Tøybleier? Alt du trenger å vite

Lurer du på om bleier av tøy er den riktige løsningen for deg? Tøybleier – også kalt gjenbruksbleier – har den fordelen at de kan brukes om og om igjen. Løsningen passer for de fleste, men ikke nødvendigvis alle.

Her er alt du trenger å vite!

Først og fremst: Hva er en tøybleie?

En tøybleie er en bleie som vanligvis består av et vannavvisende materiale ytterst, og et absorberende materiale innerst. Det kan være snakk om todelte tøybleier der disse to lagene er separate og tas på babyen hver for seg.

Det finnes også tøybleier hvor lagene henger fast i hverandre, og som tas på barnet samlet.

Hvorfor bruke gjenbruksbleier?

Dersom du vurderer å gå til innkjøp av tøybleier, gjør du kanskje dette fordi det er bra for miljøet. Men faktum er at det finnes mange gode grunner til å investere i bleietypen, fremfor å kjøpe ordinære engangsbleier av plast og cellulose.

Her er en oversikt.

Tøybleier er bra for miljøet

Den mest åpenbare fordelen ved tøybleier er at de er miljøvennlige sammenlignet med engangsbleier. Bleiene kan vaskes etter bruk, og dermed brukes på nytt – gang etter gang. Både ressursbruken og avfallsmengden blir dermed redusert.

Engangsbleier kastes etter bruk, og man bruker typisk 6 til 9 bleier per dag. Dette kan bli mange tusen bleier fra barnet blir født og frem til bleieslutt! Ett eneste barn produserer omkring ett tonn med bleieavfall gjennom spedbarns- og småbarnstiden.

Det varierer naturlignok fra tøybleie til tøybleie hvor miljøvennlig den er. Noen er laget av bomull, andre ull eller syntetiske materialer. Er materialene produsert eller dyrket på en måte som er bra for miljøet? I mange tilfeller, ja – men ikke alltid.

Det totale regnestykket går imidlertid i tøybleiens favør, likevel. Ett barn trenger kun å anvende noen få tøybleier. Vaskes de skånsomt og lufttørkes, blir miljøpåvirkningen minimal.

Lukter mindre enn vanlige bleier

En annen fordel med tøybleier, er at de lukter mindre enn ordinære bleier av papir og plast. Alle bleier lukter naturlig nok litt vondt på grunn av urin eller avføring. Men i en standard bleie av plast vil bakteriene få optimale vekstvilkår grunnet det fuktige miljøet. Og nettopp det gir mer lukt!

Tøybleier puster i større grad, noe som også gir færre luktproblemer.  

Unngå problemer med bleieutslett og allergi

Ifølge Helsenorge har omkring 50 % av alle småbarn hatt bleieutslett. Dette skyldes blant annet at barnet går i en tett bleie med høy fuktighet, der avføring og urin irriterer huden.

Med tøybleier vil du i større grad la barnets sarte hud puste. Bleien inneholder normalt sett heller ikke kjemikalier, slik vanlige engangsbleier gjør. Dette kan bidra til redusert forekomst av allergiske reaksjoner hos barnet.

Økonomisk i det lange løp

En annen betydelig fordel med tøybleier, er at de er økonomiske! De koster kanskje litt mer enn engangsbleier ved innkjøp, men kan brukes om og om igjen. I det lange løp vil du derfor kunne spare mye penger.

Benytter barnet engangsbleier, kan du regne med en total bleiekostnad på omkring 8 000 kroner frem mot bleieslutt. Til sammenligning koster tøybleier et sted mellom 1 000 og 6 000 kroner i snitt. Du kan også sy bleiene selv, og dermed spare enda mer penger. Kanskje tøybleier kan være den perfekte gaven til en babyshower?

Tidligere bleieslutt

Ved bruk av tøybleier vil barnet i større grad kunne merke at det blir vått når det tisser. Dette kan ifølge Asker Kommunes skriv om tøybleier bidra til tidligere bleieslutt. Med engangsbleier vil urin i noe større grad bli absorbert.

Ønsker du tidlig bleieslutt, kan med andre ord tøybleier være tingen!

Er det noen ulemper ved tøybleier?

Det er flest positive sider ved det å velge tøybleier. Den kanskje største ulempen, er at bleiene må vaskes før de kan brukes på nytt. Sånn sett kan nok engangsbleier oppleves som en mer lettvint løsning.

Men med gode rutiner kommer du raskt inn i vask og tørk av bleiene. Problemet er kanskje størst når du reiser på ferie med barnet, og ikke har mulighet til å vaske bleiene umiddelbart.

Hvor mange tøybleier trenger man?

Det varierer hvor mange tøybleier man har behov for. Faktorer som hyppighet på bleieskift og vask vil naturlig nok spille inn. Generelt kan du regne med å ha behov for rundt 20 til 25 bleier, gitt at du vasker dem hver andre dag.

I tillegg har du kanskje behov for noen nattbleier. Legg merke til at babyer som regel går oftere på do når de er nyfødte, og i denne perioden kan ha behov for flere skift per dag.

