Gaveidéer til babyshower 

Har du blitt invitert i babyshower? Da er det vanlig å ta med en gave for å gjøre litt stas på mor og barn. Mange er imidlertid usikre på hva de bør gi, og i hvilken prisklasse. Da er det godt å vite at det finnes gaver for både små og store budsjetter. 

Her er våre beste gaveidéer! 

Det er opp til deg om du skal gi en gave til mor, barn eller begge. Den vordende mammaen vil nok bli like glad enten gaven er til henne eller babyen. Men dersom du ønsker å skjemme henne litt bort, kan gaven gjerne være ment for bare henne.  

Under finner du noen konkrete forslag. 

Mammabok eller album 

Dersom mor liker å lese, kan en bok om mammarollen kanskje være noe som faller i smak. Det kan for eksempel være en bok om barnestell eller barnets første år.  

Ja, eller hva med et fotoalbum der hun kan samle bilder av barnet? Det finnes mange fine album og scrapbooks, for eksempel for barnets første leveår.  

Mammasmykke 

Et mammasmykke kan være en fin presang til den kommende mammaen. Det kan for eksempel være et smykke av to hjerter som representerer mor og barn, eller et smykke med teksten «mamma» eller lignende. 

Et smykke er både personlig og søtt! 

Gavekort til spa eller opplevelser 

Mange gravide har vondt i ryggen, og ifølge NHI.no kan varme, kulde eller massasje potensielt være til hjelp. Det er mange som mener at dette kan lindre smertene, selv om det finnes lite dokumentasjon på det. 

Et gavekort på massasje eller spa kan derfor være fint å gi bort. La mor koble helt ut, og forhåpentligvis bli kvitt eventuelle «vondter». 

Det kan selvfølgelig også være snakk om et gavekort på spa bare for avkoblingens skyld. Kanskje du kan gi et gavekort til både mor og far? Om det ikke er spa, kan det også være andre opplevelser, som et weekendopphold på hotell eller lignende. 

Hudpleie- og velværeprodukter 

Etter å ha båret et barn i mange måneder, fortjener mor litt luksus! Så hvorfor ikke gi henne noen deilige velværeprodukter, enten det er kroppskrem, en velduftende dusjsåpe eller leppepomade? 

Det kan også være en duftlys, duftpinner eller lignende, dersom dette er noe hun liker.  

Spiselige gaver 

Mange kvinner får dilla på ulike typer matvarer under graviditeten. Vet du at venninnen din er veldig glad i en spesifikk matvare akkurat nå? Da kan det være morsomt og gjennomtenkt å gi henne dette, enten det er frukt, sjokolade eller noe annet. 

Du kan også gi bort spiselige gaver selv om mor ikke har «cravings». Kanskje du kan gi henne et gavekort for to på restaurant, eller hjemmelaget syltetøy i en dekorativ krukke? 

Ammeutstyr 

Mor kan også få utstyr til amming, en aktivitet hun vil gjøre mye av i månedene som kommer. Her er noen tips: 

  • Brystpumpe 
  • Ammeklær (f.eks. amme-BH) 
  • Ammepute 
  • Innlegg til BH 
  • Brystkremer og -salver 

Dette er en gaver hun ganske sikkert vil få bruk for! 

Gaver til babyen 

Det er kanskje enda morsommere å kjøpe gaver til den nye verdensborgeren, siden det finnes så mange søte og fine produkter å velge mellom.  

Her er noen gaveidéer! 

Bleiekake 

Bleier er noe de vordende foreldrene vil få bruk for (med mindre de har bestemt seg for å bruke miljøvennlige tøybleier, da). En av de mest klassiske gavene å gi bort på babyshower er derfor såkalte bleiekaker.  

Bleiekaken består av sammenrullede bleier, og er forholdsvis enkel å lage. Kaken dekoreres typisk med babyprodukter og sløyfer, og er både praktisk og fin. Du kan også pynte den med for eksempel blomster og cellofan. 

