Gravid Symptomer

Du har ett spørsmål i tankene: Kan jeg være gravid?

En graviditetstest er den eneste måten å vite det sikkert på. Men hvis det er for tidlig å ta en test, kan du være på utkikk etter tidlige tegn – eller kanskje du tror du allerede opplever noen tidlige graviditetssymptomer?

Er det for tidlig å vite om du er gravid? Hvilke symptomer kan være de tidligste tegnene på graviditet? Nedenfor svarer vi på disse spørsmålene og mer.

Hvor tidlig kan du vite om du er gravid?

Igjen, du må ta en graviditetstest på rett tidspunkt for å bekrefte dine håp eller mistanker. Men når det gjelder de første symptomene på graviditet, er alle forskjellige. Noen kvinner begynner å legge merke til endringer innen en uke etter befruktningen. Andre merker kanskje ingenting før menstruasjonen uteblir.

Når bør du ta en graviditetstest?

Det anbefales vanligvis at du tar en graviditetstest etter at menstruasjonen har uteblitt. Dette skyldes at graviditetstester måler nivået av humant choriongonadotropin (hCG) i kroppen din, som er et hormon du får en økning av når du blir befruktet. Det kan ta rundt tre til fire uker fra den første dagen i din siste menstruasjon for at det skal være nok hCG i kroppen din til å vises på en test.

Hva er de første symptomene på graviditet?

Det vanligste tegnet på tidlig graviditet? Menstruasjonen uteblir.

Din menstruasjonssyklus er kroppens måte å forberede seg på en mulig graviditet hver måned. En del av det er fortykkningen av livmorslimhinnen, som er der et befruktet egg vil feste seg for å starte en graviditet.

Hvis du ikke er gravid, er perioden din hvordan livmoren kaster det ekstra fôret. Hvis du er gravid, blir denne fôret værende og du får ikke din normale flyt. Dette er grunnen til at en gått glipp av periode ofte er det tidligste tegnet på graviditet.

Selvfølgelig betyr ikke en forsinket eller gått glipp av periode alltid at du er gravid. Hvis kroppen din er under mye stress eller du har en hormonell ubalanse, kan du oppleve en uregelmessig menstruasjonssyklus. Hvilke andre symptomer kan være tidlige tegn på graviditet?

Hver person – og hver graviditet – er forskjellig. Så, hvis du er gravid, vil du sannsynligvis oppleve en unik kombinasjon av vanlige, ikke-så-vanlige og noen ganger overlappende symptomer. Og de kan dukke opp tidligere eller senere enn forventet. Her er mer enn et dusin mulige symptomer på tidlig graviditet.

Flekker eller lett blødning

Mange kvinner blir overrasket over å lære at flekker eller lett blødning kan være et tidlig tegn på graviditet, men omtrent en tredjedel av kvinnene opplever det. Dette kalles ofte implantasjonsblødning fordi leger tror det oppstår som det befruktede egget fester (eller implanterer) seg i livmorslimhinnen. Dette er forskjellig fra blødning som kan oppstå fra noe som et spontanabort – som vanligvis er tyngre.

Når oppstår implantasjonsblødning?

Implantasjonsblødning skjer vanligvis 10 til 14 dager etter befruktning, som er like før eller rett rundt tiden perioden din er forventet. Så, du kan tro du har fått perioden din.

Men implantasjonsblødning er en lett flyt, som kan starte og stoppe over et par dager. Og mens det kan ta på en rekke farger, er det mer sannsynlig å være rosa, brun eller lys rød.

Din periode, derimot, kan starte lett i flyt og i farge, men etter et par dager blir tyngre, endrer seg til en skarlagenrød farge og varer opptil en uke eller så.

Lette magesmerter eller kramper

Mens kramper og lavere magesmerter kan signalisere en kommende periode, kan de også være et tegn på eggimplantasjon.

Hvordan føles implantasjonskramper?

