Tredjedagsutslett roseola fjerde barnesykdom

Den fjerde barnesykdommen – Tredjedagsutslett

Tredjedagsutslett er en av barnesykdommene og kalles gjerne for den fjerde barnesykdommen, den sjette barnesykdommen eller roseola.

En feber som kommer og forsvinner nokså raskt, etterfulgt av et utslett som kommer til syne akkurat når barnet virker bedre er et tegn på roseola, eller tredjedagsutslett. Den har navnet ‘tredjedagsutslett’ fordi utslettet som regel kommer den tredje dagen barnet er sykt med feber.

Roseola forårsakes av et herpesvirus type 6 (HHV-6) og opptrer normalt sett hos barn som er mellom 9 måneder og 2 år.

Hva er symptomene på tredjedagsutslett?

De første symptomene på roseola inkludereR:
– plutselig og høy feber på alt fra 38-42 grader.
– rennende nese
– hoste
– mild diare

Barnet kan også miste apetitten, giddeløs eller være irritabel. Feberen kan vare i alt fra tre til fire dager før den plutselig forsvinner. Når feberen trekker seg tilbake får man et rosarødt flekkete utslett. Det starter på barnets bryst og mage og kan spre seg til nakken og andre områder. De vil ta alt fra noen timer til noen dager før det forsvinner.

Bør jeg ringe legen?

Ja, som en forholdsregel så kan det være greit. De fleste leger vil vite det om et barn under to år har høy feber. Legen vil spørre om barnets symptomer og bekrefte eller avkrefte om det er tredjedagsutslett som er diagnosen.

Hvis utslettet ikke går bort eller hvis det endrer form skal du gå tilbake til legen.

hvordan kan jeg behandle mitt barns sykdom?

Som sagt skyldes roseola et virus og det betyr at det at sykdommen rett og slett må få gå sin gang til barnet ditt blir bedre. Virus kan som kjent ikke behandles med antibiotika, så man må rett og slett vente til sykdommen går over av seg selv.

I mellomtiden kan du gjøre noen enkle ting for å lette på barnets symptomer:
* La barnet hvile når det ønsker, men det trenger ikke å være sengeliggende hvis det ikke ønsker det.
* Oppmuntre barnet til å drikke mye slik at det ikke blir dehydrert.
* Du kan gi barnet paracetamol, hvis det er gammelt nok, slik at du reduserer feberen og gir lette til verk og smerte. Sjekk dosering nøye eller få hjelp fra helsepersonell på f.eks. et apotek eller helsestasjon.

Kan tredjedagsutslett gi komplikasjoner for barnet?

Den høye feberen kan i noen tilfeller gi feberkramper, og dette kan være alarmerende for deg som forelder men vil normalt ikke skade barnet ditt. Feberkramper fører gjerne til sykehusinnleggelse for å utelukke andre og mer alvorlige infeksjonssykdommer som kan trenge behandling.

Det er viktig å holde øye med symptomene og hvis du er engstelig for om barnet har andre symptomer eller tilstanden blir verre, er det bare å kontakte legen.

Hvordan smittes man av tredjedagsutslett?

Roseola overføres via spytt/dråpesmitte så barnet ditt kan ha fått smitten ved for eksempel å putte ting i munnen. Det er ofte vanskelig å fastslå hvordan barnet ditt har blitt sykt ettersom roseola er smittsomt før utslettet kommer. Det kan da mellom 5 til 15 dager fra barnet er smittet til utslettet kommer til syne på kroppen.

Kan jeg smittes av roseola fra mitt barn?

De aller fleste har antistoffer mot roseola fra fireårsalderen, selv om du ikke har hatt sykdommen selv. Det betyr at det er liten sannsynlighet for at du skal få viruset fra et barn. I veldig sjeldne tilfeller kan et virus reaktiveres i en voksen med et svekket immunsystem, som for eksempel under kjemoterapi. I tilfeller for dette vil man kunne få en sykdom som kan minne om helvetesild.

Noen vanlige spørsmål og svar

Hvilke andre symptomer kan forekomme sammen med feber og utslett ved roseola, og hvor lenge varer vanligvis feberen før utslettet oppstår?

Andre symptomer som kan forekomme sammen med feberen ved roseola inkluderer en rennende nese, hoste og mild diaré. Feberen varer vanligvis i tre til fire dager før den plutselig forsvinner, etterfulgt av utslett.

Hvordan kan foreldre skille roseola fra andre vanlige sykdommer hos barn, og når bør de oppsøke lege?

Foreldre kan skille roseola fra andre sykdommer ved den karakteristiske kombinasjonen av høy feber som plutselig forsvinner, etterfulgt av et rosarødt utslett. Hvis feberen vedvarer eller hvis utslettet endrer seg, bør foreldre oppsøke lege for ytterligere evaluering.

Er det noen spesifikke forholdsregler foreldre bør ta for å hindre spredning av roseolaviruset til andre familiemedlemmer eller barn i barnehagen eller på skolen?

Roseolaviruset overføres via spytt eller dråpesmitte, så foreldre bør oppmuntre barnet til god håndhygiene og unngå deling av drikkeflasker eller matredskaper. Det er viktig å være oppmerksom på symptomene og holde barnet hjemme hvis det er sykt for å hindre spredning til andre.