Ulike typer gjenbruksbleier

I dag finnes det mange varianter av tøybleier. Alle har det til felles at de kan brukes på nytt, men de kan være ulike med tanke på materiale, form og funksjon. Her er en oversikt over noen vanlige tøybleietyper:

 • Todelte tøybleier med separat ytterskall (sperrelag) og absorberende innerdel:
  • Prefolds
  • Formsydde tøybleier
  • Brettebleier
 • Tøybleier hvor det absorberende materialet er festet til ytterlaget
  • Alt-i-to-bleier (innlegget kneppes inni ytterlaget)
  • Lommebleier (innlegget festes i en lomme)
 • Alt-i-ett-tøybleier (alt er sydd sammen i én bleie)

Av disse variantene er alt-i-ett- og alt-i-to-bleiene, samt lommebleier, de mest brukervennlige alternativene.

Samtidig er ofte prefolds og brettebleier mer prisgunstige. Med disse må du imidlertid brette bleiene, noe som kan kreve litt trening før teknikken sitter. Husk også på at disse bleiene ikke er vanntette, og at du derfor må huske å bruke et separat sperrelag.

Sperrelaget er gjerne laget av PUL (polyuretanlaminat), et vevd strikkestoff med laminering. Det kan også bestå av ull behandlet med lanolin, som er naturlig fett fra sau.

Hvordan vaske tøybleier?

Mange småbarnsforeldre kan være litt skeptiske til tøybleier. «Er de ikke vanskelige å holde rene?», eller «æsj – er det ikke ekkelt å få bæsj i vaskemaskinen?». Men det å holde bleiene rene er faktisk ganske enkelt!

Slik går du frem, steg for steg:

 1. Ta den brukte bleien av barnet
 2. Kast eventuell bæsj i toalettet. Er det rester igjen, kan du spyle bleien i en utslagsvask om ønskelig. Har du brukt rispapir kan dette kastes i søppelet.
 3. Oppbevar eventuelt bleien i en våtpose eller annen pose frem til den vaskes (helst innen 1–3 dager)
 4. Legg bleiene i vaskemaskinen
 5. Bruk forvask på 40 °C
 6. Anvend deretter et hygienisk vaskeprogram på 60 °C (lang vaskesyklus)
 7. Heng bleiene til tørk!

Ved 60 grader vil bakteriene dø, slik at tøybleiene blir rengjort på en hygienisk måte. Det kan kanskje være fristende å vaske dem på 90 °C, men dette vil utgjøre en unødvendig stor belastning på miljøet.

Unngå også såkalte eco-programmer, da disse ofte er for kortvarige til at bleiene blir ordentlig rene. Bakteriene dør først dersom de utsettes for 60 °C over en viss tid. Ellers anbefaler vi deg å følge produsentens vaskeanvisning, da denne kan variere noe fra produkt til produkt.

Lufttørking eller tørketrommel?

Etter å ha vasket tøybleier er det best å la dem tørke i luften. Heng dem for eksempel på et tørkestativ, enten innendørs eller ute i finværet. Helst bør du unngå å bruke tørketrommel, ettersom dette kan slite mye på bleiene grunnet høy temperatur.

Har du muligheter for å tørke bleiene på lav temperatur i trommel, kan det likevel være en løsning. Unngå imidlertid å legge sperrelaget i tørketrommel, med mindre vaskelappen angir at dette er en mulighet.

Hvilke tøybleier er best i test?

Det finnes mange tøybleier på markedet, og hvilken som er best for akkurat deg avhenger av både budsjett og behov. På nett finnes det mange anbefalinger, og det er dermed vanskelig å peke ut én modell som det «beste» valget for alle.

Vi anbefaler deg å heller tenke over hva som er viktig for deg. Ønsker du at tøybleien skal være enkel å ta av og på? Da bør du kanskje velge lommebleier, alt-i-ett- eller alt-i-to-bleier.

Er du derimot mer opptatt av pris, kan prefolds eller brettebleier være et bedre valg. Disse koster som regel mindre, men kan også være litt mer tidkrevende å ta på barnet.

Får man tilskudd til tøybleier?

Ja, en rekke norske kommuner tilbyr tilskudd til deg som kjøper tøybleier ettersom du bidrar til redusert avfallsmengde. Tilskuddet kan variere noe fra kommune til kommune. I Oslo kan man søke om etterbetaling av opptil 1 000 kroner for bleier man har kjøpt inn.

Tilsvarende ordninger finnes også i Romerike, Bergen, Asker, Trondheim, Kristiansand, Agder og en rekke andre kommuner.

Man kan kjøpe tøybleie-startpakke

Dersom du er usikker på hva du trenger for å sette i gang med tøybleiebruk, finnes det praktiske startpakker. I disse vil du typisk få flere bleier, inkludert ytterlag og innlegg dersom det er snakk om todelte tøybleier.

Du kan også få hjelp til å velge utstyret du trenger ved å kontakte en av butikkene som selger tøybleier. Her kan du potensielt også få veiledning i hvordan bleiene tas på, og hvordan de rengjøres etter bruk.

Det som er sikkert, er at tøybleier byr på stor miljøgevinst. Samtidig er de et budsjettvennlig valg for foreldre flest, siden de har lang brukstid. Bleiene er også snille mot babyens hud, og kan gi mindre utslett og allergi.

Velg tøybleietypen som passer dere best!