Parvovirus – den femte barnesykdom

Parvovirus – den femte barnesykdom

0 Shares

Den femte barnesykdommen vi har er en svært vanlig virusinfeksjon som veldig mange barn får. Den har fått navnet sitt på grunn av det er den femte utslett-sykdommen i en gruppe røde utslett som også inkluderer skarlagensfeber, meslinger, rubella og roseola.

På engelsk bærer sykdommen navnet ‘Slapped cheek’, og den har fått dette navnet på grunn av det lyserøde utsletter som kommer til syne i kinnene – akkurat som om man har blitt klapset der. Det medisinske navnet er erythema infectiosum.

Som andre viruser, som for eksempel i forkjølelser og influensa, kan babyen din få parvoviruset B19, som er årsaken til den femte barnesykdommen, via en smittet person som hoster eller nyser i nærheten.

Hva er symptomene på den femte barnesykdommen

Det tar mellom 4 og 14 dager før symptomene kommer til syne når barnet ditt har blitt smittet. Sykdommen starter vanligvis med feber og influensalignende symptomer, slik som en sår hals, hodepine og trøtthet.

3-7 dager etter disse influensasymptomene gjør seg gjeldene vil babyens kinn bli røde og faktisk se ut som om at de har blitt klapset til. Et rødt utslett kan vises på babyens kropp og lemmer noen dager etterpå. Utslettet kan få babyen til å klø og føle seg ukomfortabel.

Når det er sagt: noen babyer vil ikke få alle symptomene på sykdommen. Babyen kan føle seg fin og rett og slett bare ha et utslett på kinnene, eller føle seg litt pjuskete uten å ha utslett i det hele tatt – så det er ikke sikkert at du har lagt skikkelig merke til at barnet har hatt den femte barnesykdommen. Det er også slik at barnet først blir sykt før det deretter blir friskt igjen, før utslettet kommer – og dette kan virke litt forvirrende på foreldrene.

Utslettet kan noen ganger kommer tilbake flere uker senere hvis babyen har vært i solen eller blir varm, og kanskje etter å ha tatt et bad eller vært aktiv. Når dette skjer med din baby betyr det ikke at infeksjonen er kommet tilbake.

Bør jeg ringe legen?

Den femte barnesykdommen er en mild sykdom hos babyer og barn. Det er et virus og må derfor å ‘gjøre seg ferdig’ frem til babyen din er bedre. Man kan naturligvis gå til legen og få bekreftet at det er denne sykdommen det er snakk om. Legen kan også komme med råd om hva du kan gjøre for å ‘behandle’ babyen hjemme. Noen ganger kan utslettet på kinnene og kroppen vare i opptil en måned, men det betyr ikke at babyen din fortsatt er syk.

Hvis det er snakk om feber kan du også besøke legen, spesielt hvis den er høy. Du bør også oppsøke legen hvis feberen varer lengre enn et par tre dager. Babyen din kan ha en annen form for infeksjon.

Hvordan behandler jeg sykdommen?

Som sagt er dette en virussykdom og den kan derfor ikke behandles med antibiotika, men vil gå over av seg selv. Du kan dog ta noen grep for å få barnet ditt til å føle seg bedre hvis det ikke er helt i form:
* Forsikre deg om at babyen får masse hvile
* Oppmuntre babyen til å amme ekstra eller til å drikke mer morsmelkerstatning. Dette vil hjelpe å holde barnet hydrert og få ned feberen – hvis babyen har det da.
* Paracetamol kan gis for å ta ned feberen, og det kan være greit å høre med helsestasjon eller apotek om dette er greit, samt om dosering.

Når barnet ditt har fått utslettet er det ikke lenger ‘smittefarlig’. Føler barnet seg bedre går det derfor helt fint å vende tilbake til barnehage.

Kan sykdommen forårsake noen komplikasjoner?2
For de aller fleste babyer er den femte barnesykdommen en mild sykdom, men den kan være mer alvorlig for babyer med sigdcelleanemi eller talassemi. Disse sykdommene gjør at babyer har lave nivåer med røde blodceller, og den femte barnesykdommen kan gjøre disse anemiske sykdommene verre. Ring legen hvis barnet har en av disse sykdommene og du tror at babyen har fått den femte barnesykdommen.

Kan jeg bli smittet av den femte barnesykdommen av min baby?

Hvis du har hatt den femte barnesykdommen tidligere er det tvilsomt at du vil bli smittet av din baby. Omtrent 60% av voksne blir immune mot denne sykdommen og andre infeksjoner forårsaket av Parvovirus B19.

Hvis du skulle få sykdommen vil du kunne oppleve stive og smertefulle ledd i hender, føtter, knær og ankler. Leddsmertene kan komme tilbake etter noen måneder. Du kan også oppleve å få det røde utslettet på kinn og kropp, eller influensalignende symptomer – eller begge. Det trenger ikke å få symptomer i det hele tatt, og da vil du ikke vite at du har hatt sykdommen.

Jeg er gravid – er det fare noen risiko for min ufødte baby?

Sjansene er store for at du har hatt den femte barnesykdommen når du var barn. Dette betyr at du sannsynligvis er immun. For å være på den sikre siden kan du gå til legen med engang du har vært i kontakt med noen som har sykdommen, og doktoren kan da ta en blodprøve for å se om du har sykdommen nå eller om du har hatt den.

De fleste gravide kvinner har sykdommen får sunne og friske babyer. Det er dog en liten risiko for abort hvis du får sykdommen i løpet av de første 20 ukene av graviditeten. I veldig sjeldne tilfeller kan den femte barnesykdommen føre til en tilstand som heter hydrops foetalis, og dette er en tilstand for fosteret akkumulerer for mye vann. Det innebærer at det huden har en betydelig ansamling av væske, samt at det også brysthulen og bukhulen til fosteret har en økt mengde med væske.

Hydrops foetalis, tilstand hvor fosteret akkumulerer for mye vann. Det foreligger en betydelig væskeansamling i huden (ødem) og også økt mengde væske i bryst- og bukhulen til fosteret.

0 Shares
Previous Den fjerde barnesykdommen - Tredjedagsutslett
Next Hjernehinnebetennelse

You might also like

Barnesykdommer

Hånd-, fot- og munnsyke

Hånd-, fot- og munnsyke er en mild sykdom som forårsakes av et virus. Det har fått navnet sitt på grunn av de små sårene som dannes på hender og føtter,

Barnesykdommer

Meslinger

Er det noen risiko for at babyen min skal få meslinger? Det er sjeldent at babyer og barn i Norge meslinger, og grunnen til det er at barn vaksineres mot

Barnesykdommer

Hjernehinnebetennelse

Hjernehinnebetennelse, eller meningitt, er en betennelse i membranen som ligger over hjernen og ryggmarken. Meningitt kan utvikle seg svært raskt og er svært alvorlig. Hjernehinnebetennelse kan skyldes bakterier eller virus: