Gravid | Uke 12

Når du er gravid i uke 12 befinner du deg enda i første trimester av svangerskapet, og fosteret er nå 10 uker gammelt. Hodet til barnet utgjør omtrent halvparten av dets lengde fra sete til isse, og alle fosterets organer er på plass. Her er alt du trenger å vite om uke 12 i svangerskapet, og hva du kan forvente av symptomer og fosterutvikling!

Milepæler i uke 12 av graviditeten

  • Noen kan så vidt merke gravidmagen nå, ettersom livmoren – som er på størrelse med en grapefrukt – begynner å flytte seg lengre opp
  • Risikoen for spontanabort er betydelig redusert
  • Alle fosterets organer er på plass – de trenger kun å modnes og vokse
  • Du nærmer deg andre trimester med stormskritt!
  • Svangerskapsplager som kvalme avtar gjerne nå eller de neste par ukene
  • Du kan få tilbud om tidlig ultralyd i uke 12 (ved mange norske sykehus)

Barnets utvikling

Når du går inn i uke 12 av svangerskapet vil du bære på et lite menneske som har alle organene det trenger. Samtidig er organene langt fra ferdigutviklede enda, og vil derfor bruke de neste månedene på å vokse og modne. Her ser vi nærmere på fosterutviklingen i tolvte svangerskapsuke!

Nervesystem og hjerne

I uke 12 vil fosterets nerveceller raskt multipliseres, og det dannes synapser – altså koblinger mellom nerver – på kryss og tvers i hjernen. Fosterets hud er nå veldig sensitiv, noe som medfører at den lille beveger seg ved berøring. Nå har babyen i tillegg fått flere reflekser. Den lille kan suge, gjespe og svelge fostervann. Barnets hjerne, eller nærmere bestemt hypofyse, har også begynt å lage hormoner.

Organer og fordøyelsessystem

Hittil har fosterets tarmer bulet ut i navlesnoren, ettersom de har vokst så raskt at de ikke har fått plass i bukhulen. Nå begynner de imidlertid å trekke seg inn i fosterets mage. Det utvikles også muskulatur i barnets tarmvegger, og tarmene kan begynne å trekke seg sammen. Dette gjør at maten barnet spiser etter fødselen, vil føres gjennom tarmene slik at næring kan tas opp. Fosterets lever begynner for øvrig å danne galle, noe som blir lagret i galleblæren. Leveren vil dessuten produsere røde blodceller sammen med milten. Etter hvert vil denne oppgaven utføres av benmargen. Enn så lenge har blodcelleproduksjonen i benmargen så vidt begynt. Nyrene har også begynt å produsere urin, og denne går videre til fosterets urinblære.

Morkake

I uke 12 vil morkaken utvikle seg ytterligere, og den får en rekke «totter». Disse forgrener seg ut i livmoren. Husk at morkaken eller placenta har en viktig oppgave i graviditeten – nemlig å frakte næring og oksygen til barnet. Den vil også frakte bort avfallsstoffer. Rundt denne uken vil morkaken dessuten begynne å overta hormonproduksjonen. Det at placenta utvikles normalt er derfor avgjørende for at også fosteret skal utvikle seg normalt.

Annet

Fosteret har i uke 12 utviklet både munn- og nesehule, og har dessuten tunge. Den lilles stemmebånd og strupe er også i ferd med å dannes. Legg også merke til at det dannes brusk i bein, armer og hode, som etter hvert vil bli til skjelett. Alle de 20 tannknoppene til fremtidige melketenner er også utviklet. Tennene vil imidlertid ikke vise seg før mange måneder etter at barnet blir født. Fosterets øyne er ikke lenger på siden av hodet, men forflytter seg til der de skal være – på forsiden. Ørene er også på plass, på hver sin side av hodet.

Hvor stort er fosteret i uke 12?

I uke 12 vil fosteret måle 6 til 7 cm fra isse til sete (Crown Rump Length eller CRL), og være på størrelse med en lime. Den lille veier rundt 14 til 20 gram, og alle barnets organer er nå på plass. Nå handler det bare om å vokse og modnes! Den lille er nå aktiv inni livmoren, men fosteret er enda så lite at du ikke vil kjenne at det beveger seg. Det er imidlertid ikke så lenge til du begynner å kjenne små spark, ettersom barnet vokser raskt. Allerede neste uke vil fosteret være på størrelse med en sitron!

