Kikhoste hos baby

Kikhoste hos baby

0 Shares

Hvis babyen din har fått kikhoste, også kjent som pertussis, vil lyden den lager høres nokså skremmende ut. I denne artikkelen kan du lære mer om kikhoste, inkludert symptomene du skal se etter og hva du skal gjøre hvis du mistenker at babyen din har fått det.

Hva er kikhoste?

Kikhoste er en meget smittsom sykdom og er resultatet av en bakterieinfeksjon som påvirker lunkene og luftveiene. Den har fått navnet fra den distinkte lyden som barnet lager når det nærmest ‘kikner’ og gisper etter luft mellom hosteanfallene.

Hvordan skiller man kikhoste fra normal hoste?

Hvis en baby er yngre enn tre måneder er det ikke sikkert at den er sterk nok til å lage den karakteristiske lyden, og i stedet for vil den kanskje brekke seg eller gispe når den hoster.

Kikhoste forveksles noen ganger med krupp, et vanlig virus hos barn som veldig sjelden gir noen alvorlige komplikasjoner men som fører til en distinkt bjeffende hoste. Uansett: du skal ta babyen med til legen så rask som mulig.

Under ser du en video som på en meget beskrivende måte viser hvordan et kikhosteanfall forløper.

Det er andre symptomer å våre på utkikk etter om du tror at babyen din har kikhoste, og infeksjonen foregår normalt sett over tre trinn:
* Til å begynne med kan babyen vise typiske tegn på forkjølelse og influensa, slik som nysing, rennende nese og lett feber.
* Etter omtrent en uke kan barnet ha utviklet en tørr hoste. Denne hosten varer gjerne i rundt om en uke før de mer alvorlige hosteanfallene begynner.
* Når infeksjonen har fått tid på seg til å sette seg vil babyen din ha intense hosteanfall, og hvert av disse varer gjerne i et minutt eller to. Anfallene danner gjerne tykt slim eller vannaktige sekreter, og kan også gjøre babyen din kvalm.

Det kan være stressende og fælt å se på at babyen sin sliter med kikhoste. Den kan brekke seg, gispe etter luft og stoppe å puste midlertidig etter et anfall. Du vil til og med kunne se at leppene og neglene får en blåtone mens barnet kjemper for luft. Du kan våre sikker på at det ser verre ut enn det er, og at barnet nokså kjapt vil begynne å puste normalt igjen.

Babyen kan ha opptil 30 hosteanfall i døgnet og flere av disse vil skje om natten. Mellom anfallene kan barnet ha det nokså bra og burde være i stand til å få seg litt søvn. Fasen med hosteanfall kan være i rundt tre uker – selv med behandling. Dette fordi hosten fortsetter en stund etter at bakteriene er borte.

Er kikhoste skadelig for babyer?

Kikhoste kan være alvorlig for babyer og unge barn ettersom det er en større sjanse for at de kan utvikle komplikasjoner. Slike komplikasjoner kan være lungebetennelse, dehydrering, pustevansker, vekttap, lavt blodtrykk og nyresvikt. I noen tilfeller kan det forårsake anfall eller hjerneskade, og i ekstremt sjeldne tilfeller være dødelig.

Hvis du mistenker at babyen din har kikhoste skal lege kontaktes umiddelbart. Hvis barnet har problemer med å puste ringer du medisinsk nødtelefon (113) eller tar barnet med til nærmeste sykehus. Ta også barnet med til sykehus hvis det har vedvarende oppkast eller anfall, eller hvis det blir alvorlig dehydrert.

Hvordan kan jeg beskytte babyen mot kikhoste?

Den beste måten å beskytte din baby mot kikhoste er å være sikker på at den har fulgt vaksinasjonen og er immun. Kikhoste er veldig smittsomt og det er derfor viktig at vaksinasjonsprogrammet følges. Hvis du har tatt kikhoste vaksine i løpet av svangerskapet vil dette hjelpe barnet de første månedene.

Hvordan behandles kikhoste?

Kikhoste behandles med antibiotika, og når du tar babyen til legen vil det bli tatt en prøve fra nesen eller en blodprøve for å finne ut om det er pertussis-bakterien som står bak. Uansett: hvis legen mistenker at babyen din har kikhoste vil den bli behandlet med en gang uten at man venter på testresultater.

