Hvordan oppbevare morsmelk?

Noen ganger er det nødvendig å oppbevare morsmelk på flaske, for eksempel fordi du skal reise bort eller har melkespreng. Det er imidlertid viktig at melken holder seg til barnet skal mates med flaske.

Så, hvordan oppbevarer man egentlig morsmelk riktig? Her får du oversikten du trenger!

Melk har relativt kort holdbarhet

Dersom du noensinne har kjøpt melk i butikken, vet du sannsynligvis at dette er et ferskvareprodukt. Og slik er det også med morsmelk. Dersom melken skulle lukte surt eller bli klumpete, tyder dette på at den ikke lenger er drikkbar.

Med det sagt, kan melk ofte få en lukt som minner om oppkast eller såpe, uten at dette betyr at den er dårlig – overraskende nok. Lukten forårsakes av lipaseinnholdet i melken, og kan kjennes etter at melken har vært nedkjølt.

Riktig oppbevaring av morsmelk

Siden melk fort forringes i romtemperatur, gjelder det å kjøle den ned så snart som mulig etter melking. Dette gjør du ifølge Helsenorge.no ved å plassere melkebeholderen i et kjøleskap som holder maksimalt 4 °C. Eventuelt kan melken lagres i fryser.

Ikke drøy med å sette melken kjøling. Helst bør dette gjøres umiddelbart etter at du har pumpet brystene.

Hvor lenge holder morsmelk seg i kjøleskap?

Dersom det er snakk om fersk morsmelk som pumpes rett fra brystene og deretter settes direkte i kjøleskap, vil melken holde seg fin i opptil fire døgn.

Har du sterilisert flasken før bruk, og det er gode hygieniske forhold, kan melken holde seg i hele 5 til 8 døgn.

Slik sikrer du lengst mulig holdbarhet på morsmelk

Det finnes enkle tiltak du kan gjøre for å bidra til at morsmelken holder seg lengst mulig etter melking. Her er noen generelle råd som er hentet fra Ammehjelpen.no:

  • Vask hendene dine før pumping eller håndmelking
  • Anvend beholdere som er lufttette
  • Rengjør beholder og eventuelt pumpeutstyr nøye mellom hver bruk
  • Plasser melken i fryser eller kjøleskap så raskt som mulig, så fremt den ikke skal brukes de neste fire timene

I tillegg er det selvfølgelig viktig å forsikre seg om at kjøleskapet holder maksimalt 4 °C. Helsenorge.no råder deg til å plassere melken bakerst i kjøleskapet, ettersom dette er den kaldeste sonen. Unngå å sette melken i kjøleskapsdøren, da det er varmere der.

Morsmelk og flaskemelk

Hva slags beholder bør brukes til oppbevaring av morsmelk?

Når du skal oppbevare morsmelk, er det først og fremst viktig at beholderen er lufttett. Dette forhindrer nemlig at det kommer flere bakterier i melken. Du trenger ikke å sterilisere beholderen før du heller melken oppi, men kan gjøre det om ønskelig.

Som regel vil det imidlertid være tilstrekkelig å rengjøre beholderen med såpe og vann. Du kan også sette den i oppvaskmaskinen, og deretter la den tørke i luften.

Ellers bør du velge beholdere som er beregnet på mat, enten den er laget av plast, glass eller lignende. Man kan til og med bruke poser av plast og isbitposer. Sistnevnte passer også fint om du skal fryse ned melken og bruke den ved en senere anledning.

Lykke til!