Barnemat

Mat til barn

Jeg tror mennesket er glad i mat lenge før det er født. Det at spedbarn elsker morsmelk når de kommer sultne til verden, viser at de nyfødte små har sans for det som er sunt og godt. Så hvorfor ikke videreutvikle dette?

Hva skal barnet spise?

Interessen for mat har økt betraktelig, og medlemmer av gourmé-klubber lar seg begeistre av hjemmelaget saus og kjøtt med smak av hjemmelaget marinade. Matkjennere, med smaksløkene i orden, kjenner godt forskjell på ferdigmat og hjemmelaget mat. Hva med små barn? Hva skal de spise?

Smaksløkene hos spedbarna er rene og ferske. Hvorfor skulle ikke også de synes hjemmelaget mat smaker bedre enn mat på glass? La gourmè-maten også komme de minste til gode. Lag mat med smak til barna, og gi barndommen en smak av persille og tid til hjemmelagd dressing. Gi barna gode minner, minner du kanskje selv har fra din egne barndom, om hjemmelaget mat uten for mange tilsetningsstoffer.

Da barnemat på glass kom for et par generasjoner siden, var det til stor jubel blant landets mødre, særlig på grunn av den korte tilberedningstiden. Dessuten er mange foreldre usikre på hva som skal stå på spedbarnets «menyliste». I dag er det faktisk gått så langt at mange stoler mer på produsentenes ferdigmat enn på det de selv lager. Reklamen prøver å overbevise oss om at når vi serverer våre kjære små industrifremstilt mat, gir vi dem en trygg oppvekst med vitaminer og mineraler i passe mengder. Reklamen har tatt fra oss troen på at vi selv kan sørge for føden til våre egne barn.

Fersk hjemmelaget spedbarnsmat er sunnere og billigere enn spedbarnsmat på glass. Likevel kjøper vi industri fremstilt mat. Produsentene av ferdigmat bruker sukker, fett og salt for å få frem smaker som barna har sansen for. Noen barn forlanger ferdigmat på glass lenge etter fylte tre år, og jeg har møtt flere foreldre som søker råd om hvordan de kan få barnet til å spise «normal» mat. Barna liker som oftest det vi foreldre gir dem jevnlig. Det er vi som foreldre som kan påvirke barna til å spise det vi ønsker de skal spise.

Artikler om barnemat: