Vannkopper baby barn barnesykdom

Vannkopper hos babyer

Vannkopper er en svært smittefarlig barnesykdom som skyldes en gruppe herpesvirus, og dette kommer til syne som et distinktiv og lett gjenkjennelig utslett og milde influensalignende symptomer.

De aller fleste barn vil få vannkopper i ung alder og det er vanligvis en mild sykdom. I det øyeblikket barnet ditt har fått dette viruset kan det ta mellom 10 til 21 dager før symptomene dukker opp. Babyen / barnet ditt vil da være smittefarlig fra omtrent to dager før utslettet vises og til alle blemmene har tørket inn. Dette tar vanligvis omtrent fem dager, og hvis barnet går i barnehage skal du holde det hjemme i fem dager fra den dagen utslettet først dukker opp.

Hvordan fikk babyen min vannkopper?

En smittet person som nyser eller er i nær kontakt med babyen din kan ha gitt den vannkopper. Barnet ditt kan også smittes bare ved å være i det samme rommet som noen som har viruset. Det er også mulig å få vannkopper fra noen som har helvetesild og dette er en sykdom som forårsakes av det samme viruset som utløser vannkopper. Hvis barnet går i barnehage og noen andre barn blir smittet der er det veldig vanlig at man får et stort utbrudd blant de som ikke allerede har hatt vannkopper.

Hva er symptomene på vannkopper?

Vannkopper starter normal med influensalignende symptomer:
* Feber
* Hodeverk / hodepine
* Kvalme
* Verk og smerter
* Redusert matlyst

Et par dager senere vil det karakteristiske og lett gjenkjennelige utslette komme til syne. Det starter som små råde prikker som utvikler seg til små blemmer på et par timer. Du vil som regel legge først merke til dem i barnets ansikt, og deretter vil prikkene spre seg til brystet og magen – og deretter videre til andre deler av kroppen , ofte i stort antall.

Det kan være så mange prikker og blemmer at det kan se ut som om de går inn i hverandre eller det kan være bare noen få prikker. Prikkene er oftest mest plagsomme i hodet, munnen og halsen, samt rundt genitaliene (underlivet).

Bør jeg ta babyen til doktoren?

Ta babyen med til doktoren hvis du tror den har fått vannkopper. Legen vil raskt kunne diagnostisere om det er vannkopper ved å sjekke babyens prikker og blemmer. Hvis barnet ditt er yngre enn fire uker skal du ta babyen med til doktoren hvis det har vært i kontakt som har vannkopper eller vis barnet viser symptomer på dette. Vannkopper kan vær litt farligere og skape komplikasjoner hos svært små babyer.

Er det noen behandling for vannkopper?

Vannkopper er et virus og det vil derfor ikke respondere på antibiotika. Sykdommen vil gå sin vante gang men du kan lette på babyens symptomer med enkel behandling hjemme.

Du kan bi barnet paracetamol for å senke temperaturen eller for å lette på verk og smerter. Det er viktig at man doserer riktig og for små barn på 3-6 kg (0-4 måneder) kan man gi mikstur på 2,5 ml 3 ganger i døgnet, eller stikkpiller på 60 mg for de som er 3-6 kg (0-4 måneder) 3 ganger i døgnet. Det er uansett viktigst å se på barnets allmenntilstand slik at man medisinerer kun når det er nødvendig.

Doktorer er mer forsiktige med å anbefale ibuprofen til spedbarn ettersom dette øker risikoen for at babyen din utvikler infeksjon i prikkene eller gjør en allerede eksisterende infeksjon verre. Infeksjoner som dette er uvanlige, men de kan føre alvorlig sykdom.

