Gravid | Uke 11

Er du gravid i uke 11, er fosteret 9 uker gammelt og du befinner deg i slutten av første trimester. På dette stadiet av graviditeten vil fosterets hjerne ha mer eller mindre den samme strukturen den har når barnet blir født. I denne guiden ser vi nærmere på hva du kan forvente i ellevte svangerskapsuke, både når det kommer til fosterutvikling og din egen kropp.

Milepæler i uke 11 av graviditeten

  • Du kan begynne å tenke på hvordan du ønsker å dele den store nyheten med omverdenen!
  • Kanskje du begynner å få en liten kul nederst på magen?
  • Babyens fingre og tær er ikke lenger sammenvokste
  • Gutt eller jente? Mot slutten av uken vil fosterets kjønnsorganer utvikle seg, og man kan snart avsløre barnets kjønn på ultralyd!
  • Mange merker at eventuell svangerskapskvalme blir mindre merkbart rundt uke 11

Barnets utvikling

I uke 11 vil fosteret ha alle sine vitale organer på plass. Hjernen har faktisk cirka samme struktur nå, som ved fødselen. Fra nå og resten av svangerskapet, skal hjernen bare modnes og videreutvikles. Hjernen er med andre ord langt fra ferdigutviklet, enda. De neste ukene og månedene vil hjernen vokse betydelig, og etter hvert vil også de karakteristiske furene i hjernen dannes. I fosterets gummer begynner nå de små tannanleggene å bli synlige, og skjelettet i kroppen blir hardere. Barnets hender er fortsatt små, men har fingre og kan åpnes/lukkes. Neglene på fingrene begynner også å bli synlige rundt uke 11. Det utvikles også anlegg for hår – både på issen og resten av kroppen. Organene er som nevnt utviklet, og det er stort sett bare vekst og modning som gjenstår. De ytre kjønnsorganene vil være synlige, og man kan gjennom ultralyd fastslå om barnet er en gutt eller jente. Er det en jente, vil eggstokkene hennes allerede være under utvikling. Om det er en gutt, vil han allerede ha begynt å produsere testosteron.

Kan det ikke lenger oppstå utviklingsskader?

Når det gjelder fysiske utviklingsskader, er dette noe som først og fremst kan oppstå frem mot tiende svangerskapsuke. I uke 11 vil alle organsystemer allerede være utviklet. Med det sagt, kan utvikling av for eksempel hjernen – som påvirker barnets intelligens og atferd – fortsatt påvirkes gjennom resten av svangerskapet. Ved å unngå alkohol og andre fosterskadelige stoffer, gir du barnet et best mulig utgangspunkt.

Hvor stort er fosteret i uke 11?

I uke 11 av svangerskapet vil fosteret ha et Crown Rump Length- eller CRL-mål på 44 til 60 mm. Fosteret veier nå rundt 8 gram, og er på størrelse med et jordbær eller en fiken. Barnet vokser nå betydelig raskere fra uke til uke enn hva det gjorde i begynnelsen. I løpet av neste uke vil fosteret veie opptil 20 gram, noe som sier litt om veksten! Du kan med andre ord regne med at babyen dobles i størrelse på bare noen dager.

Endringer i mors kropp

Produksjonen av hCG-hormonet begynner nå å avta, noe som også medfører at svangerskapsplager som morgenkvalme ofte blir mildere eller forsvinner. Du har kanskje enda ikke begynt å få noen gravidmage, men dette er helt normalt. Husk at fosteret foreløpig ikke er større enn et jordbær! Andre merker at klær som pleide å passe nå begynner å bli for små. Dette skyldes gjerne oppblåsthet eller vektøkning, og det faktum at livmoren har økt noe i størrelse. Men nå er det ikke lenge til gravidmagen vil begynne å bli synlig hos mange vordende mødre!

Gravid i uke 11? Symptomer du kan forvente!