Andre stelleprodukter 

Foruten bleier, kan man også gi bort annet stelleutstyr til babyen. Det kan for eksempel være snakk om en pakke med «alt» man trenger til bleieskift, som talkum, våtservietter og salve, eller en deilig babyolje og et mykt håndkle til bad. 

Ønsker du å slå på stortromma kan du også kjøpe et stellebord eller andre større ting du vet den vordende moren mangler. 

Sutteklut eller bamse 

Det finnes mange søte bamser og suttekluter i butikkene, og dette kan være en fin presang å gi til den lille. Velg gjerne en søt og myk bamse som babyen kan leke med når den blir litt større. Bamsen kan også være et dekorativt element på barnerommet. 

Ifølge Libero kan babyer føle en tilknytning til bamsen eller kosekluten fra omkring fire måneders alder. Kanskje gaven din blir barnets favoritt? 

Babyklær 

En annen klassisk gaveidé til babyshower er klær til den nye verdensborgeren. Det kan for eksempel være en body, sokker, pysjamas, bukse, genser, lue, jakke eller strømpebukser.  

Her er det greit å ta utgangspunkt i når på året babyen er født, slik at du ikke ender opp med å kjøpe sommer- eller vinterklær barnet ikke kan bruke. Det er gjerne fristende å velge klær i de minste størrelsene (siden disse er så søte), men husk at barnet vokser raskt den første tiden. 

Leker til barnet 

Det kan også være fint å gi bort leker til barnet som snart kommer til verden. Her kan du gjerne velge babyleker som passer til små barn, som for eksempel myke rangler eller lignende. 

Du kan også kjøpe leker som barnet kan få glede av når det blir litt større, som for eksempel lekebiler eller dukker. Her er det mange valgmuligheter, og det er kun fantasien som setter grenser. 

Uro 

Du kan også gi bort en sengeuro til barnet. Uroen er ikke bare dekorativ, men kan også lage lyd eller bevege seg. Dette kan potensielt ha en beroligende virkning på barnet når det skal sove. 

Du kan lage en uro selv, eller kjøpe en ferdiglaget variant. Det finnes mange fine alternativer både i butikker og på nett, og i mange forskjellige prisklasser. 

Interiør eller dekorasjoner til barnerommet 

Foruten uro, kan du også kjøpe annet interiør eller pynt til babyens soverom. Det kan for eksempel være veggpynt, bilder av søte figurer, puter, bamser eller lignende.  

Her er det naturligvis en fordel å vite hva slags «tema» foreldrene eventuelt har bestemt seg for, og hva de mangler.  

Barnebøker 

Det å lese høyt for barn er noe av det beste mor og far kan gjøre om de vil påvirke barnets språkutvikling og ordforråd. Så hvorfor ikke kjøpe noen barnebøker? Velg gjerne bøker som passer for de aller minste, med bilder og tekstur som barnet kan se og føle på. 

Mange barnebøker kan dessuten lage lyd, noe som kan være morsomt for de minste. Du finner bøker tilpasset baby og små barn hos de fleste bokforhandlere! 

Smokkesnor  

Smokkesnorer er både dekorative og praktiske. De lar en feste smokken til barnets klær, slik at den ikke forsvinner når barnet spytter den ut. Mange har som hobby å lage sine egne smokkesnorer, noe som kan være et morsomt prosjekt. 

Du kan også kjøpe ferdige smokkesnorer i babybutikker eller på nett. Kanskje du kan lage eller bestille en smokkesnor med barnets navn? 

Babygym 

En babygym har et mykt underlag babyen kan ligge på, og tversgående bøyler med figurer barnet kan se på. Dette er en aktivitetsleke som passer supert til baby, og som kan stimulere barnet med farger, former og kanskje til og med lyder. 

Stimuli er viktig for barnets utvikling, og lek er da en viktig ingrediens. Det finnes mange fine babygymmer, og man kan også lage en selv dersom man er litt kreativ. 

Sengetøy, pledd, vognpose eller lammeskinn 

Barnet vil ha bruk for både vognpose, sengetøy og lignende i årene som kommer. Her kan prisen variere en del, avhengig av hva du kjøper. En vognpose, nattpose eller et lammeskinn kan fort koste litt penger. 

