den femte barnesykdommen parvovirus B19

Parvovirus – den femte barnesykdom

Den femte barnesykdommen vi har er en svært vanlig virusinfeksjon som veldig mange barn får. Den har fått navnet sitt på grunn av det er den femte utslett-sykdommen i en gruppe røde utslett som også inkluderer skarlagensfeber, meslinger, rubella og roseola.

På engelsk bærer sykdommen navnet ‘Slapped cheek’, og den har fått dette navnet på grunn av det lyserøde utsletter som kommer til syne i kinnene – akkurat som om man har blitt klapset der. Det medisinske navnet er erythema infectiosum.

Som andre viruser, som for eksempel i forkjølelser og influensa, kan babyen din få parvoviruset B19, som er årsaken til den femte barnesykdommen, via en smittet person som hoster eller nyser i nærheten.

Hva er symptomene på den femte barnesykdommen

Det tar mellom 4 og 14 dager før symptomene kommer til syne når barnet ditt har blitt smittet. Sykdommen starter vanligvis med feber og influensalignende symptomer, slik som en sår hals, hodepine og trøtthet.

3-7 dager etter disse influensasymptomene gjør seg gjeldene vil babyens kinn bli røde og faktisk se ut som om at de har blitt klapset til. Et rødt utslett kan vises på babyens kropp og lemmer noen dager etterpå. Utslettet kan få babyen til å klø og føle seg ukomfortabel.

Når det er sagt: noen babyer vil ikke få alle symptomene på sykdommen. Babyen kan føle seg fin og rett og slett bare ha et utslett på kinnene, eller føle seg litt pjuskete uten å ha utslett i det hele tatt – så det er ikke sikkert at du har lagt skikkelig merke til at barnet har hatt den femte barnesykdommen. Det er også slik at barnet først blir sykt før det deretter blir friskt igjen, før utslettet kommer – og dette kan virke litt forvirrende på foreldrene.

Utslettet kan noen ganger kommer tilbake flere uker senere hvis babyen har vært i solen eller blir varm, og kanskje etter å ha tatt et bad eller vært aktiv. Når dette skjer med din baby betyr det ikke at infeksjonen er kommet tilbake.

Bør jeg ringe legen?

Den femte barnesykdommen er en mild sykdom hos babyer og barn. Det er et virus og må derfor å ‘gjøre seg ferdig’ frem til babyen din er bedre. Man kan naturligvis gå til legen og få bekreftet at det er denne sykdommen det er snakk om. Legen kan også komme med råd om hva du kan gjøre for å ‘behandle’ babyen hjemme. Noen ganger kan utslettet på kinnene og kroppen vare i opptil en måned, men det betyr ikke at babyen din fortsatt er syk.

Hvis det er snakk om feber kan du også besøke legen, spesielt hvis den er høy. Du bør også oppsøke legen hvis feberen varer lengre enn et par tre dager. Babyen din kan ha en annen form for infeksjon.

Hvordan behandler jeg sykdommen?

Som sagt er dette en virussykdom og den kan derfor ikke behandles med antibiotika, men vil gå over av seg selv. Du kan dog ta noen grep for å få barnet ditt til å føle seg bedre hvis det ikke er helt i form:
* Forsikre deg om at babyen får masse hvile
* Oppmuntre babyen til å amme ekstra eller til å drikke mer morsmelkerstatning. Dette vil hjelpe å holde barnet hydrert og få ned feberen – hvis babyen har det da.
* Paracetamol kan gis for å ta ned feberen, og det kan være greit å høre med helsestasjon eller apotek om dette er greit, samt om dosering.

Når barnet ditt har fått utslettet er det ikke lenger ‘smittefarlig’. Føler barnet seg bedre går det derfor helt fint å vende tilbake til barnehage.

Kan sykdommen forårsake noen komplikasjoner?
For de aller fleste babyer er den femte barnesykdommen en mild sykdom, men den kan være mer alvorlig for babyer med sigdcelleanemi eller talassemi. Disse sykdommene gjør at babyer har lave nivåer med røde blodceller, og den femte barnesykdommen kan gjøre disse anemiske sykdommene verre. Ring legen hvis barnet har en av disse sykdommene og du tror at babyen har fått den femte barnesykdommen.

