Hvordan sette i gang fødsel?

Helsedirektoratet anbefaler at fødselen skal settes i gang senest 11 dager etter termin dersom den ikke skjer naturlig. Fødselen kan også settes i gang av andre årsaker. Men hvordan gjøres det, egentlig?

Her er alt du trenger å vite!

Kriterier for igangsetting av fødsel

Det å sette i gang en fødsel er ifølge Helsedirektoratet.no noe som gjøres fordi det er nødvendig eller ønskelig. Formålet er enkelt forklart å sikre både mor og barns helse.

Det finnes i det hele tatt flere årsaker til at en fødsel blir satt i gang på sykehuset. Én av disse er at graviditeten er på overtid. Når fødselen ikke starter av seg selv, vil lege eller jordmor vurdere om den bør settes i gang.

I de fleste tilfeller vil igangsetting skje senest 11 dager over forventet termin (42 + 0). Generelt vil induksjon av fødsel kunne utføres dersom vaginal fødsel anses som trygt. Det skal heller ikke være faktorer som tilsier at keisersnitt er nødvendig.

Her er noen av de viktigste årsakene til at fødsler settes i gang:

  • Riene har ikke startet innen et døgn etter vannavgang
  • Diabetes, svangerskapsforgiftning eller høyt blodtrykk hos mor
  • Svangerskap med tvillinger (eller flerlinger)
  • Overtidig svangerskap

Slik settes fødselen i gang

Tilbake til det store spørsmålet: Hvordan kan man sette i gang fødselen? Basert på undersøkelsene som gjøres under terminkontroll eller øvrige svangerskapskontroller, kan lege eller jordmor vurdere at fødselen bør settes i gang.

I så fall vil det også drøftes hvilken form for igangsetting som passer best for deg og barnet ditt. Metoden vil blant annet avhenge av hvor moden livmorhalsen din er. Ofte blir det utført en vaginal undersøkelse før fødselen eventuelt igangsettes.

Vi skal her se nærmere på hvordan prosessen typisk ser ut!

Modning av livmorhalsen

Før fødselen kan starte, må livmorhalsåpningen være moden. Når fødselen starter naturlig av seg selv, vil prostaglandiner føre til at muskelceller trekker seg sammen. Dette skjer grunnet irritasjon av fosterhinnene. Ved induksjon eller igangsettelse, får man mormunnen til å åpne seg på ett av to mulige vis.

Den ene metoden innebærer at kvinnen får satt inn et Foley-kateter (en slange av gummi med en ballong i tuppen). Kateteret føres inn i livmoren til den fødende via livmorhalsen. Ballongen blir deretter fylt med saltvann.

Hensikten er at trykket fra ballongen skal føre til frigjøring av prostaglandiner, som igjen modner livmorhalsen. Får du satt inn et kateter, kan du normalt sett dra hjem etterpå. Du får informasjon om videre forløp, og som regel ligger ikke kateteret der lengre enn i 18–24 timer.

Alternativt kan livmorhalsen modnes ved at kvinnen gis kunstige prostaglandiner, enten i tablettform eller vaginalt. Nye tabletter gis cirka hver 2. til 4. time, frem til riene starter eller livmorhalsen har modnet tilstrekkelig. Du blir regelmessig undersøkt, og det hele foregår under innleggelse.

Fostervannet tas

Når livmorhalsen har modnet nok, vil neste steg i prosessen være å stikke hull på fosterhinnen (amniotomi). Dette vil føre til at «vannet går», altså at fostervannet renner ut via skjeden. En amniotomi gjør ikke vondt, hverken for mor eller barn.

Hensikten med å ta fostervannet, er blant annet å stimulere kroppen din til å lage rier. Fostervannsavgang vil nemlig ofte føre til at riene starter av seg selv.

Ved en naturlig fødsel er det vanlig at vannet kan gå både før og etter at riene har startet. Går vannet ditt naturlig, men riene uteblir (24 timer etter vannavgang), er det vanlig at fødselsriene blir igangsatt.

Igangsetting av rier

Etter at livmorhalsen har blitt modnet og er klar til å åpne seg, samt at vannet er tatt, vil neste steg være å starte riene.

Under en fødsel som starter naturlig av seg selv, vil oksytocin skilles ut via hjernens hypofyse. Dette hormonet stimulerer muskelceller i livmoren til å få sammentrekninger. Også prostaglandiner som produseres lokalt vil føre til slike sammentrekninger.

Ved en induksjon vil kroppen din tilføres oksytocin via veneflon-drypp i hånden. Dette vil igangsette riene, og bidra til at livmorhalsen åpner seg slik at babyen har mulighet til å passere.

Legen vil fortløpende justere mengden oksytocin, avhengig av hva som er nødvendig. I mange tilfeller kan dryppet fjernes etter en stund, fordi kroppen selv overtar oksytocin-produksjonen. Du og barnet overvåkes hele veien ved hjelp av et CTG-apparat.

Hvordan sette i gang fødsel selv?

Det finnes også kjerringråd om tiltak den gravide selv kan gjøre for å fremskynde fødselen. Disse rådene kan fungere bra for noen, og kan være verdt å prøve om du går og venter på at fødselen skal starte.

Her er noen av de vanligste metodene:

  • Gå en spasertur
  • Ha sex
  • Stimulering av brystvorter
  • Oppvarming av brystene (f.eks. med kluter fuktet med litt varmt vann)

Husk likevel på at mange kjerringråd trolig ikke har noen særlig effekt. Prat gjerne med lege eller jordmor dersom du har spørsmål rundt igangsetting av fødsel, og om dette er nødvendig i ditt tilfelle.