Hjernehinnebetennelse

Hjernehinnebetennelse

0 Shares

Hjernehinnebetennelse, eller meningitt, er en betennelse i membranen som ligger over hjernen og ryggmarken. Meningitt kan utvikle seg svært raskt og er svært alvorlig.

Hjernehinnebetennelse kan skyldes bakterier eller virus:

Bakteriell meningitt:

dette er den mest alvorlige formen for meningitt. Det kan være livstruende og føre til alvorlige funksjonshemminger, slik som for eksempel døvhet eller hjerneskade. Bakteriell meningitt kan også føre til blodforgiftning hvis den ikke behandles ettersom bakteriene kan komme seg ut i blodstrømmen og mangedoble seg meget rask. Blodforgiftning gir et lilla utslett og er veldig farlig.

Viral meningitt:

Dette er den vanligste typen hjernehinnebetennelse og kan være relativt mild og minne litt om en influensa. Noen mennesker som har denne formen for meningitt er ikke engang klar over at de har infeksjonen, og denne er altså forårsaket av et virus.

Hvordan kan babyen min få hjernehinnebetennelse?

Babyen din får som regel viral meningitt når viruset overføres til luften av noen som hoster og nyser i nærheten. Sykdommen sprer seg også gjennom dårlig hygiene, for eksempel ved at man ikke vasker hendene etter å ha vært på toalettet.

Når det gjelder bakteriell hjernehinnebetennelse så er det slik at bakterien som forårsaker denne ikke lever lenge på utsiden av kroppen. Babyen din kan derfor kun bli smittet hvis den er i veldig nær kontakt med en person som er smittet. Dette betyr vanligvis å leve i samme huset som noen som er smittet med bakteriell meningitt.

Babyen din kan få bakterien gjennom:
* å bli kysset eller berørt
* at personer nyser og hoster i nærheten
* å dele spise- og drikkeredskaper og andre personlige ting, tannbørster.

De fleste tilfeller av bakteriell hjernehinnebetennelse er isolerte, men utbrudd hender jevnlig. Mennesker som deler hus med noen som er smittet av bakteriell hjernehinnebetennelse tilbys ofte antibiotika som en for sikkerhets skyld på grunn av smittefare.

Hva er symptomene på hjernehinnebetennelse?

Det er ingen ingen faste mønster som forteller at en person har fått meningitt, og symptomer kan komme i en tilfeldig rekkefølge eller ikke i det hele tatt. Du kan ikke vite om babyen din har fått bakteriell eller viral meningitt uten å få den testet. Tidlige symptomer på begge typer hjernehinnebetennelse kan være veldig like. Det er derfor det er viktig å få medisinsk hjelp så tidlig som mulig hvis du legger merke til noen faresignaler.

Hvis babyen din har noen av de følgende symptomene ringer du medisinsk nødtelefon (113) for å få hjelp der eller tar barnet med til nærmeste akuttmottak:
* uvanlig skingrende gråt eller stønning/jamring
* grynting eller rask pust
* når babyen blir gretten eller irritabel ved berøring
* oppkast
* ikke vil spise
* blek eller flekkete hud
* når babyen er slapp, giddeløs eller fraværende / ikke gir respons
* nær babyen er døsig/søvnig eller har problemer med å våkne
* har feber med kalde hender eller føtter (dette er mindre vanlig hos unge babyer)
* når babyen har en svulmende/utstående fontanelle (det myke punktet på toppen av babyens hode)
* ikke får spist noe særlig
* prikker eller utslett

Mange av symptomene som forbindes med meningitt kommer kun til syne når sykdommen allerede er godt i gang. Flere av symptomene er også nokså lik de som fremtrer i de andre barnesykdommene som for eksempel influensa. Hvis du er bekymret skal du oppsøke medisinsk hjelp umiddelbart. Ikke vent.

Jeg har hørt at meningitt kan gi et utslett. Hva skal jeg se etter?

Hvis babyen din har bakteriell meningitt og det har utviklet seg til en blodforgiftning vil barnet få et utslett. Utslettet vil komme til syne under huden som en klynge med små prikker. De ser ut som små nålestikk og kan komme til syne hvor som helst på kroppen.

Hvis babyens blodforgiftning ikke blir behandlet vil prikkene utvikle seg til å se ut som små blåmerker etterfulgt av lille hudskade og misfarging. Hvis babyen din er mørk i huden kan utslettet være vanskelig å se, så sjekk på deler av kroppen hvor huden er blekere.

Du kan bruke glasstesten for å se etter meningitt-utslett. Press siden av et blankt drikkeglass mot prikkene. Et meningitt-utslett vil ikke blekne/forsvinne. Utslettet kan forsvinne først så fortsett å sjekk. Hvis du er i tvil ring medisinsk nødtelefon umiddelbart.

