Julemat baby barn

Julemat for barn og voksne

Juleribbe med sprø svor, pinnekjøtt kokt på trepinner, juleskinke og helstekt kalkun er ikke favorittmat til sjarmtroll på 6 måneder. Det er en selvfølge at også de minste skal serveres god julemat. Når familien ellers sitter og koser seg rundt bordet med fin juletrepynt, er det ikke så mye ekstra energi som skal til for at også minstemann skal få følelsen av at julemåltidene er noe utenom det vanlige. Hva kan så de spise?

Noen gode tips

Får barnet fremdeles bare grøt, er det også julemat for barnet. Men la minstemann få delta i fellesskapet likevel. De større barna kan få egen rett som ligner mest mulig på det resten av gjestene og familien får servert. Barnet blir da inkludert og kommer i julestemning som alle oss andre. Mye av tilbehøret til julemiddagene er god og næringsrik mat også for de minste:
– kokte grønnsaker som poteter, gulrøtter, blomkål, brokkoli og kålrot – annet tilbehør som svisker, kokte epler og tyttebærsyltetøy – kålrotstappe, men unngå for mye salt (ta av litt til barnet før du salter eller tilsetter sjy fra pinnekjøtt e.l.) – ertestuing (unngå for mye salt)

Tilsett litt smeltet smør, olivenolje eller kokevann fra grønnsaker om maten blir tørr. Unngå for salte sauser. Større barn kan ha litt salt, men ta av litt saus til minstemann før du har i ekstra salt.
Medisterkaker er ofte fast følge til ribbe. Når du lager farsen, kan du legge av litt farse til barnet før du har i saltet. Barnets medisterkaker trenger du ikke steke, men kok dem i litt vann. Bollene er et godt alternativ til stekte medisterkaker og ribbe i julen. Lager du flere boller, kan du dypfryse dem i små porsjonspakker. Bruk gjerne frysefolie. Er kalkun på menyen, kan de små få litt kyllingfilet som for dem er lettere å tygge. Pakk kyllingfileten i et stykke aluminiumsfolie smurt med olivenolje. Rasp litt gulrot og eple over, og legg pakken i ovnen de siste 20 minuttene kalkunen står inne. Barnet kan også få tilbehør som svisker, rosenkål og tyttebærsyltetøy. Husk å mos maten til passe konsistens for barnet.

Dette er en fin dessert i julen, som hele familien kan nyte!
-ca 1/2 liter risengrynsgrøt -1-2 ss sukker -vanilje fra ca 1 vaniljestang -3 dl kremfløte

Lag en ekstra stor porsjon med grøt en lørdag. La det være grøt igjen som du lager riskrem av. Rør inn litt sukker mens grøten ennå er varm. Dryss sukker over, og dekk den for å hindre at det dannes en hinne mens grøten står til avkjøling. Rør grøten opp og smak den til med vanilje. Pisk kremfløten stiv og rør den i.
-150 g bringebær – ca 30 g melis

Kjør bær og melis med stavmikser eller food processor til en saus. Sil porsjonen med saus som minsten skal ha. Tilsett eventuelt litt vann hvis sausen er for tykk.
Svisker har en positiv virkning på hard mage. I denne fete adventstid med julebord og god fet mat, vil også andre familiemedlemmer ha nytte av denne desserten. Lag da en stor porsjon. Det finnes også økologiske svisker. Nyper og aprikoser kan brukes på samme måte. Etter hvert er det også morsomt å blande flere fruktsorter i samme grøtblanding.
-100 g svisker (evt. 50 g svisker og 50 g aprikoser) – litt vann

Legg sviskene i bløt i kaldt vann et par timer før barnet skal kose seg med grøten. Ha sviskene i en kjele med litt vann. La dem koke til de har fått en fin og bløt konsistens. Tilsett mer vann om grøten virker for fast og tykk. Kokes det sviskegrøt til hele familien, kan du bruke litt jevning av potetmel og vann. Bland da potetmel (start med 1 ss) med vann i en kopp, og rør det inn i sviskegrøten mens den koker. Fjern kjelen fra platen når grøten har kokt opp på nytt. Til større barn smaker grøten enda bedre med melk/fløtemelk.