Hva som skjer deretter vil være avhengig av barnets alder. Hvis barnet er over ett år vil en legen trolig foreskrive antibiotika og sende dere hjem. Hvis barnet er yngre enn ett år kan det hende at legen vil sende dere til sykehuset med én gang. Årsaken til at man gjør dette er at små babyer er mer utsatt for alvorlige komplikasjoner, slik som lungebetennelse og hjerneskade.

Det kan også hende at du selv blir tilbudt antibiotika for å beskytte deg mot kikhosten, og dette er sannsynlig hvis du er gravid eller jobber med unge barn.

Hvis babyen din blir lagt inn på sykehus vil den holdes borte fra andre barn for å hindre smittespredning. Avhengig av hvordan barnet har det vil et medisinsk sannsynligvis anbefale, antibiotika via drypp, steroider for å redusere hevelser i luftveiene og oksygen for å hjelpe barnet å puste.

Jo tidligere babyen får antibiotika jo raskere vil det bli frisk. Hvis barnet har hatt kikhoste i tre uker eller mer er det ikke sikkert at legen foreskriver antibiotika med mindre det er innlagt på sykehus. Grunne til dette er at babyen ikke vil være smittefarlig lenger og at antibiotika ikke vil hjelpe på symptomene på dette stadiet.

Selv om det høres ille ut og oppleves tøft må du huske på at hosting er en ‘metode’ babyen bruker for å rense lungene. Det er derfor ikke nødvendig å gi hostemedisin, og hvis du gjør det kan dette bare føre til at du gjør helingsperioden lenger. Hvis hosten blir verre selv om babyen får antibiotika skal du kontakte legen umiddelbart.

Kikhosten vil sannsynligvis vare i flere uker, og når barnet blir bedre vil symptomene gradvis forsvinne. Det kan ta opptil to måneder, og til og med enda lenger, før barnet blir helt friskt.

Du kan hjelpe barnet ditt med å bli friskere ved å gi masse væske og oppmuntre til hvile. Paracetamol i korrekte doser kan gi lindring fra ubehag. Naturligvis trenger barne masse kjærlighet og oppmerksomhet under sykdomsperioden, selv om det kan være både utmattende, slitsom og fortvilende for dere.

Hvordan fikk babyen min kikhoste?

Kikhoste spres sagt veldig lett ettersom bakterien bæres i små dråper som befinner seg i luften. Babyen din kan å fått det etter direkte kontakt med noen som er smittet eller rett og slett bare gjennom å puste inn luft som er infisert av bakterien.

Hvis babyen har blitt immunisert gjennom vaksine så vil beskyttelsen øke for hver vaksinasjon i programmet. Det er derfor mindre sjanse å få kikhoste jo eldre barnet blir. Når det er sagt: det vil allikevel være en liten sjanse for at barnet får kikhoste og vaksinen er ikke 100% effektiv og beskyttelsesnivået faller etterhvert som tiden går. Uansett; mennesker som får kikhoste etter at de har gjennomgått vaksinasjonsprogrammet blir sjeldent veldig syke.

Hvis barnet ditt har hoppet over eller gått glipp av planlagte vaksinasjoner må du raskest mulig kontakte helsekontoret og gjøre en avtale om vaksinering.

0 Shares
Forrige Kusma
Next Hånd-, fot- og munnsyke

Kanskje du liker dette?

Barnesykdommer

Vannkopper hos babyer

Vannkopper er en svært smittefarlig barnesykdom som skyldes en gruppe herpesvirus, og dette kommer til syne som et distinktiv og lett gjenkjennelig utslett og milde influensalignende symptomer. De aller fleste

Barnesykdommer

Skarlagensfeber hos barn

Skarlagensfeber er en sykdom / infeksjon som skyldes en streptokokkbakterie, og hvis barnet ditt får skarlagensfeber vil symptomene sannsynligvis være et rødt utslett, sår hals og feber. Barnet ditt har

Barnesykdommer

Hånd-, fot- og munnsyke

Hånd-, fot- og munnsyke er en mild sykdom som forårsakes av et virus. Det har fått navnet sitt på grunn av de små sårene som dannes på hender og føtter,