Utslettet er et av de siste kjennetegnene på blodforgiftning og etter dette kan babyens tilstand rask bli kritisk. I noen tilfeller utvikler noen babyer også det som kalles for sepsis, og dette er en stor betennelsestilstand i blodet og i mange organer. Dette inntreffer når immunsystemet reagerer på infeksjonen ved å angripe den selv.

Sjekk babyen ofte i løpet av dagen hvis du er bekymret for om sykdommen blir verre. Selv om utslett ikke utvikles men babyens tilstand blir raskt verre skal du bestandig oppsøke hjelp og helst ringe 113.

Når skal jeg oppsøke lege?

Hvis du mistenker at babyen har hjernehinnebetennelse skal du oppsøke lege for behandling umiddelbart. Jo tidligere antibiotika blir gitt jo større er sjansen for at barnet vil overleve uten komplikasjoner. Stol alltid på instinktene dine.

Hvordan diagnostiseres hjernehinnebetennelse?

Legen vil ta en blodprøve eller en spinalpunksjon/lumbalpunksjon for å diagnostisere hjernehinnebetennelse, og dette utføres på de aller fleste sykehus. Dette foregår ved at man stikker en hul nål gjennom korsryggen og inn i spinalvæskerommet for å trekke ut en væskeprøve fra ryggmargen. Denne væsken sendes til et laboratorium for å bli testet.

Det er naturligvis plagsomt og ubehagelig å se babyen måtte gjennomgå disse testene, men de må gjennomføres for å bekrefte helt sikkert om babyen har meningitt eller ikke. Hvis legen mistenker bakteriell hjernehinnebetennelse vil babyen få antibiotika så raskt som overhodet mulig, og også før testresultatene har blitt bekreftet.

Spinalpunksjonen varer i mindre enn 20 minutter og babyen kan oppleve hodepine etterpå.

Hva er behandlingen for hjernehinnebetennelse?

Behandlingen som babyen får vil være avhengig av hvilken type hjernehinnebetennelse den har:

Behandling av viral hjernehinnebetennelse:

Viral meningitt responderer ikke på antibiotika, og babyen må derfor bare få hvile og omsorg. Sykdommen gir seg som regel nokså raskt, men babyen kan fortsette å få hodepine, føle seg nedpå og trøtt en stund. I sjeldne tilfeller kan viral meningitt forårsake betennelse i hjernen, og hvis dette skjer skal babyen ha antiviral behandling.

Behandling av bakteriell hjernehinnebetennelse:

Bakteriell meningitt krever umiddelbar behandling med antibiotika. Babyen må på sykehus og i alvorlige tilfeller på akuttmottaket. Babyen vil gis antibiotika gjennom en drypp i armen og vil behøve ekstra oksygen via en maske.

Babyen vil også måtte mates via drypp. Det kan ta alt fra en uke til en måned, eller mer, før babyen blir frisk – alt etter hvor syk den er.

Kan nyfødte babyer få hjernehinnebetennelse?

Det er sjelden at nyfødte får hjernehinnebetennelse og dette er en tilstand som kalles for neonatal meningitt. Utbredelsen ligger på 3-400 tilfeller pr. 100.000 fødsler.

Neonatal meningitt utløses oftest av bakterier som E.coli, gruppe B beta-hemolytisk streptokokker eller gruppe B streptokokker. I sjeldne tilfeller utløses sykdommen av listeria monocytogenes (listeria). Babyer kan komme i kontakt med disse bakteriene hvis mor bærer bakterien i magen eller vagina.

Premature babyerfødt før uke 33 og babyer med lav fødselsvekt har størst sjanse for å få neonatal meningitt. Tilstanden kan være vanskelig å diagnostisere. Hvis du er bekymret for ditt nyfødte barn og barnet ikke virker bra skal du naturligvis oppsøke medisinsk hjelp.

0 Shares
Forrige Parvovirus - den femte barnesykdom
Next Små bein - stor kraft!

Kanskje du liker dette?

Barnesykdommer

Meslinger

Er det noen risiko for at babyen min skal få meslinger? Det er sjeldent at babyer og barn i Norge meslinger, og grunnen til det er at barn vaksineres mot

Barnesykdommer

Den fjerde barnesykdommen – Tredjedagsutslett

Tredjedagsutslett er en av barnesykdommene og kalles gjerne for den fjerde barnesykdommen, den sjette barnesykdommen eller roseola. En feber som kommer og forsvinner nokså raskt, etterfulgt av et utslett som

Barnesykdommer

Parvovirus – den femte barnesykdom

Den femte barnesykdommen vi har er en svært vanlig virusinfeksjon som veldig mange barn får. Den har fått navnet sitt på grunn av det er den femte utslett-sykdommen i en