Barn vondt når det bæsjer

Barnet har vondt når det bæsjer

Jeg har inntrykk av at barnet mitt har vondt når det skal bæsje. Hva kan det være?

prof. dr. Babill Stray-Pedersen, spesialist i kvinnesykdommer og fødselslære, Rikshospitalet Web:

Den vanligste årsaken til at barnet klager over vondt når det skal bæsje er at det har en liten sprekk eller sår i slimhinnen i endetarmsåpningen. En slik sprekk kan oppstå dersom barnet har hatt en uvanlig stor eller hard avføring. Når barnet senere skal ha avføring vil det oppstå smerter som gjerne fører til at barnet vegrer seg mot å sitte på potten. Dermed oppstår det lett en ond sirkel med smerter og vegring som fører til uregelmessig avføring og forstoppelse. Slik vedlikeholdes tendensen til sår i slimhinnen. En slik ond sirkel må gjerne brytes ved hjelp av avføringsmidler spesielt egnet for barn over en tid. Det kan også hende at det er nødvendig å bruke lokalbehandling med stikkpiller eller salve.

Noen vanlige spørsmål fra foreldre

Hva er de vanligste årsakene til at et barn opplever smerte under avføring, og hvordan kan foreldre forebygge disse problemene?

De vanligste årsakene til at et barn opplever smerte under avføring kan være en liten sprekk eller sår i slimhinnen i endetarmsåpningen. Dette kan oppstå etter en uvanlig stor eller hard avføring, som fører til smerte ved påfølgende avføring. For å forebygge disse problemene kan foreldre sikre at barnet får nok fiber i kosten, drikker tilstrekkelig med væske og opprettholder en aktiv livsstil for å fremme sunn fordøyelse og avføring.

Hvilke symptomer bør foreldre se etter hos barnet for å avgjøre om smerten under avføring skyldes en sprekk eller sår i endetarmsåpningen?

Foreldre bør se etter symptomer som klager over smerte under avføring, vegring mot å sitte på toalettet, og tegn på uregelmessig avføring eller forstoppelse hos barnet. Disse kan indikere tilstedeværelsen av en sprekk eller sår i endetarmsåpningen. Det er også viktig å være oppmerksom på eventuelle blødninger eller synlige sår rundt anusområdet.

Hvordan kan foreldre bryte den onde sirkelen av smerte, vegring, uregelmessig avføring og forstoppelse hos barnet, og hva er de beste metodene for behandling og lindring av disse symptomene?

For å bryte den onde sirkelen av smerte, vegring, uregelmessig avføring og forstoppelse hos barnet, kan foreldre bruke avføringsmidler spesielt egnet for barn over en periode. Lokalbehandling med stikkpiller eller salve kan også være nødvendig. Det er viktig å opprettholde regelmessig avføring og hindre forstoppelse ved å sikre at barnet får et fiberrikt kosthold, tilstrekkelig med væske, og tilstrekkelig fysisk aktivitet. Det kan være lurt å konsultere en lege for råd og veiledning om den beste tilnærmingen til behandling og lindring av disse symptomene hos barnet.