Gravid | Uke 13

Dersom du er gravid i uke 13, er fosteret du bærer på nå 11 uker gammelt. Kroppen til den lille begynner nå å strekke seg mer ut, men hodet utgjør fortsatt omkring 50 % av lengden fra isse til sete. Her kan du lærer mer om hva du kan forvente som gravid i uke 13!

Milepæler i uke 13 av graviditeten

  • Du er nå i siste uke av første trimester
  • Risikoen for spontanabort er betydelig redusert
  • Livmoren forflytter seg lengre opp fra bekkenet
  • Symptomer som morgenkvalme, tissetrang og tretthet avtar
  • Fosteret vil nå begynne å produsere sine egne hormoner
  • Barnet vil reagere på bevegelsene dine
  • Kroppen din produserer mer progesteron, noe som kan gi treg mage og andre symptomer

Barnets utvikling

Babyen utvikler seg dag for dag. Fra uke 13 og fremover, vil det i større grad være individuell vekstforskjell mellom ulike fostre. Hittil har utviklingen vært nokså identisk! Men selv om fostre vokser i ulikt tempo, følger de den samme oppskriften. Dette kjennetegner fosterutviklingen i uke 13:

Hode, hjerne og ansikt

Ved uke 12 vil barnets hjerne fortsatt være i full vekst. Denne uken vil særlig forhjernen vokse mye, noe som inkluderer begge halvdelene. Hjernen har imidlertid enda ikke fått sitt karakteristiske mønster med svingende furer. Babyens ansikt begynner i stadig større grad å ligne et lite menneske. Øynene beveger seg tettere mot hverandre. Foreløpig er øynene lukket, og dekket av tynne øyelokk. Nesen og munnen er der de skal være. PS! Stemmebåndene i halsen er også i ferd med å utvikle seg.

Indre organer og fordøyelsessystem

Fosteret ditt har nå komplette og fullverdige nyrestrukturer, og nyrene fungerer. Om ikke lenge vil fosteret begynne å svelge fostervann, og dette vil så skilles ut i form av urin inni fostersekken. Urinen fra fosteret er imidlertid steril, og vil fraktes bort sammen med resten av fostervannet etter hvert som dette byttes ut. Fostervannet vil med andre ord fornyes fortløpende. Tarmene som har vært i en utposning på navlestrengen, vil også stadig trekkes inn og lukkes inne i barnets bukhule. Tynntarmene snor seg ytterligere, og det utvikles ørsmå folder på tarmveggen. Etter hvert blir disse til tarmtotter.

Hormonproduksjon

Fosterets bukspytt- og skjoldkjertel er nå ferdig utviklet. På dette stadiet vil bukspyttkjertelen produsere insulin på egen hånd, noe som betyr at fosteret nå lager egne hormoner. Dersom du venter en jente, vil hun for øvrig allerede ha i overkant av 2 millioner eggceller i eggstokkene.

Skjelett

Ved uke 13 vil hele fosterets skjelett være utviklet, men store deler av det er enda brusk (og ikke forbeinet). Den videre prosessen med å omdanne brusk til skjelett vil foregå gradvis frem til like før fødsel. Fosterets hud er såpass tynn, at man nå kan se ribbeina gjennom huden.

Hvor stort er fosteret i uke 13?

I uke 13 vil fosteret veie omkring 35 gram, og ha en Crown Rump Length (mål fra isse til sete) på 8 cm. Barnet er nå på størrelse med en sitron, eller like langt som en belg med sukkererter. Allerede neste uke vil fosteret være på størrelse med en appelsin, så nå vokser den lille i et forrykende tempo!

Endringer i mors kropp

Nå begynner fosteret å bli så stort at mange vil merke en liten kul på magen – særlig om livmoren har forflyttet seg høyere opp over bekkenbeinet og symfysen. Likevel vil det fortsatt være mange som ikke har noen synlig babymage. Dette avhenger blant annet av kroppsfasong. Alle kvinner er unike, og noen vil være relativt langt på vei før de merker at magen stikker mer ut. Konsentrasjonen av hCG daler fortsatt, mens mengden østrogen og progesteron øker. Når du nå straks går inn i andre trimester av graviditeten, vil forhåpentligvis mange av de mest plagsomme graviditetssymptomene slippe tak. Men husk – noen vordende mødre opplever at plagene ikke gir seg umiddelbart i andre trimester. Noen ganger kan plager som kvalme henge igjen til både fjerne og femte graviditetsmåned.