Kan jeg bli smittet av den femte barnesykdommen av min baby?

Hvis du har hatt den femte barnesykdommen tidligere er det tvilsomt at du vil bli smittet av din baby. Omtrent 60% av voksne blir immune mot denne sykdommen og andre infeksjoner forårsaket av Parvovirus B19.

Hvis du skulle få sykdommen vil du kunne oppleve stive og smertefulle ledd i hender, føtter, knær og ankler. Leddsmertene kan komme tilbake etter noen måneder. Du kan også oppleve å få det røde utslettet på kinn og kropp, eller influensalignende symptomer – eller begge. Det trenger ikke å få symptomer i det hele tatt, og da vil du ikke vite at du har hatt sykdommen.

Jeg er gravid – er det fare noen risiko for min ufødte baby?

Sjansene er store for at du har hatt den femte barnesykdommen når du var barn. Dette betyr at du sannsynligvis er immun. For å være på den sikre siden kan du gå til legen med engang du har vært i kontakt med noen som har sykdommen, og doktoren kan da ta en blodprøve for å se om du har sykdommen nå eller om du har hatt den.

De fleste gravide kvinner har sykdommen får sunne og friske babyer. Det er dog en liten risiko for abort hvis du får sykdommen i løpet av de første 20 ukene av graviditeten. I veldig sjeldne tilfeller kan den femte barnesykdommen føre til en tilstand som heter hydrops foetalis, og dette er en tilstand for fosteret akkumulerer for mye vann. Det innebærer at det huden har en betydelig ansamling av væske, samt at det også brysthulen og bukhulen til fosteret har en økt mengde med væske.

Hydrops foetalis, tilstand hvor fosteret akkumulerer for mye vann. Det foreligger en betydelig væskeansamling i huden (ødem) og også økt mengde væske i bryst- og bukhulen til fosteret.

Noen vanlige spørsmål

Hva er de mest vanlige symptomene på den femte barnesykdommen, og hvordan kan foreldrene identifisere dem hos barnet sitt?

De vanligste symptomene på den femte barnesykdommen inkluderer feber, influensalignende symptomer som sår hals, hodepine og trøtthet, etterfulgt av et karakteristisk rødt utslett i kinnene som ser ut som om barnet har blitt klapset der. Utslettet kan deretter spre seg til kroppen og lemmer. Noen babyer kan ha milde symptomer eller bare utslett uten andre tegn på sykdom.

Hvilke forholdsregler bør tas hvis babyen har den femte barnesykdommen, spesielt med tanke på å forhindre overføring av viruset til andre og å lette babyens ubehag?

Foreldre bør ta forholdsregler for å forhindre overføring av viruset til andre ved å sikre at barnet får hvile, oppmuntre til ekstra amming eller inntak av væske for å holde barnet hydrert, og gi eventuelt paracetamol for å senke feberen. Det er også viktig å unngå kontakt med andre babyer eller personer med nedsatt immunforsvar for å hindre spredning av viruset.

Hvilke risikoer er forbundet med den femte barnesykdommen for gravide kvinner, og hva bør gravide gjøre hvis de tror de har vært utsatt for viruset?

Den femte barnesykdommen utgjør generelt en lav risiko for gravide kvinner, spesielt hvis kvinnen allerede har hatt sykdommen tidligere og derfor er immun. Imidlertid, hvis en gravid kvinne tror hun har vært utsatt for viruset, bør hun kontakte legen sin for å få en blodprøve og eventuelt råd om videre oppfølging. Selv om de fleste gravide kvinner som får sykdommen får sunne babyer, er det en liten risiko for abort hvis infeksjonen oppstår i de første 20 ukene av graviditeten. I sjeldne tilfeller kan den femte barnesykdommen føre til tilstander som hydrops foetalis, der fosteret samler for mye væske, og dette kan kreve medisinsk oppfølging.