Baby har vondt i magen: Årsaker og tips!

Svært mange nybakte foreldre opplever at babyen har vondt i magen. Selv om dette som regel er helt normalt og ikke regnes som farlig, kan det være frustrerende for både liten og stor. Barnet kan ha smerter og gråter ofte mye.

Vi skal her se nærmere på tegn på at babyen har magesmerter, samt potensielle årsaker. Samtidig deler vi noen tips for hvordan man kan unngå at barnet får vondt i magen. PS: Oppsøk en lege dersom du har medisinske spørsmål eller er bekymret for barnets helse.

Symptomer på at baby har vondt i magen

Det kan finnes ulike årsaker til at babyen har vondt i magen, noe som betyr at også symptomene kan variere. Men i de aller fleste tilfeller er det snakk om smerter fra fordøyelsessystemet.

Dessverre kan ikke spedbarn snakke. Som nybakt forelder må du derfor forsøke å tolke babyens kroppsspråk og atferd for å finne ut om det har vondt i magen. Her er noen vanlige symptomer som tyder på at babyen har magesmerter:

 • Babyen knyter hendene
 • Beina dras opp mot magen samtidig som kroppen er spent bakover
 • Magen kjennes hard og oppblåst
 • Babyen promper mye
 • Mye gråt

Husk at babyen også kan ha vondt i magen uten at disse symptomene er til stede. Alle barn kan kommunisere på forskjellige måter. Blant spedbarn er det imidlertid vanlig at ett eller flere av de overnevnte symptomene er til stede ved magesmerter.

Baby med vondt i magen etter amming

Det er ikke uvanlig at man ser symptomer på at babyen har vondt i magen kort tid etter amming. I så fall lurer du kanskje på hva årsaken til dette kan være, eller om det er noe gale med morsmelken (eller morsmelkerstatningen).

Som regel skyldes ikke smertene melken, men heller hvordan barnet spiser. Mange spedbarn sliter med dårlig sugetak rundt brystvorten. Dette kan føre til at det svelger mye luft, og ikke bare melk. Dette kan gi luftsmerter.

Er babyen veldig ivrig når den ammer, kan også dette føre til at han eller hun svelger mye luft. Denne luften vil havne i magesekken, der den enten kan rapes opp eller gå videre ned i fordøyelsessystemet.

Luft i magen hos baby 1–6 mnd.

Opplever du at babyen din viser tegn på å ha vondt i magen det første halvåret etter fødselen, skyldes dette stort sett luft. Fra barnet er nyfødt og frem til det blir seks måneder, består dietten normalt sett kun av morsmelk.

Dette kan tyde på at babyen er litt glupsk når den ammes, eller at ammeteknikken kan forbedres. I mange tilfeller svelger babyen luft.

Får baby vondt i magen av fast føde?

Når barnet begynner å få fast føde omkring seksmåneders alder, kan mange foreldre oppleve at den lille får magesmerter. Dette kan skyldes at barnets fordøyelsessystem må venne seg til noe annet enn bare morsmelk.

Og følger du helsemyndighetenes kostholdsråd, vil barnet sannsynligvis få både grønnsaker, frukt og grove kornsorter. Dette er sunn mat, som også kan forhindre hard mage. Samtidig kan fiberrik kost gi en del luft i magen.

Her gjelder det å prøve seg litt frem, og finne råvarer som gir barnet minst mulig luft. Husk at noen matvarer er kjent for å gi mer luft enn andre, som for eksempel bønner og erter. Serveres babyen ertepuré, er det altså økt risiko for luftsmerter.

Baby med vondt i magen på natta?

Noen ganger viser luftsmertene seg først og fremst om kvelden eller på nattestid. Dette kan være tilfeldig, eller skyldes at du har gitt barnet kveldsmat det reagerer på. Kanskje babyen pleier å få en fiberrik mos av grønnsaker på kveldstid?

I så fall kan du forsøke å endre litt på rutinene, eller prøve babymat basert på andre råvarer. Dette kan forbedre situasjonen, og gi babyen mindre luftsmerter.

Kolikk hos spedbarn

Vondt i magen på kvelden eller natten kan i noen tilfeller tyde på spedbarnskolikk. Ifølge Helsenorge.no, vil barnet typisk gråte mye om ettermiddagen eller kvelden dersom det er snakk om kolikk.

Kolikk er ikke en sykdom, men heller en tilstand der barnet gråter mer enn gjennomsnittet. Likevel er kolikk assosiert med luft i magen, ettersom den lille i mange tilfeller roer seg etter å ha fått ut luft.

