Når er det vanlig å ha sex etter fødsel?

I tiden etter fødsel er det mange kvinner som har smerter og blødninger. Det er derfor lurt å vente med å ha vaginalt samleie. Men hvor lenge er det egentlig vanlig å vente, og når regnes det som trygt? 

Dette føyer seg inn i rekken av spørsmål som mange har men ikke alle tør å spørre sin lege, helsesøster eller jordmor om. Tidligere har vi svart på flaue spørsmål som om man kan bruke sexleketøy når man er gravid eller om det er vanlig å ha sex under svangerskapet. Her er alt du trenger å vite! 

Du bør vente i 6 uker med samleie etter fødsel 

Ifølge Helsenorge er det anbefalt å vente med å ha vaginalt samleie i minst seks uker etter fødselen. Dersom man likevel velger å ha samleie, anbefales det at mannen har på seg kondom.  

Det å bruke kondom kan redusere risikoen for infeksjon noe, men husk at det likevel ikke er noen garanti. Et tips er å oppleve nærhet på andre måter den første perioden etter fødsel, dersom dette er noe du og/eller mannen savner.  

Hvorfor unngå samleie den første tiden? 

Alle kvinner opplever naturlig nok tiden etter fødselen ulikt, og det er varierende hvor lang tid kroppen bruker på å «reparere» seg. Snakk derfor med legen din dersom du lurer på hva som er greit å gjøre i din situasjon. 

Her forklarer vi nærmere hvorfor det kan være lurt å vente med å ha samleie i omkring seks uker etter fødsel. 

Blødning grunnet renselse og infeksjonsfare 

Det er ifølge Helsenorge vanlig at kvinner blør en del etter fødselen, grunnet et sår i livmoren der morkaken pleide å være. Denne blødningen vil i mange tilfeller være som en nokså kraftig menstruasjonsblødning, særlig det første døgnet etter fødselen.  

I starten av denne renselsesprosessen vil blodet være friskt og rødt. Etter hvert blir blødningen mer brunlig eller rosa, før den etter hvert utvikler seg til en lys utflod.  

Hos kvinner flest varer renselsen i 6 uker. Det er også derfor man anbefales å vente nettopp 1,5 måneder med å ha samleie etter fødselen. Grunnet økt infeksjonsfare i renselsesperioden, frarådes man dessuten å bruke tampong eller å bade. 

Skulle kvinnen oppleve feber, magesmerter eller at blødningen blir illeluktende, kan dette tyde på infeksjon. I så fall er det viktig å ta kontakt med lege eller annet helsepersonell snarest mulig. 

Smerter nedentil 

En annen potensiell grunn til å vente med å ha samleie etter fødselen, er at mange kvinner opplever smerter nedentil den første tiden. Mange er hovne, eller opplever å ha rifter eller sår i skjedeområdet.  

Er det snakk om større rifter, vil disse ifølge Helsenorge sys med sting. Mindre rifter gror vanligvis av seg selv. Så lenge man har sår eller smerter, kan det imidlertid være lurt å unngå samleie. 

Et samleie kan også oppleves smertefullt for kvinnen dersom hun er tørr i skjeden, noe som kan forårsakes av hormonendringene i kroppen etter fødselen. 

Redusert sexlyst etter fødsel? 

I et innlegg på nettdoktor.no forteller jordmor Beth Reistad og lege Haakon Aars om hvordan både kvinner og menn kan oppleve redusert sexlyst i tiden etter en fødsel. Kvinnen opplever gjerne store hormonelle forandringer, noe som kan føre til både endret stemningsleie og depresjon. 

Samtidig har man fått et nytt hustandsmedlem som krever mye omsorg og oppmerksomhet. Våkenetter og lite søvn kan bidra ytterligere til lite overskudd, og mange opplever den nye foreldrerollen som altoppslukende i starten. Det blir kort og godt lite overskudd til sex. 

Kvinnen kan også oppleve at brystene er hovne, tunge og ømme, noe som kan gjøre at sengekos ikke frister noe særlig. Noen kvinner kan dessuten ha hatt en traumatisk fødselsopplevelse, noe som kan medføre mindre sexlyst eller angst for ny graviditet. En vanskelig fødsel kan selvfølgelig også medføre at man blir trøtt og ikke har overskudd. 

For mannens del vil det som regel ikke være noen fysiske endringer i forbindelse med selve fødselen. Han kan likevel oppleve at sterke synsinntrykk fra fødselen gjør at den seksuelle lysten påvirkes, ifølge de to ekspertene. 

Praktiske råd til par som skal ha samleie etter fødsel 

En fødsel kan være en påkjenning for kvinnens kropp, og det er viktig at begge parter føler seg klare før man har samleie etter fødselen – både fysisk og psykisk. Velg gjerne et tidspunkt der begge føler seg noenlunde opplagte. 

God kommunikasjon er viktig. Kvinnens kropp kan ha endret seg, og hun opplever kanskje at brystene er veldig ømme eller at kroppen kjennes tyngre. Finn ut hvor grensene deres skal gå, slik at opplevelsen blir best mulig for begge parter. 

Jordmor Reistad og doktor Aars anbefaler også at man er obs på bruk av prevensjon ved samleie etter fødsel. Kvinnen kan potensielt bli gravid selv om hun ammer. Bruk derfor kondom dersom dere vil unngå ny graviditet helt enda.  

Lykke til!