Eggløsningstest: Finn ut når du har eggløsning! 

Dersom du planlegger å bli gravid, kan det være utfordrende å vite nøyaktig når du er mest fruktbar. Kvinner kan bli gravide dersom de har samleie i tiden rundt eggløsning. Mange er imidlertid usikre på når i syklusen dette faktisk er. En eggløsningstest kan gi deg svaret. 

Her forklarer vi deg alt du trenger å vite om eggløsningstester, bruk av disse og alternative metoder for å sjekke eggløsning. 

Når er man mest og minst fruktbar? 

Ifølge NHI er kvinner på sitt mest fruktbare 4–5 dager før eggløsningen finner sted. Man kan imidlertid også bli gravid i ca. 2–3 dager etter eggløsning. Det er med andre ord et tidsvindu på fem til ni dager i løpet av den månedlige menstruasjonssyklusen der kvinnen er fruktbar. 

Selve egget lever kun i ca. to døgn eller 48 timer, mens mannens sædceller kan leve i opptil fem døgn. Dette er grunnen til at du kan bli gravid også når du har samleie flere dager før eggløsning.  

Hva er en eggløsningstest? 

En eggløsningstest kan nesten minne litt om en graviditetstest utseendemessig, og lar deg teste hvorvidt du (snart) har eggløsning når testen tas eller ikke. For mange er dette et nyttig hjelpemiddel når de ønsker å bli gravide. 

Som regel vil testen fortelle brukeren om vedkommende har eggløsning eller ikke via et digitalt display. Svaret kan eventuelt avleses ved hjelp av streker som gradvis kommer til syne i løpet av et visst antall minutter.  

Hvordan fungerer en eggløsningstest? 

En rekke hormoner styrer menstruasjonssyklus og eggløsning. Rett før og rundt eggløsningstidspunktet øker konsentrasjonen av luteiniserende hormon (LH-hormon) i blodet, sammen med folikkelstimulerende hormon.  

Hormonene skilles ut omtrent 1–1,5 døgn før eggløsning finner sted, altså på et tidspunkt hvor kvinnen vil være på sitt mest fruktbare. Eggløsningstesten fungerer vanligvis ved at den måler innholdet av LH-hormoner i urinen. Noen ganger måles også østrogennivået, da også dette øker frem mot eggløsning. 

Du bruker typisk testen ved å dyppe testpinnen i en urinprøve, noe du kan gjøre daglig i dagene før forventet eggløsning. Det er som regel anbefalt å utføre testen til omtrent samme tid hver dag i testperioden. Unngå gjerne å urinere i minimum fire timer før testen tas. 

Merk at det finnes ulike eggløsningstester, og at disse kan variere noe med tanke på hvordan de skal brukes. Les derfor alltid pakningsvedlegget for å sikre korrekt bruk. 

Hvilken eggløsningstest er best? 

Det finnes mange forskjellige tester på markedet. Disse kan skille seg fra hverandre i både pris og utseende, men de fleste fungerer på samme måte. Velg gjerne en test fra et anerkjent merke dersom du vil være sikker på at testen er pålitelig. 

Vi skiller hovedsakelig mellom eggløsningstester av typen «stav» og «strimmel». Førstnevnte har et beskyttende lag eller deksel av plast, noe som reduserer sjansen for feilkilder, ifølge med24.no. Denne testtypen er som regel også den dyreste. 

Her er noen velkjente produsenter av eggløsningstester som er lett tilgjengelige på det norske markedet: 

 • Clearblue 
 • RFSU 
 • Make Sure 
 • Valmed 
 • Babyplan 
 • Core Tests 

Du kan kjøpe eggløsningstester på dagligvarebutikker, apoteker eller på nett. Husk at du kan kjøpe pakker som inneholder flere tester, slik at du har mulighet til å teste deg over flere dager (og noen ganger flere måneder). Noen inkluderer også graviditetstester. 

Eksempel på bruk av eggløsningstest 

Vi skal her se nærmere på hvordan du bruker Clearblue Advanced Digital, som er en av de mest populære eggløsningstestene på markedet. Denne testen gjør det enkelt å tolke når du er mest fruktbar, takket være smilefjes på et digitalt display. 

Clearblue Advanced Digital måler bade østrogen og LH, og kan vise til mer enn 99 % nøyaktighet når det kommer til påvisning av LH-økning. Et smilende ansikt som blinker med øyet på displayet indikerer høy fertilitet, og vises når østrogennivået øker. 

Når du får opp et vanlig smilefjes, er du på ditt mest fertile. Dette skjer når testen oppdager LH-økning. Du kan bruke den digitale enheten på nytt, og trenger bare å bytte ut testpinnene mellom hver gang du tester fertiliteten din. 