Gravid i uke 13? Symptomer du kan forvente!

Gjennom hele graviditeten vil du kunne kjenne på ulike symptomer. Mange av disse viser seg i første semester av svangerskapet. Når du nå går inn i andre trimester – som er kjent som trimesteret med færrest plager – vil graviditeten kanskje oppleves litt enklere! Her er noen av symptomene du kan regne med å oppleve i slutten av første trimester.

Ørhet og svimmelhet

I graviditeten er det vanlig at progesteron medfører at blodårene slapper mer av, noe som fører til lavere blodtrykk. Dette vil for mange føre til plager som svimmelhet eller ørhet. Når du reiser deg, kan du nesten få følelsen av å besvime. Et tips er å legge seg ned eller å sitte med hodet mellom knærne dersom du merker at du blir svimmel. Unngå dessuten å reise deg opp for raskt fra sittende eller liggende posisjon.

Forstoppelse

Det er ikke bare blodårene dine som slapper av under graviditeten. Også tarmene beveger seg saktere og mindre effektivt, noe som kan føre til treg mage. Igjen er det hormonene dine som har skylden. Men dette er altså helt normalt! Det du kan forsøke å gjøre dersom du sliter med forstoppelse, er å spise mer fiberrik mat. Her kan vi blant annet tipse deg om å inkludere ekstra fullkorn som havregryn og grønnsaker i kosten.

Synlige blodårer på bryster og mage

Mange gravide opplever å ha synlige blodårer gjennom huden, og sa særlig på magen og brystene. Dette skyldes den økte blodstrømmen til foster, morkake og bryster. Det å ha mer synlige blodårer kan kanskje oppleves sjenerende, men ikke fortvil! Det går som regel tilbake til normalen etter fødselen.

Tretthet og kvalme avtar

Selv om du fortsatt kan slite med en del graviditetsplager, er det også enkelte plager som gjerne begynner å slippe tak. Morgenkvalme og tretthet vil i de fleste tilfeller være verst i første trimester. Allerede nå kan du kanskje merke at energinivået ditt er i ferd med å bli slik det var før graviditeten, eller at appetitten har blitt bedre. Og om du fortsatt plages, gjelder det å holde ut litt til. Plagene vil gå over før eller siden.

Tips til deg som er gravid i uke 13

Når du er gravid i uke 13 har du nesten unnagjort 1/3 av svangerskapet. Derfor begynner du kanskje også å få god oversikt over den nye hverdagen, og hva du bør og ikke bør gjøre. Det finnes blant annet enkelte matsorter gravide bør styre unna. Så lenge du vet hva du bør unngå av medikamenter, mat, drikke og aktiviteter, har du et godt grunnlag for en sunn og fin graviditet. Her deler vi også noen enkle tips til hva du kan tenke på i uke 13 av graviditeten:

Begynn å se etter mammaklær

Nå er det kanskje ikke så lenge til babymagen din begynner å strutte! Du kan også oppleve at brystene dine har vokst betydelig i størrelse. For å sikre en komfortabel graviditet, er det derfor lurt å kjøpe inn velegnede mammaklær. Gå gjerne for plagg som er elastiske og løse, slik at du unngår irritasjon eller ubehagelig trange klær. Husk at det finnes mange butikker som selger bruktklær, og at du kan finne mange prisgunstige (og litt mer miljøvennlige) alternativer til det å handle nytt.

Sov på siden

Når du nærmer deg andre trimester, kan det være kjekt å venne seg til soving på siden. Etter hvert som magen vokser, vil dette være sovestillingen som gir minst grad av press på indre organer. Ved å sove på siden kan du også sikre optimal blodtilførsel til livmoren og fosteret, slik at barnet får alt det trenger av oksygen og næring. En god liggestilling kan også bidra til at du unngår hevelser, åreknuter og andre vanlige plager.