hånd fot og munnsyke baby barnesykdommer

Hånd-, fot- og munnsyke

Hånd-, fot- og munnsyke er en mild sykdom som forårsakes av et virus. Det har fått navnet sitt på grunn av de små sårene som dannes på hender og føtter, samt i munnen. Det er en vanlig sykdom for barn under 10 år selv om også voksne kan få en mildere form av viruset.

Hvordan fikk babyen min hånd-, fot- og munnsyke?
Dette er en sykdom som er veldig smittsom og hopper lett fra person til person. Babyen din kan få den hvis noen hoster eller nyser i nærheten, eller fra kontakt med avføring, spytt eller væske fra sårene.

Hvis babyen din blir smittet vil den være smittefarlig i et par dager før sykdommene vises, så det kan være vanskelig å forhindre.

Ikke overraskende så er utbrudd av hånd-, fot- og munnsyke vanlig i barnegrupper i for eksempel barnehager. Hygiene er veldig viktig for å forhindre spredning så du må derfor være flink med å vaske dine egne og babyens hender ofte med såpe og vann.

Hvordan vet jeg at babyen har hånd-, fot- og munnsyke?

Kjennetegnene på denne virussykdommen er små, blemmeaktige sår i munnen på babyen og på hender og føtter. Sårene kan spres seg opp til baksiden av leggene og til rumpen og kjønnsorganene.

Blemmene kan være ekstremt ukomfortable og babyen vil kanskje ikke spise eller drikke på grunn av blemmene i munnen. Babyen kan også føle seg uvel, ha sår hals og mild feber i en dag eller to – og kanskje ikke spise så mye.

Det tar naturligvis mellom tre og fem dager før symptomene kommer til syne etter at babyen har blitt smittet. hånd-, fot- og munnsyke vil være ukomfortabelt for babyen, men husk på at det ikke er en alvorlig sykdom.

Burde jeg ringe legen?

Du vil sannsynligvis føle behov for å ringe legen selv om det er lite han eller hun kan gjøre. Hånd-, fot- og munnsyke kan ikke behandles med antibiotika ettersom det skyldes et virus. Legen kan sjekke babyen og bekrefte at det er denne sykdommen, dog, og kan også gi noen råd for hvordan du skal da deg av barnet.

Ta babyen med tilbake til legen hvis feberen blir høyere, eller hvis feberen ikke blir bedre etter to dager. Doktoren må da kanskje sjekke etter en sekundær infeksjon. Dette kan skje i sjeldne tilfeller hvor babyens får en infeksjon i sårene. Se også etter degn på dehydrering hvis babyen nekter å svelge på grunn av smerter. Hvis babyen ikke vil spise eller drikke og har tørrere bleier enn vanlig kan det være lurt å ta en telefon til legen.

Hvordan kan jeg ta meg av babyen når den har hånd-, fot- og munnsyke?

Det burde ta omtrent tre til fem dager før babyen føler seg bedre og omkring en uke for alle flekkene å forsvinne. I mellomtiden er det noen ting du kan gjøre for å få babyen til å føle seg mer komfortabel:
* Paracetamol for barn kan hjelpe til med å lette på smerter og redusere feber. Du kan du også kontakte helsepersonell for å få hjelp til valg av medisin og dosering.
* Du kan kjøpe Dentinox på apoteket og gni på gommene til babyen, på tungen og på innsiden av kinnene hvor du ser sårene. Ikke gi barnet medikamenter som er beregnet på voksne.
* Hvis babyen har vondt når den spiser og drikker kan du prøve å tilby mindre men hyppigere måltider med brystmelk eller morsmelkerstatning.
* Hvis barnet ditt går i barnehagen skal du holde det hjemme til det føler seg bedre. Mens babyen har viruset vil det være ukomfortabelt og slitsomt for både barnet og deg, men vær trygg på at barnet vil bli bra.

Blir man immun etter å ha fått hånd-, fot- og munnsyke?

Ja, som ved en forkjølelse vil babyen bli immun mot det viruset det allerede har hatt, men det finnes mange forskjellige varianter av hånd-, fot- og munnsyke.

Jeg er gravid – vil slik sykdom skade fosteret mitt?

Voksne er ofte immune mot viruset og hvis de får det er det som regel en veldig mild sykdom. Men; hvis du er gravid og får hånd-, fot- og munnsyke er veldig liten sjanse for abort, og hvis du får sykdommen i løpet av det tredje trimesteret er det en mulighet for å du overfører infeksjonen til babyen. Babyer som fødes med sykdommen vil som regel bare oppleve milde symptomer.

Som en forhåndsregel kan du derfor holde deg unna kontakt med mennesker som du vet har en aktiv infeksjon. Hvis du er gravid og har vært i kontakt med et barn som har hånd-, fot- og munnsyke er det viktig at du vasker hendene ofte og godt.

Noen spørsmål som mange lurer på

Hvordan kan foreldre skille hånd-, fot- og munnsyke fra andre vanlige sykdommer hos barn, spesielt med tanke på de karakteristiske symptomene?

Foreldre kan skille hånd-, fot- og munnsyke fra andre vanlige sykdommer hos barn ved å se etter de karakteristiske symptomene, som små, blemmeaktige sår i munnen, på hender og føtter. I tillegg vil barnet ofte ha feber, være uvel, og kunne oppleve sår hals og mild diaré. Disse symptomene, spesielt kombinasjonen av utslett på spesifikke steder og feber, kan bidra til å skille hånd-, fot- og munnsyke fra andre sykdommer.

Er det noen spesifikke forholdsregler foreldre bør ta for å hindre spredning av hånd-, fot- og munnsyke til andre familiemedlemmer eller barn i barnehagen eller på skolen, utover å opprettholde god håndhygiene?

For å hindre spredning av hånd-, fot- og munnsyke til andre familiemedlemmer eller barn i barnehagen eller på skolen, bør foreldre opprettholde god håndhygiene ved å vaske hendene grundig og regelmessig med såpe og vann. Det kan også være lurt å unngå deling av mat og drikke, samt å unngå tett kontakt med personer som viser symptomer på sykdommen.

Hva er de vanligste bivirkningene av hånd-, fot- og munnsyke hos barn, og hvordan kan foreldre lindre disse symptomene for å gjøre barnet mer komfortabelt?

De vanligste bivirkningene av hånd-, fot- og munnsyke hos barn inkluderer smerte og ubehag fra sårene i munnen, samt feber, nedsatt matlyst og generell uvelhet. Foreldre kan lindre disse symptomene ved å gi barnet smertestillende medisiner som paracetamol, tilby små og hyppige måltider med myk mat som ikke irriterer sårene, og sørge for at barnet får nok væske for å unngå dehydrering. Å holde barnet hjemme fra barnehagen eller skolen til det føler seg bedre kan også bidra til å redusere ubehaget og hindre spredning av infeksjonen.