Skarlagensfeber hos barn

Skarlagensfeber hos barn

0 Shares

Skarlagensfeber er en sykdom / infeksjon som skyldes en streptokokkbakterie, og hvis barnet ditt får skarlagensfeber vil symptomene sannsynligvis være et rødt utslett, sår hals og feber.

Barnet ditt har størst sjanse til å få skarlagensfeber når det er mellom to og åtte år, og det er greit å være klar over hvilke symptomer man skal holde utkikk etter.

Hva er symptomene på skarlagensfeber?

Hvis barnet ditt har fått skarlagensfeber er det sannsynlig at de første symptomene er:
* Sår hals
* Hodepine
* Feber
* Ekstrem trøtthet
* Kvalme og oppkast

Et rødt utslett som er sandpapir-aktig vil normalt utvikles 12 til 48 timer etter dette. Utslettet vil starte på ett sted, vanligvis på barnets bryst eller mage, og deretter spre seg til hele kroppen. Det er usannsynlig at det sprer seg til ansiktet, men kinnene kan se rødmende ut, mens huden rundt munnen vil være blek.

Bruk glasstesten for å sjekke mistenkelig utslett, og det gjør du ved å presse siden av et drikkeglass mot barnets hud. Et utslett som stammer fra skarlagensfeber vil forsvinne når det kommer under press/trykk. Hvis dette ikke skjer skal du kontakte doktoren og fortelle dette ettersom det kan være et tegn på hjernehinnebetennelse.

Andre symptomer på skarlagensfeber kan være:
* Hovne lymfeknuter i nakken
* Dårlig matlyst
* Magesmerter
* Et hvitt belegg på tungen som vanligvis skaller av etter et par dager og etterlater tungen helt rød og hoven.

Jeg tror barnet mitt har skarlagensfeber. Må jeg kontakte lege?

Ja. Legen din skal stille en diagnose basert på barnets symptomer. I noen tilfeller vil legen ta en prøve fra barnets hals som sendes til laboratorium for å identifisere bakterien som forårsaker infeksjonen. Dette vil også bekrefte diagnosen.

Det kan også hende at barnet må ta blodprøver for å sjekke etter andre infeksjoner. Hvis barnet har skarlagensfeber vil legen skrive ut antibiotika for at det skal bli raskere friskt og for å unngå komplikasjoner. Antibiotikaen må vanligvis tas i 10 dager, men her må du bare følge legens råd.

Hvordan kan jeg hjelpe barnet mitt med å bli frisk?

I tillegg til å gi barnet ditt medisinen som legen har foreskrevet er det en del andre ting du kan gjøre for å lette på ubehaget. Forsikre deg om at barnet får i seg mye kjølig væske, og dette er spesielt viktig hvis appetitten er dårlig. Barnet trenger også mye hvile i et soverom som holdes forholdsvis kjølig.

Gi barnet paracetamol for å få ned kroppstemperaturen og for å lette på verk og smerter. Husk å sjekke doseringen nøye på pakken slik at barnet får riktig dose.

Når barnet har begynt på antibiotikakuren burde feberen forsvinne og det vil føle seg bedre i løpet av 24 timer. Resten av symptomene vil forsvinne i løpet av en ukes tid. Vær sikker på at barnet fullfører antibiotikakuren slik at du er helt sikker på at infeksjonen blir tatt.

Kan skarlagensfeber gi noen komplikasjoner?

De fleste tilfeller av skarlagensfeber er milde og uten komplikasjoner i det hele tatt. Når barnet har hatt skarlagensefeber er det lite sannsynlig at det vil få det igjen. Det er en liten risiko for andre infeksjoner som :
* infeksjoner i øret
* lungebetennelse
* bihulebetennelse
* nyrebetennelse
* revmatisk feber.

I sjeldne tilfeller kan skarlagensfeber føre til:
* hjernehinnebetennelse
* nyreskader
* blodforgiftning
* skjelett- eller leddproblemer.

Kontakt legen om barnets symptomer ikke blir bedre i løpet av 24 timer etter at antibiotikakuren er påbegynt eller hvis nye symptomer fremtre – det kan da ha utviklet seg komplikasjoner.

Hvordan spres skarlagensfeber?

Skarlagensfeber er svært smittsomt og man smittes som regel med bakterier fra en smittet person. Bakterien kan spre seg til barnet ditt gjennom:
* Dråpesmitte i luften fra hosting og nysing – eller rett og slett pusting
* Smittet mat
* Kontakt med huden eller spyttet fra en smittet person
* Berøring av drikkeglass, fat, kjøkkenutstyr eller andre gjenstander som en smittet person har brukt.

Hva kan jeg gjøre for å forhindre barnet mitt fra å smitte andre?

Hold barnet hjemme fra barnehagen og skole (og annen barnepass). Det bør holdes unna andre personer frem til det har gått på antibiotika i minst 24 timer.

Vask alt av kjøkkenutstyr, sengeklær og klær som barnet ditt har brukt og kast tuene etterpå. Forsikre deg om at du vasker hendene dine nøye etter å ha berørt barnets ‘snørrpapir’.

Jeg er gravid – vil skarlagensfeber skade babyen min?

Det er ingen bevis for at det å få skarlagensfeber vil skade din ufødte baby. Du vil imidlertid føle deg febersyk og ukomfortabel, så det er greit å styre unna personer som er smittet.

Hvis barnet ditt har skarlagensfeber er det greit å gjennomføre forebyggende tiltak hjemme. Hvis du er i kontakt med noen som har skarlagensfeber i tiden rundt fødselen din er det greit å fortelle dette til leger og annet personell som tar vare på deg. Får du skarlagensfeber går du uansett til legen for behandling, og du får da antibiotika som er trygg å bruke under graviditeten.

0 Shares
Forrige Vannkopper hos babyer
Next Røde hunder

Kanskje du liker dette?

Barnesykdommer

Kikhoste hos baby

Hvis babyen din har fått kikhoste, også kjent som pertussis, vil lyden den lager høres nokså skremmende ut. I denne artikkelen kan du lære mer om kikhoste, inkludert symptomene du

Barnesykdommer

Vannkopper hos babyer

Vannkopper er en svært smittefarlig barnesykdom som skyldes en gruppe herpesvirus, og dette kommer til syne som et distinktiv og lett gjenkjennelig utslett og milde influensalignende symptomer. De aller fleste

Barnesykdommer

Kusma

Kusma er en smittsom virusinfeksjon som brukte å være vanlig hos barn før man introduserte MMR-vaksinen. Kusma er gjenkjennelig ved at man får smertefulle hevelser på siden av ansiktet under