Meslinger barnesykdom baby

Meslinger

Er det noen risiko for at babyen min skal få meslinger?

Det er sjeldent at babyer og barn i Norge meslinger, og grunnen til det er at barn vaksineres mot meslingviruset gjennom MMR-vaksinen. Denne vaksinen får man når er rundt 15 måneder gammel og på nytt ved 12-årsalderen, og beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder.

Hvis barnet ditt ikke har fått MMR-vaksinen er det en liten sjanse for at babyen din kan få denne lumske sykdommen. Sykdommen bryter ut i områder hvor MMR-vaksinen har blitt valgt vekk så det er viktig at babyen din blir immun.

Hvordan kan babyen min bli smittet av meslinger?

Meslinger forårsakes av meslingviruset morbilli, og hvis noen som bærer på viruset nyser eller hoster vil små dråper som inneholder viruset gå ut i luften. Disse holder seg aktive to to timer i luften eller på en overflate. Hvis babyen din kommer i kontakt med disse dråpene kan den bli smittet. En baby kan også få meslinger fra å ha kontakt med huden til noen som har viruset.

Å være i samme rommet i minst 15 minutter sammen med noen som har meslinger eller å ha kontakt ansikt til ansikt er nok til å eksponere babyen din for viruset. Hvis babyen din ikke har fått vaksine og ikke har hatt meslinger tidligere er det sannsynlig at den vil bli smittet hvis den blir eksponert. 9 av 10 barn vil bli smittet i tilfeller som dette.

Når babyen din har fått meslingviruset vil det ta omtrent 10 dager før symptomene dukker opp. Hvis du vet at barnet ditt har blitt eksponert for viruset kan det behandles og forhindre at det utvikler seg. Du blir da nødt til å kontakte lege i løpet av tre dager etter eksponeringen.

Hva er symptomene på meslinger?

Hvis babyen din har meslinger vil de første symptomene inkludere:
* rennende nese
* feber på omtrent 38 grader
* hoste
* såre, røde og hovne øyne
* små, hvite prikker i munnen

Tre eller fire dager etter at disse symptomene fremtrer vil du merke røde prikker bak babyens ører og på ansiktet og i nakken. Når utslettet kommer til syne vil feberen kunne øke.

Prikkene vil spre seg over kroppen og utvikle en slags humpete tekstur. Utslette kan klø og vil vare i omtrent fire dager. Mens det forsvinner vil det forandre seg til en brunaktig farge og etterlate babyens hud tørr og flassete.

Babyen din vil også føle seg syk og trett og ha verk og smerter i musklene. Hoste kan bli plagsom og kan forstyrre nattesøvnen.

Hva skal jeg gjøre for babyen om jeg tror det har meslinger?

Hvis du mistenker at babyen har meslinger skal du kontakte legen umiddelbart. Meslinger skal meldes inn til Meldingsystemet for smittsomme sykdommer (MSIS), og det er derfor viktig at legen blir kontaktet av deg. I det øyeblikket babyen din har utviklet symptomer på meslinger er det ikke så mye du kan gjøre for å behandle det. Meslinger er et virus og kan derfor ikke behandles med antibiotika. Sykdommen må rett og slett få gå sin gang, og babyen din bør bli bedre innen en uke eller så.

Her er noen tips for hva du kan gjøre for at babyen skal ha det mer komfortabelt og bli raskere frisk:
* Forsikre deg om at babyen får masse hvile og hold barnet hjemme fra barnehage og unna andre barn i minst fire dager etter at utsletter har blitt utviklet.
* Tilby barnet masse drikke for å få ned feberen og for å unngå dehydrering. Tilby jevnlig amming eller morsmelkerstatning og ekstra nedkjølt kokt vann.
* Gi barnet paracetamol for å lindre feber, verk og smerter – hvis gammel nok. Du kan gi en et spedbarn paracetamol, men forhør deg med lege om dette og om dosering for å være sikker.
* For å hjelpe barnet med hoste kan det være smart å plassere en bøtte eller en bolle med varmt vann på soverommet for å gjøre luften mer fuktig. Det er ingen holdepunkter for å si at hostemedisin vil hjelpe mot hoste. Hvis barnet er ett år eller eldre kan du gi barnet en honning- og sitrondrikk. Bland en spiseskje med sitronsaft med to teskjeer honning i et glass med varmt vann.

Kan meslinger skape noen komplikasjoner?

