Burde man spise sin egen morkake?

Burde man spise sin egen morkake? Dette fenomenet, kjent som placentophagi, er ikke nytt, men har fått fornyet oppmerksomhet i moderne tid, spesielt blant nybakte mødre som søker naturlige måter å håndtere etterfødselsutfordringer på. Det å spise sin egen morkake har kommet som en trend etter at kjendiser som Sophie Elise har gått ut og sagt at hun skal spise sin egen morkake. Kim Kardashian har spist sin egen morkake og for å ikke glemme norges realitydronning Triana Iglesas har spist sin egen morkake.

I denne artikkelen vil vi utforske vitenskapen, tradisjonene og helseaspektene knyttet til konsum av morkake for å gi en balansert forståelse av om det er lurt å spise sin egen morkake.

Hva er morkaken?

Morkaken er et unikt organ som dannes under graviditet. Den fungerer som livlinjen mellom mor og foster, og er ansvarlig for å overføre oksygen og næringsstoffer, samt filtrere ut avfallsstoffer fra fosterets blod. Etter fødselen har morkaken fullført sin funksjon, og det er vanlig praksis i mange kulturer å kaste den. Imidlertid velger noen å beholde og konsumere den av ulike grunner.

Argumenter for å spise morkaken

Tilhengere av placentophagi hevder at konsum av morkake kan tilby flere helsefordeler, inkludert:

  • Forbedret melkeproduksjon: Noen hevder at inntak av morkake kan hjelpe med å stimulere melkeproduksjonen hos ammende mødre.
  • Redusert risiko for etterfødselsdepresjon: Det har vært antydet at hormonene og næringsstoffene som finnes i morkaken kan bidra til å balansere morens hormonnivåer etter fødselen og redusere risikoen for depresjon.
  • Raskere gjenoppretting etter fødsel: Noen mener at inntak av morkaken kan bidra til raskere helbredelse og gjenoppretting etter fødsel.

Når det er sagt så har det kommet noen ganske sterke advarsler mot dette fra f.eks CDC på at morkaken kan inneholde farlige bakterier og virus. Derfor frarådes det å spise morkaken sin. Ifølge en artikkel fra Forskning.no så finnes det samtidig veldig lite forskning på at dette er sunt og det finnes veldig lite informasjon om at det fortsatt praktiseres i mange kulturer.

Vitenskapelig perspektiv

Vitenskapelig forskning på effekten av å spise morkake er begrenset, og de eksisterende studiene gir ikke entydig støtte til de hevdede fordelene. Det er nødvendig med mer omfattende forskning for å forstå de potensielle helseeffektene – både positive og negative. Kritikere av praksisen påpeker også mulige risikoer, som infeksjoner, spesielt hvis morkaken ikke blir håndtert eller tilberedt på en sikker måte.

Kulturelle og tradisjonelle perspektiver

I mange kulturer har konsum av morkake vært en del av fødselsritualer og tradisjoner i århundrer. I noen samfunn anses morkaken som et kraftig symbol på liv og fruktbarhet, og å spise den er en måte å ære forbindelsen mellom mor og barn på. Disse tradisjonene understreker mangfoldet av menneskelige praksiser og den dype meningen som kan tillegges morkaken utover dens biologiske funksjon.

Hvordan spises morkaken?

Morkaken kan spises på flere forskjellige måter, ettersom vi i Baby.no ikke har har spist morkake så er dette informasjon vi har hentet fra internett. Det er derfor viktig å påpeke at vi ikke vet hvordan det smaker eller om det er trygt.

De aller fleste som velger å spise sin egen morkake gjør dette ved å få den tørket inn og malt opp i kapsler. Da blir det ansett som et kosttilskudd, men det finnes de som er mer ekstreme. Blant annet så tok den norske TikTokeren «Kanye lager mat» utfordringen og lagde morkake-pølser. Morkaken er et organ så man kan se for seg at den kan gjøre seg godt i flere retter med riktig krydder.

bør man spise morkake?

Vi avslutter der vi begynte, er det lurt spise sin egen morkake? Alle kvinner må gjøre sin egen vurdering på dette men vi anbefaler at man alltid snakker med en jordmor og/eller lege først. Da kan man få informasjon som kan være lurt å vite. Det virker å være relativt trygt hvis morkaken behandles som den skal og med respekt for hygiene. Samtidig så er det viktig å vite at det ikke er risikofritt og at alle må gjøre sin egen vurdering.