I uke 11 nærmer du deg andre trimester. Du har kanskje mange av de samme symptomene du har opplevd de siste ukene. Samtidig kan mange oppleve at plagsomme symptomer som kvalme gradvis forsvinner. Her er noen typiske graviditetssymptomer i ellevte svangerskapsuke!

Økende appetitt

Som gravid i uke 11 kan du oppleve at appetitten øker, noe som ofte henger sammen med redusert morgenkvalme. Du kan derfor oppleve å være mer sulten enn ellers, noe som er naturlig siden både du og babyen trenger mer næring fremover. Men selv om du spiser for to, er det viktig å ikke overdrive. Spiser du mye mer enn hva du egentlig trenger eller har et usunt kosthold, kan dette ha negative helsekonsekvenser. Et velbalansert og sunt kosthold kan blant annet redusere faren for at du utvikler svangerskapsdiabetes.

Luft i magen

Med et økende nivå av progesteron, kan mange gravide kvinner oppleve å bli ekstra oppblåste rundt uke 11. Dette kan føre til problemer med luft i magen, rumling og raping, og utfordringer med å lukke bukseknappen. For noen kan det hjelpe å kutte ned på matvarer som er kjent for å gi luft i magen. Ja, som for eksempel bønner, mat med kunstig søtning, brus og fritert mat.

Lavt energinivå og tretthet

Gravide i uke 11 kan oppleve tretthet og økt søvnbehov, noe som er helt normalt. Tretthet er spesielt vanlig i første og tredje trimester av graviditeten. Men hold ut – snart er du ved utgangen av første trimester, og kan oppleve at energinivået begynner å øke igjen. Frem til da, gjelder det å lytte til kroppen og få nok søvn. Spis også variert og næringsrik mat som gir deg nok energi, som for eksempel tørket frukt og nøtter.

Metallsmak i munnen

Det er veldig vanlig med metallisk smak i munnen gjennom hele første trimester av svangerskapet. Noen ganger kan det kanskje føles som du kjenner smaken av mynt i munnen! Heldigvis vil som regel også dette symptomet avta om ikke så lenge, når du går inn i andre trimester av graviditeten.

Tips til deg som er gravid i uke 11

Når du er gravid i uke 11, har du kanskje begynt å venne deg til den nye tilværelsen – for eksempel ved å redusere inntaket av koffein. Mange er også mer forsiktige med å ta varme bad eller å sitte i badstue når de er gravide. Her er noen andre tips som kan komme til nytte i slutten av andre trimester:

Vær nøye med god håndhygiene

Under graviditeten vil immunforsvaret ditt jobbe litt på «halv» motor, noe som blant annet skyldes at fosteret ikke skal oppfattes som et fremmedlegeme av kroppen. Av den grunn kan du også være mer mottakelig for forkjølelse og andre sykdommer. Det kan derfor være lurt å være ekstra flink med håndvask og andre smittevernsrutiner. På den måten kan du i mange tilfeller unngå å bli syk.

Planlegg hvordan du skal dele nyheten

Nå går du snart inn i andre trimester av graviditeten, og er nærmere tre måneder på vei. Mange vordende foreldre velger å dele den store nyheten med andre omkring dette tidspunktet, ettersom risikoen for spontanabort er betydelig redusert. Begynn gjerne å tenke på hvordan nyheten skal deles, enten det er med familie, venner, kollegaer eller andre. Noen deler et babyrelatert bilde på sosiale medier, mens andre forteller nyheten over telefon eller ansikt til ansikt.

Gå regelmessig på vekten

Med økende appetitt og voksende mage, er det helt naturlig å gå opp noen kilo under graviditeten. Det kan likevel være lurt å holde et lite øye med vektnålen, slik at du klarer å opprettholde en så sunn vekt som mulig. Dersom du merker at du går mye opp i vekt, kan det være greit å snakke om dette med legen din. Kanskje kan du få hjelp med å sette opp en kostholdsplan? Lykke til!