Slik bruker du testen: 

 1. Finn frem en testpinne (fjern folien) 
 1. Ta bort hetten fra testpinnen 
 1. Klikk testpinnen på plass i den digitale eggløsningstesten (denne vil lyse om pinnen er satt riktig inn) 
 1. Et symbol indikerer at testen er klar 
 1. Tiss på oppsugningsspissen (den bør peke nedover) i tre sekunder. Alternativt kan du dyppe den 15 sekunder i en ren beholder med urin. 
 1. Symbolet på skjermen blinker for å indikere at testen fungerer slik den skal 
 1. Legg testen på et bord eller lignende slik at den ligger flatt (spissen må aldri peke oppover) 
 1. Vent i fem minutter  
 1. Les av resultatet: 
 • Sirkel: Lav fertilitet 
 • Blinkende smilefjes: Høy fertilitet 
 • Smilefjes: Maksimal fertilitet 

Hvor mange fertile dager er det vanlig å oppdage med test? 

Med en eggløsningstest som Advanced Digital, vil det være mulig å få oversikt over alle de fertile dagene i løpet av en måned. Hvor mange dager dette er, kan variere fra kvinne til kvinne. I de fleste tilfeller vil du se at du har minst fire fertile dager, ifølge Clearblue. 

Ifølge produsenten, opplever ca. 66 % av kvinnene 0–4 dager med høy fertilitet før testen viser maksimal fertilitet. Omtrent 1 % opplever å ha 10 dager der de er fruktbare før de er på sitt mest fertile.  

Noen kan også oppleve at de har én eller flere sykluser uten maksimal fertilitet. Dette kan skyldes at LH-økningen er så lav at testen ikke klarer å detektere det. Men det kan også bety at du har en syklus uten eggløsning, noe som inntreffer i ca. 8 % av sykluser. 

Hvor ofte bør du bruke eggløsningstest? 

Dersom du har bestemt deg for å ta eggløsningstest, er dette noe du kan gjøre fra og med 17 dager før forventet menstruasjon. For deg som har 28 dagers syklus, vil det si at du begynner å teste ca. 3 dager før forventet eggløsning. 

Deretter kan du ta testen daglig (én gang per dag) frem til testen viser at du er fertil. Etter eggløsning er det ikke noe poeng i å teste seg, og du kan da vente med å teste på nytt til neste menstruasjonssyklus. 

Er du veldig usikker på når eggløsningen kan forventes, kan det nok være lurt å begynne testingen allerede dag 10 av menstruasjonssyklusen. Da reduserer du sjansen for å «gå glipp» av den fertile perioden din. 

Hvor lenge etter positiv eggløsningstest har man eggløsning? 

Dette kan variere, men ifølge RFSU vil de fleste ha eggløsning innen 24–36 timer etter at testen deres viser at man er fertil. Den tradisjonelle eggløsningstesten til RFSU skiller seg fra Clearblue ved at den ikke er digital. Her tolker du istedenfor streker. 

Det vises én teststrek og én kontrollstrek. Teststreken indikerer «positivt» resultat, altså at det er oppdaget LH-økning i urinen.  

Faktorer som kan påvirke resultatet av eggløsningstesten 

Ifølge nettapoteket med24.no er det en rekke faktorer som kan påvirke resultatet av en eggløsningstest. Av den grunn er det viktig å alltid følge bruksanvisningen til produsenten, slik at testen brukes riktig. 

Én faktor som trekkes frem, er væskeinntaket ditt i tiden før du tar testen. Det er blant annet lurt å ikke drikke for mye vann før du tester deg, da høyt væskeinntak vil medføre en reduksjon i LH-konsentrasjonen i urinen.  

Samtidig bør du være obs på medisinbruk. Noen medikamenter inneholder nemlig LH, noe som naturlig nok kan påvirke testresultatet. Dette gjelder særlig medikamenter som benyttes ved behandling av uønsket barnløshet. 

Ellers er det viktig å teste seg til samme tidspunkt hver dag. Om du måler til ulike klokkeslett, vil det være vanskeligere å oppdage når LH-nivået øker. Da vil du også risikere at du ikke får et pålitelig bilde av når eggløsningen faktisk finner sted. 

Slik finner du ut når du har eggløsning uten test 

Det å bruke en eggløsningstest kan være en god løsning for mange, men passer ikke nødvendigvis for alle. Da er det greit å vite at det finnes flere måter å sjekke hvorvidt man har eggløsning på. 

Her er noen av  dem.  

