Er det skadelig med samleie og orgasme i svangerskapet? 

Som gravid ønsker du at barnet i magen skal ha det best mulig. Dette innebærer blant annet å unngå mat, drikke og aktiviteter som potensielt kan være skadelig for fosteret. Men hva med sex? Er samleie og orgasme skadelig for barnet gjennom svangerskapet? 

Samleie er ufarlig i et normalt svangerskap 

Ifølge NHI.no kan gravide ha samleie så ofte de ønsker så lenge de har et normalt svangerskap. Det at svangerskapet er «normalt», betyr at du ikke har høyere risiko for tidlig fødsel, abort eller andre komplikasjoner. Hvis du er usikker på om du har et normalt svangerskap så kan du snakke med din fastlege eller jordmor som vil kunne gi deg nødvendig informasjon.

Med andre ord: Nei, samleie er ikke skadelig i svangerskapet. Ifølge Helsenorge.no vil mange gravide og partnerne deres ha et helt normalt sexliv gjennom graviditeten.  

Endret sexlyst under graviditeten er vanlig 

Når kvinnen er gravid kan hun oppleve både kvalme, trøtthet og hormonsvingninger. Dette kan ifølge NHI.no føre til at sexlysten ikke er like god som den pleier å være, særlig i første trimester. 

I andre trimester er det imidlertid vanlig at kvinnen får økt blodgjennomstrømning til bryster og kjønnsorganer, noe som kan gi økt sexlyst. Rundt tredje trimester av svangerskapet opplever mange betydelig vektøkning, ømhet og ryggsmerter. Da får ofte sexlysten seg en knekk igjen. 

Bekymringer eller tanker rundt fødselen og barnet kan også føre til at kvinnen ikke har like mye lyst på sex. Ifølge NHI.no er sexlyst veldig individuelt gjennom svangerskapet, og det er viktig å prate med partneren om hva du ønsker og ikke. Kanskje finnes det andre former for nærhet dere kan forsøke en periode? 

Partneren kan også oppleve endret sexlyst 

Partnerens sexlyst kan også påvirkes når du er gravid, ifølge NHI.no. Noen opplever graviditeten som en vakker ting, og får kanskje økt sexlyst.  

Men det er også mange partnere som bekymrer seg for den nye hverdagen som skal komme, noe som kan påvirke sexlysten negativt. Det at kroppen din endres mye under graviditeten, kan også føre til at partneren blir mer negativ til sex. Noen engster seg for å skade barnet. 

Kan samleie føre til abort tidlig i svangerskapet? 

Mange bekymrer seg for at det å ha samleie skal kunne føre til abort, spesielt i tidlige faser av svangerskapet. Ifølge NHI.no er det imidlertid ingen grunn til å bekymre seg for dette.  

Dersom man opplever spontanabort, skyldes dette normalt sett feil i fosterets arvemateriale eller utviklingsproblemer. Skulle du oppleve abort etter å ha hatt samleie, er det sannsynligvis ikke noen årsakssammenheng. 

Er orgasme skadelig under graviditeten? 

Nei. Ifølge Helsenorge.no vil den gravide kunne oppleve at livmoren trekker seg sammen dersom hun får en orgasme. Magen kan da kjennes ut som en hard ball. Men dette regnes ikke som skadelig for barnet i magen. 

Du kan derfor nyte sex med god samvittighet, og uten å bekymre deg for at fosteret skal ta noen skade av det. 

Kan samleie skade barnet i magen? 

Mange gravide (og muligens partneren deres) bekymrer seg for at mannens penis kan skade barnet ved samleie. Men ifølge Helsenorge.no er ikke dette skadelig.  

Husk at barnet er godt beskyttet i mors mage, og at livmorhalsens slimpropp skaper en beskyttende barriere som forhindrer infeksjoner. NHI.no presiserer også at fosteret er beskyttet av fostervann, og at musklene i livmoren forhindrer at barnet «presses» ut. 

Noen kan oppleve å få en liten sporblødning i forbindelse med sex, noe som forårsakes av den økte blodtilførselen til skjede og livmortapp. Dette kan føre til at man blør litt lettere, og er ikke uvanlig. Ta likevel kontakt med lege eller en jordmor om du har en blødning, for sikkerhets skyld. 

Når bør du unngå samleie under svangerskapet?  

Ifølge Helsenorge.no bør du snakke med legen din om hvorvidt du kan ha vaginal sex under graviditeten dersom du tidligere har opplevd flere spontanaborter. Dersom helsepersonell påviser mulige svangerskapskomplikasjoner, kan du bli frarådet fra å ha samleie. 

Her er noen tilstander som kan føre til at du ikke bør ha samleie under svangerskapet, ifølge NHI.no: 

  • Flerlingsvangerskap: Legen kan fraråde deg å ha sex mot slutten av svangerskapet for at fødselen ikke igangsettes for tidlig. 
  • Svikt i livmorhalsen: Påvist cervikalsvikt kan bidra til økt risiko for tidlig fødsel eller abort 
  • Risiko for prematur fødsel: Er det høy risiko for tidlig fødsel, kan det være lurt å unngå vaginal sex de siste ukene av graviditeten. Dette kan for eksempel gjelde dersom du tidligere har født før uke 37 av svangerskapet. 
  • Morkakeproblemer: Hvis morkaken dekker livmorhalsåpningen kan samleie medføre prematur fødsel eller blødninger. 
  • Blødninger fra skjeden: Opplever du uforklarlig blødning fra skjeden i løpet av svangerskapet, kan samleie bli frarådet. 
  • Herpes: Om du har en partner med genital herpes og du ikke har antistoffer mot  dette, bør dere ikke ha samleie uten kondom. 
  • Andre seksuelt overførbare sykdommer hos partner: Du bør også unngå samleie dersom partner har andre kjønnssykdommer som er smittsomme. Noen seksuelt overførbare sykdommer kan overføres til barnet og regnes som alvorlige.  

Er det noen sexstillinger du bør unngå i svangerskapet? 

Du kan i utgangspunktet ha sex i den stillingen du foretrekker gjennom svangerskapet. Ifølge NHI.no kan du gjerne prøve deg frem, slik at du finner den posisjonen som passer deg best.  

Det nevnes at det å ligge på ryggen noen ganger kan medføre svimmelhet og kvalme sent i svangerskapet. Grunnen til dette er at livmoren kan legge trykk på venene som frakter blod tilbake til hjertet ditt. Opplever du dette, kan du med fordel forsøke en annen stilling. 

Når kan man ha sex etter fødselen? 

Vi har skrevet en artikkel som nettopp handler om når det er vanlig å ha sex etter fødsel men vi har oppsummert et svar til deg her. På nettsiden NHI.no opplyses det om at mange leger anbefaler kvinner å vente med å ha sex i omkring seks uker etter å ha født. Dette gjelder enten barnet ble forløst gjennom keisersnitt eller vaginal fødsel. 

Kroppen trenger litt tid på å komme seg tilbake til «normalt». I løpet av seks uker vil livmorhalsen få tid til å lukke seg igjen, og rifter får dessuten tid til å gro. 

Det viktigste er å kjenne etter om du er klar for å ha sex. Er du sliten eller har smerter, bør du kommunisere dette til partneren din. Start gjerne langsomt med sex igjen, og bruk kondom dersom du ønsker å ha sex før det har gått seks uker.