Endringer i mors kropp

Når du er gravid i uke 12 kan du oppleve å få en synlig kul nederst på magen! Kulen er i så fall veldig liten, og kanskje bare så vidt synlig for omgivelsene. Men husk – det er like vanlig å ikke ha synlig gravidmage helt enda. Både kroppsform, vekt og livmorens posisjonering vil ha mye å si for når gravidmagen eventuelt vises. I uke 12 opplever nok de fleste å ikke ha synlig gravidmage enda. Samtidig er det ikke uvanlig å ha lagt på seg litt omkring magen, slik at klærne føles litt trangere enn for bare et par måneder siden. Når det gjelder graviditetshormoner, vil hCG-produksjonen nå være sterkt avtagende. Samtidig vil mengden østrogen og progesteron øke jevnt og trutt. Sistnevnte kan føre til ulike symptomer, som vi nå skal se nærmere på!

Gravid i uke 12? Symptomer du kan forvente!

I uke 12 kan du forvente mange ulike symptomer. Samtidig kan du oppleve at mange av symptomene du hittil har hatt, så smått begynner å avta. Svangerskapskvalme og tretthet vil ofte forsvinne når du strakts går over i andre trimester. Andre symptomer kan melde sin ankomst. Men dette er selvfølgelig veldig individuelt!

Svimmelhet og lavt blodtrykk

Progesteronet i kroppen bidrar til at blodkarene i kroppen utvider seg og slapper av, noe som kan gi redusert blodtrykk. For mange kan dette føre til svimmelhet eller en svimete følelse, særlig dersom man reiser seg litt for fort opp. Forsøk derfor å reise deg sakte og rolig opp. På den måten kan du unngå svimmelhet og ørhet. Blir du veldig ør, kan du forsøke å legge deg ned og ha knærne høyere enn hodet. Det er kanskje en trøst at de utvidede blodårene er bra for barnet, ettersom blodstrømmen til barnet øker. Ellers er det viktig å spise regelmessig, slik at blodsukkeret holder seg på et stabilt nivå. Lavt blodsukker kan forsterke symptomene av svimmelhet og ørhet!

Redusert behov for å gå på toalettet

Frem til nå har du kanskje løpt på toalettet både titt og ofte, enten det er for å kaste opp eller tisse! Rundt uke 12, vil imidlertid mange vordende mødre oppleve at trangen til å urinere blir mindre. Dette skyldes blant annet at livmoren endrer posisjon, slik at den ikke trykker like mye på blæren.

Hodepine

Det er veldig vanlig å oppleve hodepine i uke 12 av svangerskapet. Dette kan ha flere årsaker, inkludert hormoner, dårlig søvn, stress eller lignende. Sørg derfor for å få nødvendig hvile, og å stresse ned ved hjelp av samtaler, yoga og endring av rutiner. Dersom du ønsker å gjøre noe med smertene, bør du prate med legen din. Eventuelt kan du vurdere løsninger som akupunktur, meditasjon eller yoga.

Tips til deg som er gravid i uke 12

Er du usikker på hva du bør tenke gjennom rundt 12. uke av svangerskapet? Du har sannsynligvis god kontroll på hva du bør og ikke bør spise, og har kanskje tatt folsyre regelmessig gjennom første trimester. Bra – da har du gjort det meste riktig hittil! Her deler vi noen tips som kan være kjekke å ha i bakhodet fremover.

Dokumenter den voksende magen din!

Det kan være kjekt å kunne se tilbake på graviditeten etter at barnet har blitt født. Mange tar derfor bilder av magen (gjerne fra siden) uke for uke eller måned for måned. Dersom du ønsker å gjøre dette, er uke 12 et supert sted å begynne! Nå er det ikke lenge før magen din begynner å vokse, og kanskje har du allerede fått litt større mage enn hva du hadde.

Del nyheten med venner og familie!

Dersom du er komfortabel med det, kan du fortelle om graviditeten til menneskene rundt deg – enten det er familie, kolleger eller venner. Risikoen for spontanabort er nå betydelig lavere enn hva den var, og mange føler seg derfor mer komfortable med å dele nyheten. Gjør det som føles riktig for deg!