Implantasjonskramper kan forekomme med eller uten flekker eller blødning, og kan føles annerledes enn periodiske kramper. For eksempel kan du føle mild til moderat prikking, trekking eller kribling som kommer og går over noen dager.

Men menstruasjonskramper kan ofte føles som en bankende eller kjedelig smerte, og begynner vanligvis en dag eller to før perioden din.

Høyere basal kroppstemperatur

Hvis du har sporet basal kroppstemperaturen din (BBT) for å øke sjansene dine for å bli gravid, vet du sannsynligvis at BBTen din går litt opp rett etter eggløsning. Hvis du er gravid, kan temperaturen din forbli forhøyet i stedet for å dyppe tilbake.

Selvfølgelig kan du kjøre varmt av andre årsaker, men hvis det varer mer enn noen uker, kan graviditet være forklaringen.

Endringer i livmorhalsslim

Hvis du allerede har sjekket livmorhalsslimet ditt for å finne ut når du er mest fruktbar, er her en grunn til å fortsette: I de første ukene av graviditeten kan mengden av livmorhalsslim øke og bli klebrigere og hvitere.

Brystsårhet, hevelse eller prikking

Når du er gravid, opplever kroppen din store endringer i hormoner – spesielt økninger i østrogen og progesteron – for å støtte din voksende baby. Denne endringen i hormoner kan bidra til mange symptomer, inkludert brystsårhet.

Oftest begynner økt brystsårhet, hevelse eller prikking å bli merkbar noen dager før en gått glipp av periode.

Hvis du vanligvis opplever brystsårhet som fører opp til perioden din eller kort tid etter at den begynner, vil graviditetsrelatert brystsårhet og hevelse sannsynligvis være mer intens enn du er vant til og holde seg rundt. Du kan også oppleve brystvortesårhet.

Tretthet

Tretthet i tidlig graviditet er vanlig, og noen kvinner kan legge merke til det før de vet at de er gravid. Faktisk kan tretthet sette inn så tidlig som en uke etter befruktning. Dette skyldes de plutselige endringene i hormonnivåer, spesielt økende progesteron.

Hyppig vannlating

Hvis du går på toalettet oftere enn vanlig rundt tiden din neste periode er forventet, kan det være et tegn på graviditet.

Sikkert spiller drikkevanene dine en stor rolle i hvor mange ganger du tisser på en dag. Imidlertid øker graviditet mengden blod i kroppen din, noe som gir nyrene dine mer væske å filtrere og mer avfall å bli kvitt. Så hvis du er gravid, kan du legge merke til at du tisser mye mer – et symptom som kan starte tidlig og (dessverre) vare gjennom hele graviditeten.

Kvalme eller oppkast

Morgenkvalme kan være det mest kjente av alle graviditetssymptomer, i form av matavversjon eller kvalme, og til og med oppkast for noen. Dette symptomet kan sette inn så tidlig som to uker etter befruktning, som er rundt den fjerde uken av graviditet og rett rundt tiden du vil gå glipp av perioden din hvis du var gravid.

Men noen kan ikke oppleve kvalme eller oppkast i det hele tatt. Og til tross for navnet, kan morgenkvalme faktisk skje når som helst på dagen eller natten.

Mørkere areolaer

Når du er gravid, vil areolaene (områdene rundt brystvortene dine) sannsynligvis vokse og bli mørkere. Vanligvis er disse endringene gradvise og fortsetter gjennom hele graviditeten. Noen kvinner merker imidlertid disse endringene veldig tidlig, sammen med andre symptomer.

Oppblåsthet eller forstoppelse

Vi opplever alle oppblåsthet eller forstoppelse fra tid til annen, men begge deler er ganske vanlig under graviditet. Igjen er de endrede hormonene skyldige. De bremser fordøyelsen, noe som kan føre til opphopning av luft i tarmen og forårsake forstoppelse.