Velger du derimot et svøpeteppe, pledd eller sengetøy, kan dette ofte fås nokså billig. Det finnes mange fine mønstre og farger å velge mellom! 

Bilstol eller barnevogn 

Står du den vordende moren nær, eller ønsker å virkelig slå på stortromma? Da finnes det også mer kostbare gaver å velge mellom. Dersom foreldrene selv ikke har kjøpt det enda, kan du for eksempel gi bort en bilstol eller barnevogn. 

Her er det gjerne snakk om gaver som koster noen tusen kroner. Men husk at du også kan finne budsjettvennlige alternativer. 

Smekke, tåteflaske og spiseutstyr 

Når barnet skal mates vil mor eller far ha behov for diverse utstyr. Her kan vi blant annet nevne tåteflaske, smekke, fat og skje. Dette er supre ting å gi bort i gave til babyshower. Kanskje du kan bestille en personlig smekke med barnets navn? 

Eventuelt kan du gi bort en «pakke» med alt barnet trenger til måltidene, inkludert fat, bestikk, smekke og annet tilbehør. 

Bæresele eller -sjal 

Når babyen skal fraktes fra A til B, kan en bæresele eller et bæresjal være et veldig praktisk alternativ. Samtidig får barnet nærhet. Mange foreldre synes at dette er spesielt nyttig i barnets første levemåneder. 

Gi gjerne bort et bæresjal eller en bæresele når du skal i babyshower, dersom du er komfortabel med å gi bort en middels dyr presang. Men det finnes naturligvis varianter i mange ulike prisklasser. 

Milepæl-teppe 

Dersom du har vært på sosiale medier og blogger, har du kanskje sett bilder av babyer som ligger på søte milepæl-tepper? Dette er et pledd barnet kan plasseres på, og ved siden av kan mor legge en ring rundt hvor mange måneder barnet er. 

Det er for eksempel tall fra 1–12, og «uker» eller «måneder». Dette er en morsom måte å følge barnets vekst og utvikling på. Mor eller far kan ta bilder, og dele disse med andre eller ha dem i et personlig album. 

Hvor mye bør du bruke på gave til babyshower? 

Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor mye du bør bruke på gave til en babyshower. Dette vil nok dessuten avhenge av hva slags relasjon du har til barnets mor (eller far). Er det en perifer venninne, bestevenninne, søster eller noe annet? 

Kjenner du ikke den vordende moren så altfor godt, vil det kanskje være unaturlig å bruke så mye penger på presang. Men dette vil naturligvis også avhenge av ditt budsjett. Noen bruker 200–500 kroner, andre mer og andre mindre. 

Husk at du også kan lage noe selv. Gjør du det, kan du potensielt slippe litt billigere unna enn dersom du skal kjøpe noe. Kanskje du kan gi bort hjemmelaget mat eller lignende?  

Kreative idéer til babyshower-gave  

Foruten nevnte gaveidéer til babyshower, finnes det også andre – og kanskje litt mer kreative – forslag. Om du er flink til å lage ting selv, kan du for eksempel tegne eller male et bilde til barnerommet. Eller kanskje du kan male mor mens hun er gravid, og forevige øyeblikket? 

Du kan også bestille personlige gaver med barnets navn, bilder av mor eller lignende. Kanskje du kan lage eller bestille en plakat med babyens navn og stjernetegn? Samtidig er det greit å ta forbehold om at barnet kan bli født tidligere eller senere enn termindato tilsier. 

Gi bort en gave som kommer til glede og nytte 

Det finnes altså veldig mange gode gaveidéer og -tips til deg som er invitert til babyshower. Husk at prislappen ikke er det viktigste, men at gaven er personlig, nyttig eller laget med hjertet. 

Enten du velger å gi bort babyklær, leker eller noe til mor, vil hun ganske sikkert sette pris på gaven din uansett. Det viktigste er kanskje å vise at man er der for den vordende mammaen. 

Lykke til!