Hva trenger man når man skal starte i barnehagen?

Å starte i barnehagen er en stor milepæl både for barn og foreldre. Det markerer begynnelsen på en ny fase hvor barnet skal utforske en verden utenfor hjemmet, og foreldre må forberede seg på å slippe barnet inn i nye omgivelser.

For å gjøre denne overgangen så smidig som mulig, er det viktig å være godt forberedt. Her er en omfattende liste over hva man trenger når man skal starte i barnehagen.

1. Klær til alle årstider

Norge har et variert klima, og barn tilbringer mye tid utendørs i barnehagen. Derfor er det viktig å ha klær til alle årstider.

 • Sommerklær: Lette og luftige klær som shorts, t-skjorter, solhatt og sandaler. Solkrem er også et must. Barn er svært aktive, og det er viktig at klærne de har på seg er både komfortable og egnede for lek. Sandaler bør ha god støtte og være lette å ta av og på. Solhatter med bred brem beskytter mot solen, og solbriller kan også være en god investering.
 • Høst- og vårklær: Lag-på-lag prinsippet fungerer godt. Tynne ullklær, regntøy og støvler er viktige. Husk også ekstra sokker og votter til kalde dager. Regntøy av god kvalitet sikrer at barnet holder seg tørt selv på de våteste dagene. Det er også lurt å ha en tynn, vanntett jakke som kan brukes på milde, regnfulle dager. Fleece eller ull under regntøyet gir ekstra varme, uten å bli for klumpete.
 • Vinterklær: Gode vinterdresser, varme votter, luer og vintersko. Ullundertøy og tykkere ullsokker er også essensielt. En god vinterdress bør være både vanntett og pustende for å holde barnet tørt og varmt. Votter er ofte bedre enn hansker for små barn, da de holder hendene varmere. Velg vintersko med godt grep og som er lette å ta av og på.

2. Innendørsklær og skift

Barna trenger også klær til innendørs bruk. Dette inkluderer komfortable bukser og gensere, samt innesko eller tøfler. Det er også viktig å ha flere skift med undertøy og klær i tilfelle uhell eller søl.

Barnehagen oppfordrer ofte til å merke alle klær med barnets navn for å unngå forveksling. Komfortable klær som barnet kan bevege seg fritt i, er avgjørende. Tøfler eller innesko bør være sklisikre for å forhindre fall.

3. Hygieneartikler

Personlige hygieneartikler er også viktig å ha med.

 • Bleier: For de som fortsatt bruker bleier, må man huske å sende med en tilstrekkelig mengde. Engangsbleier er ofte det enkleste valget, men for de som bruker tøybleier, må man huske å sende med nok skift og en våtpose til brukte bleier.
 • Våtservietter og bleiekrem: Praktisk for bleieskift og rengjøring. Våtservietter med mild, parfymefri formel er ofte best for å unngå hudirritasjoner. Bleiekrem kan forebygge og behandle bleieutslett, og det kan være lurt å ha en liten tube i barnehagesekken.
 • Toalettsaker: Eldre barn kan ha behov for egne toalettsaker som tannbørste og tannkrem. Noen barnehager oppfordrer også til at barn har med egen hårbørste eller kam.

4. Mat og drikke

Noen barnehager tilbyr måltider, mens andre forventer at barna har med matpakke. Sjekk med din barnehage hva som gjelder. Her er noen generelle tips.

 • Matpakker: Sunt og variert innhold som frukt, grønnsaker, smørbrød og yoghurt. Det kan være lurt å inkludere små biter av frukt og grønnsaker som barnet enkelt kan spise selv. Unngå matvarer som kan forårsake kvelning, som hele nøtter.
 • Drikkeflaske: En god drikkeflaske som barnet enkelt kan bruke selv. Flasken bør være lekkasjesikker og enkel å åpne og lukke. Det er viktig at barnet har tilgang til vann gjennom hele dagen.
 • Kopp og tallerken: Noen barnehager krever egne kopper og tallerkener til barnet. Disse bør være laget av slitesterkt materiale, som plast eller bambus, og være lette for barnet å håndtere selv.

5. Sovetid

Barn i barnehagealder trenger ofte en lur på dagen. For å gjøre sovetiden komfortabel, er det flere ting en bør ta med.

 • Sovepose eller teppe: Avhengig av barnehagens rutiner. Soveposer kan være enkle å rulle sammen og oppbevare i barnets skap eller sekk. Et teppe som barnet er kjent med hjemmefra kan også gi en følelse av trygghet.
 • Kosebamse eller koseklut: Noe kjent og trygt kan hjelpe barnet å falle til ro. Mange barn har en spesiell kosebamse eller klut som gir trøst og trygghet. Det kan være lurt å ha en ekstra hjemme i tilfelle den ene blir borte.

6. Sekk og lagringsplass

En god sekk til å oppbevare alle tingene er essensielt. Sekken bør være stor nok til å romme ekstra klær, matpakker og andre nødvendigheter, men liten nok til at barnet kan bære den selv.

Sekken bør ha justerbare stropper, slik at den kan tilpasses barnets størrelse, og flere lommer kan gjøre det enklere å organisere innholdet.

7. Medisinsk informasjon og medisin

Hvis barnet har noen medisinske behov eller allergier, er det viktig å informere barnehagen om dette på forhånd. Eventuelle nødvendige medisiner bør oppbevares trygt i barnehagen, med klare instruksjoner om administrering.

Det kan også være nyttig å ha en skriftlig plan for nødsituasjoner som barnehagepersonalet kan følge.

8. Trygghet og rutiner

Overgangen til barnehagen kan være utfordrende for både barn og foreldre. Her er noen tips for å gjøre overgangen smidigere.

 • Besøk barnehagen på forhånd: La barnet bli kjent med miljøet og de ansatte før oppstart. Dette kan redusere frykten for det ukjente, og gjøre overgangen lettere.
 • Rutiner hjemme: Innfør rutiner som ligner barnehagens, slik at barnet blir vant til den nye rytmen. For eksempel, stå opp, spis frokost og ta en lur til samme tid hver dag, slik som en gjør i barnehagen.
 • Snakk om barnehagen: Les bøker om barnehagestart, og snakk positivt om de nye opplevelsene som venter. Dette kan hjelpe barnet å se frem til barnehagen som noe spennende og morsomt.

9. Kommunikasjon med barnehagen

God kommunikasjon mellom foreldre og barnehageansatte er nøkkelen til en vellykket barnehagestart. Vær åpen om eventuelle bekymringer, og gi tilbakemeldinger om barnets opplevelser og behov.

Det kan være nyttig å ha en dagbok eller et kommunikasjonshefte hvor foreldre og ansatte kan skrive korte beskjeder til hverandre.

10. Dokumentasjon og skjemaer

Sørg for å ha alle nødvendige skjemaer og dokumentasjon i orden før oppstart. Dette inkluderer helsekort, kontaktinformasjon og eventuelle avtaler om tilsyn eller spesielle behov.

Barnehagen vil ofte ha egne skjemaer som må fylles ut, og det er viktig å være nøyaktig med informasjonen for å sikre at barnet får riktig omsorg.