Tidlig i graviditeten kan oppblåsthet eller forstoppelse være mild og forekomme sammen med andre graviditetssymptomer. Men – som en advarsel – hvis du virkelig er gravid, kan disse symptomene vedvare gjennom hele graviditeten.

Metallsmak i munnen

Mange kvinner rapporterer om en metallisk smak i munnen under graviditeten. Igjen er hormoner å klandre – spesielt østrogen.

Vanligvis er dette symptomet (samt endringer i smak generelt) vanlig i første trimester, men det kan også forekomme på andre tidspunkter – inkludert før en uteblitt menstruasjon.

Følsomhet for lukter

Mange kvinner rapporterer at økt følsomhet for lukter var et av de første tegnene på graviditet. Faktisk blir så mange som to tredjedeler av kvinnene mer følsomme eller reaktive på luktene rundt dem under graviditeten.

Ofte kan denne økte luktesansen vedvare gjennom første trimester eller lenger, og bidra til andre symptomer som kvalme, samt matlyst eller aversjoner.

Humørsvingninger

Fra en stressende dag på jobben til de naturlige underverkene i menstruasjonssyklusen, er det mange ting som kan påvirke humøret ditt. Men humørsvingninger er veldig vanlig under graviditet – og de kan være spesielt merkbare tidlig i graviditeten når kroppen din får en plutselig økning av østrogen og progesteron.

Hvis du er gravid, er eventuelle humørsvingninger du opplever sannsynligvis kombinert med andre symptomer som tretthet eller kvalme. Du kan føle deg mer følsom eller tårevåt. Eller kanskje er lunte din litt kortere, og du blir lettere irritert.

Hodepine

Hodepine er en del av livet. De kommer med forkjølelse og allergier. De kommer med stress eller tretthet, eller når du reduserer koffein for å forberede kroppen din på graviditet. Men de kan også forekomme under graviditet.

Hodepine kan oppstå på grunn av økende blodvolum og hormonelle endringer som skjer tidlig i graviditeten. Du kan også få hodepine hvis du er dehydrert som et resultat av kvalme.

Svimmelhet

Ettersom blodstrømmen øker under graviditet, kan blodtrykket også senkes og føre til svimmelhetsanfall. Vanligvis er svimmelhet mer et symptom i andre trimester, men noen kvinner kan merke det veldig tidlig også.

Nesetetthet

Mange blir sjokkert over å lære at nesetetthet kan være et symptom på graviditet. Du lurer kanskje på om du er i ferd med å bli syk eller om allergiene dine spiller inn. Men hvis du merker en tett eller rennende nese sammen med andre graviditetstegn, kan det hende du tar en graviditetstest i nær fremtid.

Slimhinnene i nesen påvirkes også av hormoner og økt blodstrøm gjennom kroppen din. Dette kan få blodårene til å hovne opp, noe som resulterer i tetthet og til og med nysing.

Kan du ha tidlige graviditetssymptomer og ikke være gravid?

Ja. Som vi har nevnt, kan mange tidlige graviditetssymptomer overlappe med symptomer på andre tilstander, spesielt premenstruelle symptomer. Så den beste måten å vite om symptomene du opplever er relatert til graviditet, er å prøve å slappe av og vente tålmodig til det er på tide å ta en graviditetstest.

Når bør du oppsøke lege om en ny graviditet?

Hvis du har tatt en graviditetstest og den er positiv, gå videre og bestill ditt første svangerskapsbesøk med en gang. Dette er også et flott tidspunkt å begynne å se etter pedagogiske ressurser som myHealthyPregnancy-appen.

Under det første svangerskapsbesøket vil du få en fysisk undersøkelse og andre tester for å sikre at alt ser sunt ut, og du vil lære om resten av dine svangerskapstimer. Du får også mulighet til å diskutere eventuelle forventninger og spørsmål du har, som hvilke matvarer du skal spise og unngå under graviditeten.

Flere kilder og ressurser: