Røde hunder sykdom barn rubella

Røde hunder

Røde hunder, eller rubella som det heter på fagspråket, er en mild infeksjonssykdom som kan gi et rosa-rødt utslett som først kommer til syne i ansiktet og deretter sprer seg til resten av kroppen. Andre symptomer inntreffer som regel før utslettet og dette kan være en temperturøking, øyekatarr og hovne lymfeknuter. Viruset er virksomt i omtrent tre dager, men opptil halvparten av menneskene får ingen symptomer, og de vet derfor ikke at de har vært smittet.

Ettersom man nå vaksineres mot denne sykdommen er den sjelden å se. Årsaken til at man vaksineres er at fosteret kan få alvorlige skader hvis den gravide blir smittet tidlig i svangerskapet.

Et barn som har røde hunder har et mesling-aktig utslett og lav feber, dog er det som sagt mulig å ha viruset uten at det vises noen symptomer.

Hvis den er mild, hvorfor er den farlig?

Røde hunder er ikke farlig for unge barn, men den kan være ødeleggende for ufødte babyer i løpet av det første trimesteret. Faktisk ble vaksinen utviklet primært for å beskytte kvinner før de ble gravide. En gravid kvinne som er smittet av røde hunder i det første trimesteret har en 85% sjanse for å få et barn med medfødt rubella syndrom, og dette veldig alvorlig. Dette kan føre til abort, fosterdød og alvorlige defekter hos barnet, som døvhet, blindhet og hjerte og hjernedefekter.

Heldigvis er det slik at majoriteten av gravide kvinner i Norge er immune overfor denne sykdommen, enten fordi de er vaksinerte eller fordi det var smittet i barndommen.

Det første tegnes hos et barn med røde hunder er som sagt et kløende utslett som vanligvis starter i ansiktet og nakken før det sprer seg til resten av kroppen. Utslettet ser ut som rosa eller lyserøde prikker og varer vanligvis i to-tre dager.

Andre symptomer er lav feber (rundt 38 grader) som varer i omtrent 24 timer, en tett eller rennende nese, betente øyne og hovne lymfeknuter.

De fleste barn med røde hunder kommer seg raskt. Voksne som får røde hunder kan noen ganger oppleve komplikasjoner som gikt eller betennelse i hjernen.

Hvordan sprer røde hunder seg?

Selv om røde hunder ikke er like smittsomt som meslinger og vannkopper vil et barn som ikke er immunt bli smittet ved å inhalere dråpesmitte når en person nyses eller hoster.

Et barn som har røde hunder anses som smittsom fra en uke før utsletter blir synlig og til det er borte – men er mest smittsom når utslettet er synlig. Hvis du er gravid og aldri har blitt immunisert er det viktig å holde seg unna smittede barn helt til det har gått en uke etter at utslettet er borte.

Skal jeg ringe lege hvis jeg tror at barnet mitt har røde hunder?

Ja, det er lurt å ringe lege, og spesielt siden røde hunder lett kan forveksles med andre sykdommer som meslinger og skarlagensfeber. Legen vil mest sannsynlig undersøke barnet ditt og ta blodprøver for å bekrefte diagnosen.

Ring doktoren hvis barnet får en feber på over 39 grader eller hvis det har andre symptomer enn feber og utslett.

Hvordan skal jeg behandle røde hunder?

I det usannsynlige tilfellet at barnet ditt får røde hunder trenger du ikke å gjøre så mye ettersom sykdommen vanligvis er mild. Antibiotika vil ikke fungere mot røde hunder ettersom sykdommen er forårsaket av et virus og ikke en bakterie.

Du kan gi barnet paracetamol hvis det får feber som gir ubehag. Man skal aldri gi aspirin til et barn ettersom dette kan utløse Reyes syndrom, og dette er en sjelden men dødelig sykdom.

Hvordan kan jeg beskytte barnet mitt mot røde hunder?

Forsikre deg om at barnet ditt får MMR-vaksinen, og denne gis normalt sett når barnet er 15 måneder. Barnet vil også få vaksinen når det er i 12-årsalderen. Hvis barnet ditt ikke har fått vaksinen og henger etter er det bare å ta kontakt med lege for å avtale vaksinasjon.

Spørsmål og svar om røde hunder

Hva er risikoen for gravide kvinner som blir smittet av røde hunder, og hvilke konsekvenser kan dette ha for det ufødte barnet?

Gravide kvinner som blir smittet av røde hunder i det første trimesteret har en 85% sjanse for å få et barn med medfødt rubella syndrom. Dette kan føre til alvorlige komplikasjoner for det ufødte barnet, inkludert abort, fosterdød og alvorlige defekter som døvhet, blindhet, og hjerte- og hjernedefekter.

Hva er den typiske aldersgruppen som er mest utsatt for å få røde hunder, og hva er de vanligste komplikasjonene som kan oppstå hos voksne som blir smittet?

Røde hunder er sjelden hos barn på grunn av vaksinasjonsprogrammet, men de som ikke er vaksinerte er i økt risiko. De vanligste komplikasjonene hos voksne som blir smittet kan inkludere gikt eller betennelse i hjernen.

Hvordan kan man skille røde hunder fra andre lignende sykdommer som meslinger og skarlagensfeber, og hva bør foreldre gjøre hvis de mistenker at barnet deres har blitt smittet?

Røde hunder skiller seg fra andre sykdommer som meslinger og skarlagensfeber ved symptomer som et rosa-rødt utslett som først vises i ansiktet og nakken før det sprer seg til resten av kroppen, samt lav feber, tett eller rennende nese, betente øyne, og hovne lymfeknuter. Hvis foreldre mistenker at barnet deres har blitt smittet, bør de kontakte legen for en undersøkelse og blodprøver for å bekrefte diagnosen.