1. Eggløsningskalkulator eller kalender 

For mange kvinner vil det være praktisk å ha oversikt over syklusen sin i en kalender. Det finnes mange apper som gjør det enkelt å spore syklusen sin. I disse vil du kunne se når neste menstruasjon er forventet, og ikke minst – når du er mest fruktbar. 

Kalenderen vil typisk vise deg hvilken dag eggløsningen sannsynligvis skjer, basert på din gjennomsnittlige sykluslengde.  

Alternativt kan du bruke en eggløsnings kalkulator og beregne når neste eggløsning kan forventes. Vanligvis vil kvinner ha eggløsning rundt 14 dager før menstruasjonen starter, ifølge NHI. 

2. Mål kroppstemperaturen 

Et alternativ til å ta eggløsningstest, kan være å måle kroppstemperaturen i dagene før forventet eggløsning. Ifølge NHI vil vanligvis kroppstemperaturen øke med omtrent 0,5 grader rundt eggløsningstidspunktet. 

Dersom du ønsker å benytte deg av denne metoden, er det anbefalt å måle temperaturen tidlig på dagen – og helst før du står opp. Dette vil gi de mest presise målingene, ettersom fysisk aktivitet kan påvirke kroppstemperaturen din. 

3. Lytt til kroppen 

Et annet tips er å bli bedre kjent med sin egen kropp, og lære hvilke symptomer kroppen får i perioden rundt eggløsning. Dette kan være enklere å få oversikt over dersom du legger inn symptomer i kalenderen der du sporer syklusen din. 

Noen kvinner merker tydelige kroppslige endringer i tiden rundt eggløsning. For andre kan symptomene være mer diffuse og vanskelige å legge merke til. Her er noen av symptomene du bør være på utkikk etter (foruten økt kroppstemperatur): 

 • Eggløsningsslim: Slimet i livmorhalsen blir klart og seigt før eggløsning, og kan da minne om eggehvite. Dette slimet har en pH-verdi som er mer gunstig for sædceller, og tyder på at du er inne i en fruktbar periode. 
 • Lett blødning: Ifølge Klikk.no kan noen oppleve små mengder blod ved eggløsning, noe som kommer fra folliklene idet egget løsner. 
 • Ømhet i brystene: Mange kvinner opplever at brystene blir ømme, særlig i tiden rett etter eggløsning og frem mot neste menstruasjon. 
 • Eggløsningssmerter: Det er også mange kvinner som kjenner ømhet eller smerte nederst i magen ved eggløsning. Disse smertene kan vare i 1–2 døgn. Husk at det er helt normalt å ikke oppleve smerter, også. 
 • Høyere sexlyst: Mange kvinner opplever økt sexlyst rundt eggløsning, og føler seg dessuten mer attraktive på denne tiden i syklusen, ifølge Klikk.no. 

Hvilken metode er mest pålitelig når du skal finne eggløsningstidspunktet? 

Noen har suksess med å bli gravide uten bruk av eggløsningstester. Kanskje finner man riktig tidspunkt ved å bruke kalendermetoden eller være obs på kroppslige endringer. Ifølge Clearblue, kan imidlertid en eggløsningstest være dobbelt så nøyaktig som kalendermetoden. 

Dette skyldes blant annet at nærmere 50 % av alle kvinner opplever at menstruasjonssyklusen kan variere med 7 eller flere dager fra måned til måned. Selv om gjennomsnittlig sykluslengde er på 28 dager, kan det altså være store variasjoner. 

Er du heldig og har en regelmessig menstruasjon som stort sett er på 28 dager, kan du regne med at eggløsningen finner sted midt i syklusen – altså på dag 14. Dette telles fra første dag av forrige menstruasjon. 

Ifølge Clearblue, er det likevel viktig å huske på at tidspunktet for eggløsning kan variere litt fra måned til måned – selv om syklusene er nokså regelmessige. Ønsker du å være på den sikre siden, kan med andre ord en eggløsningstest være et godt valg. 

Er eggløsningstest noe for deg? 

En eggløsningstest kan være et nyttig hjelpemiddel for par (og enslige) som ønsker å bli gravide. Ved hjelp av streker eller symboler, kan du enkelt få oversikt over når i menstruasjonssyklusen du er på ditt mest fruktbare. 

Testen er lett å bruke, og gir deg svar nokså raskt. Husk også på at det finnes andre måter å få oversikt over egen fertilitet på. Du kan holde et øye med kroppslige symptomer som eggløsningssmerter, måle temperaturen eller bruke en eggløsningskalkulator. 

Prøv deg gjerne litt frem, og finn den metoden som passer deg best. Lykke til!