Baby spedbarn hoste

Kusma

Kusma er en smittsom virusinfeksjon som brukte å være vanlig hos barn før man introduserte MMR-vaksinen.

Kusma er gjenkjennelig ved at man får smertefulle hevelser på siden av ansiktet under ørene og dette sørger for at en person med kusma får et lett gjenkjennelig ‘hamsteransikt’. Andre symptomer kan være hodepine, leddsmerter og feber – noe som kan utvikle seg et par dager før hevelsene i ansiktet.

Når skal du oppsøke lege?

Det er viktig å kontakte legen hvis du mistenker at barnet ditt har kusma slik at en diagnose kan stilles. Selv om kusma vanligvis ikke er alvorlig så har tilstanden lignende symptomer som mer alvorlige infeksjoner slik som mononukleose (kyssesyke) og tonsilitt.

Legen kan vanligvis komme med en diagnose ved å se og kjenne på hevelsen og sjekke temperaturen. La legen få vite på forhånd hva du mistenker slik at de kan forberede seg på å forsøke å forhindre eventuell spredning av infeksjonen. Hvis legen mistenker kusma skal prøver tas og sendes inn til undersøkelse slik at man kan fastslå diagnose. Dette skal i sin tur meldes inn til et register for smittsomme sykdommer.

Hvordan sprer kusma seg?

Kusma sprer seg på samme måte som forkjølelser og influensa – gjennom infisert dråpesmitte som inhaleres eller plukkes opp fra overflater og overføres til munn eller nese. En person er mest smittefarlig et par dager før symptomene utvikler seg og et par dager etterpå. I løpet av denne tiden er det viktig å forhindre at infeksjonen sprer seg til andre, og da spesielt tenåringer og unge voksne som ikke har blitt vaksinert.

Hvis man har kusma kan man forhindre spredning ved jevnlig vask av hendene med såpe, og kaste alt papir som brukes når man nyser eller blåser nesen. Man skal også unngå barnehage, skole og arbeid i minst fem dager etter at symptomene utvikler seg.

Å forhindre kusma

Du beskytter babyen / barnet ditt fra å få kusma ved å følge vaksineprogrammet i Norge, og dette er den såkalte MMR-vaksinen som gis mot kusma, meslinger og røde hunder. Den første dosen i denne vaksinen får man når barnet er 15 måneder gammelt, mens den andre dosen gis når barnet er 12 år. Når begge dosene er gitt er man så 95% sikret mot kusma.

Behandling for kusma

Det er ingen eksisterende kur for kusma, men infeksjonen burde være unnagjort i løpet av 1-2 uker.

Behandling gis for å lette symptomer og inkluderer:
* masse hvile og væske
* smertestillende (paracetamol) – diskuter dosering for barnet ditt med lege
* varm eller kald omslag på de hovne områdene i halsen for å lette smerte

Komplikasjoner

Kusma forbigår oftest uten å forårsake noen alvorlige skader for en persons helse og alvorlige komplikasjoner er sjeldne. Men; kusma kan føre til hjernehinnebetennelse hvis viruset beveger seg til det ytre laget i hjernen, og andre komplikasjoner kan være hovne testikler hos gutter/menn og hovne eggstokker hos kvinner/jenter (men kun hvis man har gått gjennom puberteten).

Hvem blir smittet?
De fleste tilfeller av kusma inntreffer hos unge voksne som ikke har fått MMR-vaksinen som barn eller ikke hadde kusma som barn. Når man har hatt kusma vil man normalt sett utvikle livslang immunitet mot senere infeksjoner.

Her er noen ofte stilte spørsmål

Hvordan kan man skille mellom kusma og andre lignende infeksjoner som mononukleose (kyssesyke) og tonsillitt, og hvorfor er det viktig å få en nøyaktig diagnose?

Kusma kan skilles fra andre infeksjoner ved å observere de karakteristiske symptomene som smertefulle hevelser under ørene som gir et «hamsteransikt», i tillegg til andre symptomer som hodepine, leddsmerter og feber. Det er viktig å få en nøyaktig diagnose for å sikre riktig behandling og for å unngå spredning av infeksjonen.

Hvordan kan man forhindre spredning av kusma, spesielt blant tenåringer og unge voksne som ikke har blitt vaksinert?

For å forhindre spredning av kusma, spesielt blant tenåringer og unge voksne som ikke har blitt vaksinert, er det viktig å opprettholde god håndhygiene ved jevnlig vask av hendene med såpe og vann. Unngå også å dele personlige gjenstander og unngå tett kontakt med personer som er smittet.

Hva er de vanligste komplikasjonene assosiert med kusma, og hvordan kan foreldre eller enkeltpersoner håndtere disse komplikasjonene hvis de oppstår?

De vanligste komplikasjonene assosiert med kusma inkluderer hjernehinnebetennelse hvis viruset beveger seg til det ytre laget i hjernen, samt hovne testikler hos gutter/menn og hovne eggstokker hos jenter/kvinner (kun hvis de har gått gjennom puberteten). Foreldre eller enkeltpersoner kan håndtere disse komplikasjonene ved å søke medisinsk hjelp så snart som mulig for riktig behandling og oppfølging. Det kan også være nyttig å gi barnet hvile, masse væske og smertestillende medisiner som anbefalt av en lege.