Barn vondt å tisse

Vondt å tisse for barnet

Smertefull urinering er ikke en tilstand som bare inntreffer hos voksne. Også barn kan ha brennende eller stikkende smerte ved urinering, samt en økt trang til å tisse. Disse symptomene varierer i alvorlighetsgrad og sannsynliggjør enten en infeksjon eller en midlertidig irritasjon.

Barnet ditt vil kanskje ikke klare å forklare og beskrive smerten, og derfor vil gråt under urinering være et mulig symptom. Alltid konsulter legen din hvis barnet viser tegn på ubehag når det tisser.

Blæreinfeksjoner

Blære- og urinveisinfeksjoner fører ofte til smertefull urinering hos barn. En blæreinfeksjon inntreffer når bakterier kommer inn i eller vokser i blæren. Utilstrekkelig eller feil tørking er en måte bakterien introduseres for hos jenter. Lær datteren din å alltid tørke forsiktig fra foran og bakover.

Å ignorere den trangen til å urinere kan også føre til at skadelige bakterier vokser frem. En infeksjon i blæren kan diagnostiseres ved testing hos legen. Barnet ditt må da gi en urinprøve. Legen kan be deg om å ta en prøve hjemme hvor barnet som regel vil samarbeide enklere.

Irritasjon

Irritasjon spiller en rolle når det kommer til smerter ved urinering hos barn, og da oftest hos jenter. Dette kan for eksempel være en irritasjon i vevet i det ytre kjønnsorganet hos jenter. Såpe og boblebad, og spesielt sterk parfymerte gjenstander, kan føre til dette og dermed smertefull tissing hos mange jenter – og dette er blant toppårsakene til irritasjon hos jenter før puberteten.

Gutter kan også oppleve smertefull tissing som en reaksjon på irritasjon. Dette er noe mer sjelden og skyldes en irritasjon i urinrøret på tuppen av penis.

Livsstilsbehandling

Å justere barnets livsstil kan hjelpe på smertefull urinering både på grunn av irritasjon og urinveisinfeksjoner. Tilby barnet masse drikke, og da spesielt vann. Væske hjelper til med å skylle vekk skadelige bakterier fra urinrøret og blæren. Væsken som kommer til vil også fortynne urinen og gjøre den mindre irritert. Ligg unna sitrusjuicer, kullsyredrikker og koffeinholdige drikker ettersom disse substansene irriterer blæren og kan øke barnets treng til å urinere. Å legge seg i et varmt bad uten såpe roer irriterte vevområder på både gutter og jenter. Å legge til 50 gram bakepulver i datteren din sitt bad vil også lindre vevet i det ytre kjønnsorganet akkurat som rent vann.

Medisinsk behandling

En bekreftet urinveisinfeksjon behandles med antibiotika. I tilfeller med alvorlig urinveisinfeksjon som også involverer nyrene vil behandlingen være sterkere antibiotika som gjerne injiseres. Smertestillende er også passende for å lette på ubehag ved en infeksjon før medikamentet får effekt.

Ring legen hvis barnet får feber i tillegg til smertefull urinering hvis symptomene ikke blir bedre med medisinering.