Har barnet ditt kolikk, vil du gjerne merke dette når barnet er noen uker gammelt. Det kan vedvare helt til barnet blir rundt 3–5 måneder. Her er de vanligste symptomene:

 • Barnet gråter til det blir rødsprengt i ansiktet
 • Gråten er spontan og høyfrekvent
 • Det hjelper ikke å trøste
 • Gråten er verst på ettermiddag og kveldstid
 • Barnet gråter med sammenknytte hender og opptrukne bein
 • Den lille roer seg først etter å ha rapet eller prompet, eller fordi han eller hun er utmattet av å gråte

Tips: Hva gjør man når babyen har vondt i magen?

Det kan være frustrerende å vite at barnet har vondt i magen. Den lille gråter kanskje mye, og det er fort gjort å føle seg hjelpeløs. Men det finnes tiltak du kan gjøre for å lette på barnets smerter.

Se gjerne om tipsene vi foreslår nedenfor hjelper. Gjør de ikke det, er det lurt å få barnet undersøkt hos lege eller helsestasjon for å utelukke andre potensielle årsaker.

Gode råd mot luftsmerter hos baby

Når babyen din er oppblåst, kan det slite med å få luften ut på egen hånd. I så fall finnes det måter å hjelpe barnet med å prompe eller rape, noe som også kan bidra til at smertene forsvinner.

Samtidig finnes det mange tiltak som kan forhindre at barnet blir oppblåst i det hele tatt, eller i det minste gi mindre luft og smerter.

Her er noen fremgangsmåter du kan prøve ut:

 • Løft babyen opp og hold ham/henne med magen inntil brystet ditt og hodet hvilende på skulderen. Klapp forsiktig på baken eller ryggen, til barnet raper. Ha gjerne en gulpeklut på skulderen!
 • Gi babyen magemassasje
 • Forsøk å holde barnets bein opp og bak mens det ligger på ryggen, og lag syklebevegelser. Dette kan gjøre det lettere for barnet å prompe.
 • Løft opp barnet og hold det i stående posisjon. Dette gjør det lettere for babyen å rape.
 • Riktig ammeteknikk kan gi barnet mindre luft i magen
  • Husk små pauser under ammingen om barnet er glupsk eller ivrig, slik at han eller hun kan rape innimellom!
  • Snur babyen seg bort under amming, kan det bety at den lille trenger å rape før han/hun fortsetter på måltidet.
  • Pass på at babyens munn får godt tak omkring brystvorten (uten luftgliper), slik at mindre luft svelges.
  • Har du mye melk kan dette gi høyt trykk på melkestrømmen, og føre til at babyen svelger mer luft. Håndmelk eller pump i så fall brystene før amming.
  • Bruk helst ikke ammeskjold (om mulig), ettersom dette kan gjøre at barnet svelger mer luft!
 • Flaksemater du babyen, bør du bruke et tåteflaske som har ventil. Da vil babyen svelge mindre luft.

Hard eller løs mage

I de mange tilfeller er det luft som er årsaken til at spedbarn har vondt i magen, selv om det naturligvis også kan finnes andre grunner. Ofte kommer symptomene fra fordøyelsessystemet.

Husk at spedbarn har et litt umodent fordøyelsessystem. Tarmene skal i første omgang venne seg til morsmelk (eller erstatning). Deretter, når barnet blir omkring 6 måneder, skal fordøyelsessystemet venne seg til fast føde.

Noen kan oppleve at babyen har løs eller hard avføring. Sistnevnte kan gi treg mage eller forstoppelse, noe som særlig er vanlig etter at barnet begynner å få fast føde. Er maten fiberrik, kan avføringen bli litt løs. Er den ikke fiberrik, blir avføringen ofte hard.

Her er noen tips:

 • Bønner, løk, erter og kål kan ofte gi luft og løs mage. Potet, gulrot, rotselleri og grønne salater, vil ofte være «snillere» mot magen!
 • Ved hard mage er det viktig at babyen får i seg nok væske, da dette kan gjøre avføringen mykere.
 • Sviskemos, pære eller moden banan kan hjelpe mot hard mage!
 • Har babyen løs mage eller diaré, er det viktig å få i seg nok væske. Kutt gjerne ned på den mest fiberrike maten, også!
 • Er avføringen blodig eller slimete, bør du kontakte lege eller helsestasjon

Matintoleranse eller -allergi hos baby

Dersom baby har vondt i magen, kan dette potensielt også skyldes en form for matintoleranse. Hos ammende barn (som ikke spiser fast føde enda), kan barn med melkeproteinallergi reagere dersom mor inntar melkeproteiner gjennom kostholdet.