De fleste babyer og barn blir friske fra meslinger uten noen komplikasjoner, men i noen tilfeller kan sykdommen føre til problemer som:
* diare
* oppkast
* øreinfeksjoner
* øyeinfeksjoner
* feberkramper
* hovent
* betennelse i strupehodet (laryngitt)

Ta barnet med til legen hvis du mistenker at det utvikler andre symptomer i tillegg til meslinger. I sjeldne tilfeller kan man se en utvikling av mer alvorlige komplikasjoner som bronkitt og lungebetennelse.

Når blir man vaksiner mot meslinger

Den første dosen med MMR-vaksine blir vanligvis gitt barnet når det er rundt 15 måneder gammelt og da vil omtrent 95% være beskyttet i mange år. Rundt 12-årsalderen venter en ny dose som er ment å sikre de omlag 5% siste tilfellene beskyttelse, og man er da sikret langtidsbeskyttelse. MMR beskytter også mot røde hunder og kusma.

Kan jeg sikre babyen min fra å utvikle meslinger hvis den har blitt eksponert for viruset?

Ja, du kan ta noen forholdsregler hvis barnet ditt ikke har fått MMR vaksinen men har blitt eksponert for meslingviruset – eller om det er et utbrudd der hvor du bor. Mye er avhengig av alderen og om du er immun eller ikke mot meslinger.

Hvis barnet er yngre enn seks måneder, og du har hatt meslinger før, vil ikke babyen din trenge noen behandling. Dette for de antistoffene i kroppen din ble overført til deg i livmoren under graviditeten. Dette gir barnet immunitet overfor viruset i de første seks månedene og muligens noe lengre.

Hvis babyen din er under seks måneder gammel og du ikke har hatt meslinger kan det være aktuelt med en injeksjon med antistoffer som kan gi beskyttelse i et kort tidsperspektiv. MMR kan tidligst gis når barnet er 9 måneder. Selv om du kan ha overført noe immunitet til babyen sin gjennom svangerskapet som et resultat av at du ble vaksinert før du ble gravid, er det ikke sikkert dette er nok til å beskytte barnet ditt de første seks månedene.

Hvis babyen din er eldre enn seks måneder og har blitt eksponert for meslingviruset kan det bli gitt en dose av MMR-vaksinen, men som sagt så opererer man med en tidligste alder på 9 måneder i Norge. Det samme gjelder om det er et meslingutbrudd i områder hvor du bor for å forhindre viruset fra å spre seg.

Husk på at om babyen din får en MMR-vaksine tidligere enn det som er vanlig vil den behøve en ny vaksine når den er 15 måneder gammel.

Spørsmål og svar om meslingviruset

Hvilke spesifikke komplikasjoner kan oppstå hos babyer som har meslinger, og hvordan kan foreldre håndtere disse komplikasjonene?

Komplikasjoner assosiert med meslinger hos babyer kan inkludere diaré, oppkast, øreinfeksjoner, øyeinfeksjoner, feberkramper og laryngitt. Foreldre bør ta barnet med til legen hvis de mistenker at det utvikler andre symptomer i tillegg til meslinger. Behandlingen avhenger av den spesifikke komplikasjonen, men det kan inkludere medisiner, som antibiotika for infeksjoner, og symptomlindrende tiltak, som fuktige omslag eller smertestillende for feberkramper.

Hva bør foreldre gjøre hvis de mistenker at barnet deres har blitt eksponert for meslingviruset, men barnet ennå ikke har fått MMR-vaksinen?

Dersom foreldre mistenker at barnet deres har blitt eksponert for meslingviruset, men barnet ennå ikke har fått MMR-vaksinen, bør de kontakte legen umiddelbart. Avhengig av barnets alder og immunstatus kan legen anbefale forskjellige tiltak, for eksempel administrering av antistoffer for å gi beskyttelse på kort sikt eller tidlig administrering av MMR-vaksinen.

Hvordan kan babyer under seks måneder beskyttes mot meslinger hvis de blir eksponert for viruset, spesielt hvis moren ikke har hatt meslinger tidligere?

Babyer under seks måneder kan få en dose med antistoffer hvis moren ikke har hatt meslinger tidligere og barnet derfor ikke har fått beskyttelse gjennom morsmelken. Dette kan gi barnet beskyttelse i en kort periode. Hvis babyen er eldre enn seks måneder og blir eksponert for meslingviruset, kan legen vurdere å gi en tidlig dose av MMR-vaksinen for å beskytte barnet mot infeksjon. Det er viktig å følge legens anbefalinger og rutinemessige vaksinasjonsprogram for å sikre barnets helse og sikkerhet.