Kusma
Kusma er en smittsom virusinfeksjon som brukte å være vanlig hos barn før man introduserte MMR-vaksinen.
Kusma er gjenkjennelig ved at man får smertefulle hevelser på siden av ansiktet under ørene og dette sørger for at en person med kusma får et lett gjenkjennelig ‘hamsteransikt’. Andre symptomer kan være hodepine, leddsmerter og feber – noe som kan utvikle seg et par dager før hevelsene i ansiktet.
Når skal du oppsøke lege?
Det er viktig å kontakte legen hvis du mistenker at barnet ditt har kusma slik at en diagnose kan stilles. Selv om kusma vanligvis ikke er alvorlig så har tilstanden lignende symptomer som mer alvorlige infeksjoner slik som mononukleose (kyssesyke) og tonsilitt.
Legen kan vanligvis komme med en diagnose ved å se og kjenne på hevelsen og sjekke temperaturen. La legen få vite på forhånd hva du mistenker slik at de kan forberede seg på å forsøke å forhindre eventuell spredning av infeksjonen. Hvis legen mistenker kusma skal prøver tas og sendes inn til undersøkelse slik at man kan fastslå diagnose. Dette skal i sin tur meldes inn til et register for smittsomme sykdommer.
Hvordan sprer kusma seg?
Kusma sprer seg på samme måte som forkjølelser og influensa – gjennom infisert dråpesmitte som inhaleres eller plukkes opp fra overflater og overføres til munn eller nese. En person er mest smittefarlig et par dager før symptomene utvikler seg og et par dager etterpå. I løpet av denne tiden er det viktig å forhindre at infeksjonen sprer seg til andre, og da spesielt tenåringer og unge voksne som ikke har blitt vaksinert.
Hvis man har kusma kan man forhindre spredning ved jevnlig vask av hendene med såpe, og kaste alt papir som brukes når man nyser eller blåser nesen. Man skal også unngå barnehage, skole og arbeid i minst fem dager etter at symptomene utvikler seg.
Å forhindre kusma
Du beskytter babyen / barnet ditt fra å få kusma ved å følge vaksineprogrammet i Norge, og dette er den såkalte MMR-vaksinen som gis mot kusma, meslinger og røde hunder. Den første dosen i denne vaksinen får man når barnet er 15 måneder gammelt, mens den andre dosen gis når barnet er 12 år. Når begge dosene er gitt er man så 95% sikret mot kusma.
Behandling for kusma
Det er ingen eksisterende kur for kusma, men infeksjonen burde være unnagjort i løpet av 1-2 uker.
Behandling gis for å lette symptomer og inkluderer:
* masse hvile og væske
* smertestillende (paracetamol) – diskuter dosering for barnet ditt med lege
* varm eller kald omslag på de hovne områdene i halsen for å lette smerte
Komplikasjoner
Kusma forbigår oftest uten å forårsake noen alvorlige skader for en persons helse og alvorlige komplikasjoner er sjeldne. Men; kusma kan føre til hjernehinnebetennelse hvis viruset beveger seg til det ytre laget i hjernen, og andre komplikasjoner kan være hovne testikler hos gutter/menn og hovne eggstokker hos kvinner/jenter (men kun hvis man har gått gjennom puberteten).
Hvem blir smittet?2
De fleste tilfeller av kusma inntreffer hos unge voksne som ikke har fått MMR-vaksinen som barn eller ikke hadde kusma som barn. Når man har hatt kusma vil man normalt sett utvikle livslang immunitet mot senere infeksjoner.
Kanskje du liker dette?
Skarlagensfeber hos barn
Skarlagensfeber er en sykdom / infeksjon som skyldes en streptokokkbakterie, og hvis barnet ditt får skarlagensfeber vil symptomene sannsynligvis være et rødt utslett, sår hals og feber. Barnet ditt har
Meslinger
Er det noen risiko for at babyen min skal få meslinger? Det er sjeldent at babyer og barn i Norge meslinger, og grunnen til det er at barn vaksineres mot
Parvovirus – den femte barnesykdom
Den femte barnesykdommen vi har er en svært vanlig virusinfeksjon som veldig mange barn får. Den har fått navnet sitt på grunn av det er den femte utslett-sykdommen i en