Når starter fødselen

Tegn på begynnende fødsel

Jeg har nå vært gravid i 8 mnd. Hvordan vet jeg at fødselen begynner og når bør jeg reise til klinikken?

prof. dr. Babill Stray-Pedersen, spesialist i kvinnesykdommer og fødselslære, Rikshospitalet Web

Du skal dra til klinikken ved følgende 3 tilstander:

* Dersom riene blir regelmessige og smertefulle.
* Dersom fostervannet begynner å renne og
* Dersom du begynner å blø. I alle tilfelle bør du ringe fødeavdelingen før du reiser dit.

Hvordan vet jeg at det er ordentlige rier jeg har?

Det enkleste er å måle tiden mellom hver ri. Hvis det går mindre enn 10 minutter mellom riene, bør du ringe klinikken. Et annet tegn er at riene blir mer og mer smertefulle. Dersom du legger hånden på magen kjenner du at livmoren trekker seg sammen. Er du i tvil kan du også ringe fødeavdelingen og snakke med jordmor.

Dersom du er førstegangsfødende og ikke bor langt unna fødeavdelingen kan du vente med å reise til det er 5-6 minutters mellom riene. Dette gjelder hvis du ikke har andre tegn som blødning, eller fostervannsavgang.

Du nevnte vannavgang?

Ja, dersom fostervannet går, må du øyeblikkelig ta kontakt med fødeavdelingen. Den vannsekken som omgir barnet kan briste når som helst under fødselen, men det er sjeldent at vannet går før riene har startet. Dette kan skje dersom du har født tidligere i og med at livmorhalsen din da er videre.

Når vannet har gått er det åpent fra skjeden opp til barnet. Hvis hodet ikke er fetet til bekkeninngangen kan navlesnoren falle fram. Du bør da legge deg ned. Er hodet festet er det ingen fare og du kan gå oppe.

Hvordan kan jeg vite at hodet er festet?

Spør jordmoren eller legen din om dette på slutten av svangerskapet. Er du førstegangsfødende, er hodet oftest festet de siste ukene førfødsel, mens hos en fleregangsfødende er det normalt at hodet ikke fester seg før riene er blitt regelmessige og kraftige.

Er jeg sikker på når fostervannet går ?

Nei, ikke bestandig. Fostervannet har en helt spesielt lukt som er forskjellig fra urinlukten. Som regel flommer det rikelig med klar væske ut av skjeden og du er ikke i tvil, men av og til kan det bare piple frem noen dråper. I begge tilfelle bør du ringe fødeavdelingen Jordmor vil avgjøre om du bør ta sykebil eller kan bruke egen bil til klinikken. Ta på deg et bind slik at vannet suges opp. Er hodet ikke festet må du ligge.

Det siste tegnet, hva var det?

Dersom du blør fra underlivet må du snarest kontakte fødeavdelingen. Denne blødningen kan stamme fra morkaken og kan i enkelte tilfeller være alvorlig. Heldigvis er det oftest bare blodtilblandet slim. Dette er slimproppen i livmorhalsen som løsner, vi kaller det tegning. Denne slimproppen sperrer inngangen til livmoren og pleier å komme ut gjennom skjeden i begynnelsen av en fødsel. Hos enkelte kan tegningen faktigst komme noen dager før fødselen starter. Du kan derfor vente med å kontakte jordmor inntil du kjenner regelmessige rier, får smerter, vannet går eller hvis blødningen blir kraftig.

Er det noe mere jeg bør tenke på?

Ja, du bør ha pakket de tingene du skal ha med på fødeavdelingen i god tid før du har fødselstermin. Husk å ta med helsekortet for gravide. Lykke til med fødselen!