Etter at barnet har begynt å spise annet enn morsmelk, kan vondt i magen skyldes maten det spiser. Melkeallergi er den hyppigst forekommende allergien blant babyer. Barn kan imidlertid også ha glutenintoleranse, nøtteallergi eller lignende.

Symptomer på allergi eller intoleranse kan variere. Matallergi kan gi utslett, eksem. Oppkast, munnkløe, hevelser i hals og lepper, magesmerter, forstoppelse, diaré og tett nese. Ved alvorlige allergier kan barnet også virke sløvt eller ha pusteproblemer.

Mistenker du allergi eller matintoleranse, bør dette undersøkes hos legen. På den måten kan du vite hva slags mat barnet må unngå.

Tips ved kolikk

Ifølge NHI.no synes mange foreldre det er vanskelig å håndtere situasjonen når babyen rammes av spedbarnskolikk. Babyen gråter utrøstelig, og både liten og stor kan bli utmattet. Heldigvis vil gråten dabbe av, og tilstanden går etter hvert over av seg selv.

Studier har imidlertid også kommet frem til ulike tiltak du kan gjøre for å roe barnet eller lindre eventuelt ubehag. Forskerne kom frem til at mindre stimuli av barnet kan hjelpe. Får barnet morsmelkerstatning eller -tillegg, kan det også hjelpe å velge en variant uten myse.

Mye tydet også på at sukkervann (vann med 12 % sukker) kunne ha en positiv effekt på spedbarnskolikk. Og skulle ingenting hjelpe, er det kanskje en trøst å vite at babyen som regel vil bli kvitt symptomene omkring 3-månedersalderen.

Baby kan få vondt i magen av stress eller uro

Stress hos spedbarn kan blant annet skyldes at barnet ikke får nok nærhet. Er barnet litt større, kan det også oppleve å bli stresset av for eksempel omstillinger som ny barnehage eller skole, flytting eller lignende.

Og i noen tilfeller kan stress føre til vondt i magen. Slik er det også hos voksne. Årsaken er at hjernen og fordøyelsessystemet er tett sammenkoblet. Blir man stresset eller redd, kan dette fort gi utslag i form av magesmerter, løs mage eller forstoppelse.

Dersom man mistenker at babyen eller barnet har vondt i magen på grunn av uro eller omstillinger, bør man forsøke å roe ned og gi ekstra nærhet.

Ta kontakt med legen om du er usikker

Dersom du tror at barn eller baby har vondt i magen, men er usikker på hvorfor, kan det være lurt å ta en tur til legen for sikkerhets skyld. I noen tilfeller skyldes ikke magesmertene luft eller fordøyelsesvansker, men allergi, urinveisinfeksjon eller lignende.

Små barn kan også ha problemer med å uttrykke hvor de har vondt. Smårollinger i 2–4-års alderen kan kanskje peke eller forklare litt, men kan kanskje feilaktig beskrive en smerte fra lyske eller fot som «vondt i magen».

Hold et øye med barnets symptomer, og kontakt alltid lege dersom barnet har vondt i magen og samtidig opplever noe av følgende:

 • Nedsatt matlyst eller oppkast uten at det er snakk om omgangssyke
 • Feber (uten at det foreligger symptomer på forkjølelse)
 • Langvarige smerter som varer i mer enn 2–3 dager
 • Smerter som forverres
 • Slim eller blod i avføringen
 • Takvise smerter

I det hele tatt bør du kontakte helsestasjon eller lege dersom du mistenker at noe ikke er som det skal.

Som regel er vondt i magen hos baby ufarlig

Kort oppsummert kan vi si at barn kan få vondt i magen av en rekke ulike årsaker. I sjeldne tilfeller kan det være snakk om mer alvorlige tilstander, men stort sett er det ikke det. Både løs mage, hard avføring, luft og uro kan gi magesmerter hos baby og barn.

Det finnes også mange tiltak som potensielt kan hjelpe på problemene. Hos spedbarn er det ofte ikke mer enn en rap eller promp som skal til før barnet slutter å gråte. Er du usikker, bør du snakke med helsepersonell for videre veiledning.

Lykke til!