er en annen type eksem, og da vil man kunne se eksemflekker på hudpartier som er i kontakt med spesielle stoffer – og et godt eksempel på dette er nikke. Da ser man gjerne eksemflekker der hvor huden har kontakt med klokker, øredobber, smykker etc.

Finnes det andre sykdommer forårsaker kløe?

En infeksjon i huden kan føre til kløe, og et eksempel på slike vanlige infeksjoner er fotsopp. Fotsoppen trives aller best på steder hvor det er fuktighet og varme og vil derfor forekomme mellom tærne. Det vil da oppstå kløe og huden kan virke bløt, sprekke opp og kan skrapes av. Under huden vil det gjerne være både sårt og tørt. Man får effektive og gode reseptfrie medikamenter som kan anvendes mot fotsopp og dette får du god hjelp til på apoteket hvis du spør.

Utover dette finnes det en rekke sykdommer i kroppens organer som kan gi barnet ditt hudkløe. Hvis det er slik at ditt barn får en vedvarende kløe uten at man finner noen rimelig forklaring er det viktig at lege oppsøkes slik at man får på det rene om det foreligger hudsykdommer eller annen sykdom. Ofte kan man finne ut av dette ved å ta en urinprøve hos barnet, og det aller enkleste er å gjøre dette hjemme ettersom barnet gjerne er mer samarbeidsvillig der.