Atopisk eksem hos baby

Tror du at du kan ha en baby med atopisk eksem? Mange spedbarn har utslett, og det er ikke uvanlig at det er snakk om barneeksem. Men hva er egentlig symptomene og årsakene, og hvordan behandler man utslettet?

I denne artikkelen gir vi deg svar. PS: Rådfør deg alltid med en lege dersom du er usikker på hva barnets utslett skyldes, eller dersom du ønsker medisinske råd.

Hva er atopisk eksem?

Atopisk eksem kalles ofte for barneeksem, og er en hyppig forekommende eksemform hos barn. Begrepet «atopi» betyr ifølge Helsenorge.no det samme som «overømfintlig», og brukes gjerne om barn som er født med sensitiv hud.

Ved atopisk eksem har barnet et utslett som gjerne blusser opp på grunn av ytre faktorer. Det kan for eksempel være dyrehår, kumelk, varme eller sjøvann. Men også indre faktorer som stress kan være utløsende.

Symptomer på atopisk eksem

Det finnes mange ulike former for utslett, og disse kan noen ganger forveksles med atopisk eksem. De viktigste kjennetegnene på barneeksem er som følger:

  • Huden klør
  • Rødt eller rosa utslett
  • Noe hevelse i utslettet
  • Tørr og skjellende (flassende) hud
  • Sprekker og sårhet
  • Fortykket hud

Utslettet er typisk lokalisert flekkvis på kroppen. Hos baby vil man ofte kunne se utslettet på haken eller kinnene. Når barnet blir litt større, vil utslettet i større grad lokaliseres til innsiden av albuer og knær, på ankler, håndledd eller hender.

Er atopisk eksem hos baby farlig?

Nei, atopisk eksem regnes ikke som en farlig tilstand, og er nokså vanlig hos både baby og større barn. Men dersom du eller barnet klør på utslettet, kan dette føre til at huden fortykkes eller sprekker opp. Dette kan gi grobunn for bakterievekst, noe som igjen kan føre til infeksjoner.

Dersom babyen får hudinfeksjon, vil dette ofte gi utslag i form av et fuktig og væskende utslett. Du vil gjerne kunne se små pussfylte blemmer, og når disse sprekker kan huden bli fuktig. Barnet kan også ha skorper og fortykket hud som følge av kløe.

Om du mistenker at baby med atopisk eksem har hudinfeksjon, bør du oppsøke en lege for videre råd og behandling.

Slik behandler man atopisk eksem hos baby

Det finnes ulike måter å behandle atopisk eksem på. Legg imidlertid merke til at behandlingen som tas i bruk hos hos barn og voksne ikke nødvendigvis er anbefalt til baby.

Her ser vi nærmere på noen tiltak.

Salve med eller uten kortison?

Ofte benytter man hudkrem som inneholder kortison for behandling av atopisk eksem. Det kan for eksempel være snakk om milde kortisonkremer som inneholder hydrokortison. Disse kremene vil dempe betennelse og kløe, og har god effekt.

Har det blitt infeksjon i eksemet, vil dette vanligvis behandles med antibiotika i salve- eller tablettform. Dette kan skje parallelt med at man bruker kortisonsalve.

Legg imidlertid merke til at Helsenorge.no anbefaler at legemidler mot eksem kun brukes av barn eldre enn to år. Har du en baby med eksem, kan du heller vurdere en mild fuktighetskrem, lotion eller salve uten kortison.

Kan man gi antihistaminer mot kløe?

Hos barn eldre enn to år og voksne, er det ikke uvanlig å bruke antihistamintabletter dersom man plages av kløe. Dette kan være til god hjelp dersom barnet har en tendens til å klø mye på utslettet.

Ifølge Helsenorge.no, bør man imidlertid ikke gi antihistaminer til de aller minste.  Rådfør deg gjerne med en lege for konkrete anbefalinger.

Gode hudpleierutiner

Gode hudpleierutiner kan være til god hjelp for mange småbarn med atopisk eksem. Har barnet tørr hud, bør rammede områder smøres inn daglig med en god fuktighetskrem. Unngå også å bade barnet for ofte, da dette kan bidra til at huden tørker ut.

Når barnet først bader, kan du gjerne ta litt babyolje i vannet. Dette kan forhindre at huden tørker ut, og gjør den mykere og smidigere. Fuktighetskrem bør helst påføres så raskt som mulig etter at babyen har badet.

Prognose

Atopisk eksem hos baby har gode prognoser. Ifølge helsemyndighetene vil 60 % av alle barn bli kvitt eksemet av seg selv etter hvert som de blir eldre. Noen vil likevel kunne oppleve at plagene kommer tilbake, både i tenårene og i voksen alder.

Eksem viser seg gjerne periodevis, og forsvinner deretter av seg selv. Mange kan oppleve at huden blir mer utsatt for utslett og kløe i vintermånedene når inneluften er tørr og varm.

Hvorfor har babyen min atopisk eksem?