Du kan også:

* Gi barnet ditt mye drikke for å forhindre at det blir dehydrert. Tilby ekstra amming eller flaske. Hvis barnet er på morsmelkerstatning kan det få vann også.
* Kontakte legen slik at den kan foreskrive medisin som har en beroligene effekt på kløe, noe som kan sørge for at barnet blir mindre plaget av kløingen og at det får sove bedre på nettene.
* Sørge for at babyens negler er korte hvis det det klør seg selv mye. Dette vil forhindre at prikkene blir infisert og redusere sjansene for arr.
* Kle barnet ditt i lette bomullsklær for å holde uten kald og redusere kløingen.
* Kjøpe hvitvask på apoteket – dette vil virke kjølende på utslett og forebygge kløing.

Kan jeg få vannkopper av babyen min?

Hvis du aldri har hatt vannkopper tidligere kan du bli smittet av babyen din. Det kan være mer alvorlig hos voksne så det er lurt å ta en tur til legen hvis du mistenker at du har fått det.

Hvis du har hatt vannkopper tidligere er det svært liten sjanse for at du får det igjen som voksen. Som voksen kan man imidlertid være bærere av herpesviruset som utløser vannkopper. Noen ganger, hvis man for eksempel er litt sliten, kan viruset trigges på nytt og gi oss symptomer. Disse vil komme til syne i en noe annen form for utslett kjent som helvetesild.

Er vannkopper farlig for gravide kvinner?

Hvis barnet ditt har vannkopper skal du holde det borte fra gravide kvinner som ikke har hatt vannkopper tidligere ettersom dette kan skape problemer for den ufødte babyen. Det er en liten, men økt risiko for at et et barn kan få misdannelser hvis mor har blitt smittet av vannkopper tidlig i svangerskapet. Får man vannkopper sent i svangerskapet kan dette føre til at barnet blir smittet mens fødselen pågår eller like etterpå – noe som kan føre til alvorlig sykdom hos babyen. Hvis du vet at du ikke har hatt vannkopper tidlige og er gravid skal du kontakte lege.

flere spørsmål om vannkopper hos baby

Hva er de spesifikke risikoene og komplikasjonene forbundet med vannkopper hos spedbarn, spesielt de under fire uker gamle?

De spesifikke risikoene og komplikasjonene forbundet med vannkopper hos spedbarn, spesielt de under fire uker gamle, inkluderer en økt risiko for alvorlige komplikasjoner som lungebetennelse, hjernebetennelse og til og med død. Spedbarn har et umodent immunsystem, noe som gjør dem mer sårbare for alvorlige infeksjoner. Derfor er det viktig å overvåke spedbarn nøye hvis de utvikler vannkopper og søke medisinsk hjelp umiddelbart hvis det oppstår noen bekymringsfulle symptomer.

Hvilke forebyggende tiltak kan tas for å beskytte spedbarn mot vannkopper, spesielt når det gjelder å begrense eksponeringen for smittede personer?

Forebyggende tiltak for å beskytte spedbarn mot vannkopper inkluderer å begrense deres eksponering for smittede personer, spesielt de med aktive tilfeller av vannkopper. Dette kan innebære å unngå situasjoner hvor barnet kan bli utsatt for sykdommen, for eksempel å holde seg hjemme fra barnehagen eller begrense kontakt med personer som har symptomer på vannkopper. I tillegg kan vaksinasjon av familiemedlemmer og omsorgspersoner bidra til å redusere risikoen for at spedbarnet blir smittet.

Hvilke advarsler eller bekymringer bør en gravid kvinne ha hvis hun blir utsatt for vannkopper hos barnet sitt, spesielt hvis hun selv ikke har hatt sykdommen tidligere i livet?

En gravid kvinne som blir utsatt for vannkopper hos barnet sitt, spesielt hvis hun selv ikke har hatt sykdommen tidligere i livet, bør være oppmerksom på risikoen for å utvikle vannkopper under svangerskapet. Vannkopper kan føre til alvorlige komplikasjoner hos gravide kvinner og deres ufødte babyer, spesielt hvis infeksjonen oppstår tidlig i svangerskapet. Det er viktig for gravide kvinner å kontakte lege hvis de blir utsatt for vannkopper eller utvikler symptomer på sykdommen for å vurdere eventuelle nødvendige tiltak for å beskytte både seg selv og babyen.