Når kan baby sitte? 

Barnets første leveår har en bratt utviklingskurve. Babyen lærer seg å løfte hodet, sitte, kravle, stå og kanskje til og med gå. Når kan du egentlig forvente at barnet ditt klarer å sitte, stå eller gå selv? 

Her finner du svar. 

På FHI.no sine nettsider finner vi en tabell som sier noe om når man kan forvente at babyen når ulike fysiske milepæler. Samtidig presiseres det at alderen som oppgis må tas med en klype salt, ettersom ulike barn kan utvikle seg i forskjellig tempo. 

6 måneder: Baby kan sitte med støtte 

Når babyen er rundt 6 måneder gammel, vil den ofte klare å sitte med litt hjelp – enten det er støtte fra puter, foreldre eller noe annet. 

Ved å sitte med støtte, kan barnet også begynne å trene opp koordinasjon og balanse. Dette er nødvendig for å kunne klare å sitte på egenhånd. 

9 måneder: Baby kan sitte selv 

Når barnet blir ni måneder, vil det i mange tilfeller klare å sitte selv – uten å måtte ha støtte rundt seg. Det at babyen klarer å sitte oppreist på gulvet er en stor milepæl i barnets første leveår. 

Noen babyer lærer å sitte selv allerede i 6-måneders alderen. Andre trenger kanskje litt ekstra tid. Og begge deler er helt normalt! 

Ikke et fasitsvar på når baby bør kunne sitte 

Alle babyer kan utvikle seg i forskjellig tempo, og det er derfor ikke mulig å gi et fasitsvar på når barnet ditt bør kunne løfte hodet, sitte, stå eller gå. Samtidig vil de fleste babyer tilegne seg fysiske ferdigheter i en gitt rekkefølge, ifølge NHI.no. 

Barnet vil for eksempel ikke klare å gå før det har lært å stå. Hvor gammelt barnet er når ulike milepæler nås, varierer imidlertid stort.