Gravid | Uke 10

Nå er du gravid i uke 10, og embryonalperioden er offisielt over. Nå bærer du på et foster, og passasjeren i magen ligner mer og mer på et lite barn. Alle organer og strukturer er nå på plass, og vil modnes og vokse de neste månedene. Her forklarer vi hva du kan forvente av tiende svangerskapsuke, og ser nærmere på fosterets utvikling.

Milepæler i uke 10 av graviditeten

  • Du bærer ikke lenger på et embryo, men et foster
  • Fosteret er nå 8 uker gammelt
  • Den mest kritiske delen av fosterutviklingen er overstått
  • Barnets hode utgjør halvparten av den totale kroppslengden
  • Gravidmagen kan så smått begynne å vise seg!

Barnets utvikling

Når barnet i magen er utviklet i den grad at samtlige organer er på plass og kun vekst/modning av disse gjenstår, kaller vi det for et foster fremfor et embryo. Uke 10 av graviditeten markerer denne overgangen. La oss se nærmere på hvordan fosteret utvikler seg denne uken.

Vitale organer er på plass

I uke 10 er alle fosterets organer anlagt, noe som inkluderer både hjerte, hjerne, nyrer, lever og tarmer. Hjernen består nå av en venstre og høyre halvdel, og kan gradvis kontrollere bevegelser hos fosteret. Men du vil ikke kjenne disse bevegelsene helt enda! Med utspring i fosterets ryggmarg vil også ørsmå nerver begynne å vokse frem, slik at hjernen og kroppen kan begynne å kommunisere. Brusk blir omdannet til bein, og skjelettet tar form. Fosterets knær, håndledd og albuer er utviklet. Når det kommer til fordøyelsesorganene, kan vi nevne at tarmkanalen begynner å lage fordøyelsesvæske. Fosteret begynner også å svelge fostervann, og nyrene kan produsere urin. Når barnet går inn i fosterstadiet, vil også hjertet være ferdig konstruert. Den kritiske utviklingen er unnagjort i uke 10, og fra nå av vil hjertet utvikle seg i et roligere tempo. Barnet har også fått øyelokk og tydelige øyne, men øynene forblir lukket i noen måneder til.

Hvor stort er fosteret i uke 10?

I uke 10 måler fosteret omkring 31–42 mm fra isse til sete, også kalt Crown Rump Length eller CRL. Barnet er nå på størrelse med en kumquat eller sviske, og veier cirka 5 gram. Barnet er med andre ord over dobbelt så tungt som forrige uke! Fosteret vokser nå raskt, og de neste ukene vil du kanskje begynne å merke at magen blir større og rundere.

Endringer i mors kropp

Når du er gravid i uke 10 er fosteret enda såpass lite at gravidmagen uteblir, men noen opplever å få en liten babymage allerede nå. Livmoren øker nemlig også noe i størrelse, selv om barnet ikke er større enn en sviske. Men husk at kulen på magen også kan skyldes luft, ettersom mange gravide føler seg oppblåste i første trimester. Mange legger også på seg de første månedene av svangerskapet. Det kan med andre ord være flere grunner til at bukseknappen er vanskeligere å lukke nå enn tidligere. Ellers kan du også merke at brystene blir tyngre og større, og at du får mer synlige blodårer på puppene. Kroppens hCG-nivå er også på sitt høyeste denne uken.

Gravid i uke 10? Symptomer du kan forvente!

Utenom de kroppslige endringene nevnt ovenfor, kan du også oppleve en rekke andre symptomer når du er gravid i uke 10. Mange av disse symptomene kan du allerede ha hatt i noen uker nå, men dette er selvfølgelig veldig individuelt. Her er noen av de vanligste graviditetssymptomene i tiende svangerskapsuke!

Morgenkvalme

Rundt uke 10 av svangerskapet er morgenkvalmen (eller bare kvalmen) ofte på sitt mest intense. Dette skyldes blant annet at hCG-nivået er på topp, og tilstedeværelsen av dette hormonet er antatt å forårsake kvalme, sammen med østrogen. Heldigvis vil hCG-nivået snart begynne å falle! Ved uke 11 av svangerskapet begynner nivået å avta, og allerede ved uke 15 vil hCG-nivået være redusert med ca. 50 %. Det betyr at du kanskje blir kvitt kvalmen om bare noen få uker.

Humørsvingninger

I uke 10 av graviditeten er det veldig vanlig å oppleve humørsvingninger. Du kan kanskje føle deg glad og lykkelig det ene øyeblikket, for så å gråte eller være sint og irritabel det neste. Men slapp av – dette er helt normalt! Du påvirkes av både hormoner, stress og eventuell søvnmangel. Mange vordende mødre bekymrer seg også for den nye tilværelsen som venter, noe som kan påvirke humøret. Husk å snakke med noen du stoler på, dersom du føler deg mye nedfor. Noen kvinner kan rammes av svangerskapsdepresjon.

Økt produksjon av spytt

På dette stadiet i svangerskapet er det også vanlig å oppleve økt spyttproduksjon. Noen ganger kan det kanskje produseres så mye spytt at du ikke klarer å svelge det, og i så fall kan du spytte det ut. Den økte spyttproduksjonen kan skyldes flere ting, men sees ofte i sammenheng med svangerskapskvalme.

Utflod

Rundt uke 10 av graviditeten kan mange oppleve økt utflod, noe som er helt normalt. Årsaken til utfloden er den økende østrogenmengden i kroppen. Så lenge utfloden er hvit og lukter mildt eller er luktfri, er det ingenting å bekymre seg for. Noen ganger kan man få en infeksjon, noe som kan føre til misfarget eller illeluktende utflod. Da er det lurt å ta kontakt med en lege. Se blant annet opp for utflod som er grønn, gul eller grå.

Svimmelhet

Når du befinner deg i tiende uke av svangerskapet kan du også begynne å kjenne på svimmelhet. Dette er ikke så rart, for det pumpes nå omkring 30–50 % mer blod gjennom venene dine. Noen ganger kan kroppen slite litt med å tilpasse seg dette, noe som blant annet kan føre til utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen. I slike tilfeller kan man føle seg svimmel og svimete. Prøv gjerne å legge deg flatt ned, med knærne hevet.

Større bryster med synlige årer

De siste ukene har du kanskje merket at brystene er ømmere og kjennes tyngre enn de pleier. Denne følelsen har du gjerne også i uke 10 av svangerskapet. Kroppen din forbereder brystene på melkeproduksjon, og blodtilførselen øker. Du kan derfor også oppleve at du får mer synlige blodårer på brystene. Dette ser du gjerne i form av blå eller blågrønne streker, noe som også kan vise seg på magen etter hvert.

Tips til deg som er gravid i uke 10

I uke 10 av svangerskapet opplever mange kvinner at svangerskapssymptomer som morgenkvalme og oppblåsthet er på sitt verste. Da gjelder det å ta ekstra godt vare på seg selv, slik at dagene blir mer overkommelige. Velg gjerne komfortable og løse eller litt elastiske klær, da dette gir mindre press på en oppblåst mage. Det er også lov å sove mer enn du pleier å gjøre, siden du kanskje er mer trøtt og sliten enn ellers. De rundt deg vil sannsynligvis ha forståelse for dette!