Årsakene til atopisk eksem kan være sammensatte, og ifølge NHI.no er de enda ikke fullstendig kartlagt. Det man imidlertid vet, er at tilstanden går i arv. Har barnets foreldre hatt eksem i barneårene, er det derfor økt sannsynlighet for å rammes.

Det antas faktisk at rundt 70 % av alle barn med atopisk eksem også har øvrige familiemedlemmer med atopiske tilstander. Sistnevnte inkluderer både eksem, høysnue og astma.

Foruten den arvelige faktoren, finnes det som nevnt også utløsende ytre faktorer. Dette kan være alt fra varme og tørr luft, til kumelk eller hår fra dyr som hund eller katt. I tillegg kan støv, pollen, tette klær, kjemikalier, svette, matvarer eller andre ting utløse utslettet.

Slik påviser man atopisk eksem

Hos legen kan barnet få påvist atopisk eksem gjennom en enkel undersøkelse. Normalt sett gjøres dette blant annet ved at legen tar høyde for hvor utslettet er lokalisert. Når det gjelder atopisk eksem, er dette vanligvis lokalisert til babyens kinn og hake.

Foruten å se på hvor barnet har utslett, vil legen kunne stille diagnosen på bakgrunn av utslettets utseende, forløp og symptomer. Kanskje vil legen også spørre deg om andre i familien er rammet av atopiske tilstander.

Unngå å klø ved atopisk eksem hos baby

Det å se at babyen opplever ubehag som følge av kløe, kan kanskje friste deg til å hjelpe babyen å klø. Men dette bør du unngå, siden negler eller andre gjenstander kan gjøre huden sår og betent. Da er det bedre å forsøke en krem eller andre tiltak.

Opplever du at barnet selv klør seg, kan du forsøke å ta på hansker eller lignende som forhindrer at barnet klorer opp huden. Små babyer kan ha en tendens til å klore seg dersom neglene er skarpe. Regelmessig negleklipp kan derfor også lønne seg.

Andre vanlige utslett hos små barn

Selv om utslett hos baby ofte skyldes atopisk eksem, kan det også være snakk om andre utslett og hudplager. Tidligere har vi blant annet sett nærmere på årsaker til tørr hud hos spedbarn, samt hvordan dette behandles.

Det kan være vanskelig å slå fast hva slags utslett babyen har. Av den grunn kan det være lurt å ta en tur til legen, slik at utslettet kan diagnostiseres. Nedenfor ser vi nærmere på noen vanlige former for utslett som kan forekomme hos baby.

Erythema toxicum neonatorum

Omkring 20 % av spedbarn kan få et rødt og kviselignende utslett kalt erythema toxicum neonatorum. Ofte har babyen dette utslettet allerede ved fødselen. Mest vanlig er det imidlertid at det dukker opp et par dager etter at barnet kommer til verden.

I likhet med atopisk eksem hos baby, vil også dette utslettet ofte ramme barnets ansikt. Utslettet vil imidlertid også kunne dukke opp på armer, bein og andre deler av kroppen. Om babyen din har dette utslettet, vil du kunne se ca. 2 mm store flekker eller nupper. Disse kan etter hvert inneholde puss og minne om kviser.

Acne neonatorum

Spedbarn kan få kviser, og dette er vanligere enn du kanskje tror. Ifølge NHI.no har omtrent 20 % av alle nyfødte denne hudtilstanden. Kvisene vil typisk kunne ses på babyens nese, kinn og panne, og er små hvite nupper med innhold av talg.

Kvisene kan minne om atopisk eksem, men er mer spredt i ansiktet. Babyen kan ha acne neonatorum allerede ved fødselen, men vanligvis dukker det opp i løpet av den første levemåneden. Guttebarn rammes noe oftere enn jentebarn.

Seboré

Blant nyfødte er det også vanlig med et hudutslett kalt seboré, som kjennetegnes av forhøyet aktivitet i talgkjertlene. Babyens hud får typisk fettete flak og rød hud, og kan forveksles med atopisk eksem. Men utslettet er som regel først og fremst i hodebunnen, og det klør heller ikke i like stor grad.

I tillegg vil atopisk eksem hos baby vanligvis ikke dukke opp før barnet er tre måneder eller eldre. Seboré kan forekomme allerede når barnet er nyfødt.

Selv om seboré i hodebunnen er vanligst, kan babyen også få det i ansiktet og bleieområdet. Årsaken er ikke kjent, men det antas at hormoner eller soppinfeksjoner kan spille inn.

Milier

Milier er små, lyse nupper i babyens hud som inneholder keratin. Utslettet ses oftest i ansiktet, men kan også dukke opp andre steder. Nærmere halvparten av alle spedbarn har milier, og tilstanden forsvinner av seg selv – ofte innen første levemåned.

Dette utslettet kan skilles fra atopisk eksem ved at det er mindre rødt, og at det sjelden forekommer etter at babyen er tre måneder gammel.

Har du baby med atopisk eksem?

Atopisk eksem hos baby er veldig vanlig, og som regel ingenting å bekymre seg for. Tilstanden kan være plagsom, men vil normalt sett bli mildere med årene. Kløen kan lindres med kremer og gode hudpleierutiner.

Lykke til!