Gravid | Uke 14

Som gravid i uke 14 vil fosteret være 12 uker gammelt, og du har akkurat gått inn i ditt andre trimester. Dette trimesteret omtales ofte som det «letteste», da vanlige graviditetsplager som kvalme og tretthet gjerne er tilbakelagte kapitler. Her finner du ut hva som skjer med fosterets utvikling i uke 14, og hva du kan forvente av din egen kropp. Vi deler også noen gode tips!

Milepæler i uke 14 av graviditeten

  • Gratulerer: Nå er du i ditt andre trimester!
  • Brystene blir mindre ømme, og kvalme og tretthet avtar
  • Mange begynner å få synlig gravidmage nå
  • Barnets kjønnsorganer blir tydeligere, og kjønnet kan snart fastslås
  • Fosteret beveger seg mye i magen (selv om du ikke kjenner det enda)

Barnets utvikling

Når du er i uke 14 av svangerskapet, vil fosteret ditt være i full utvikling. Selv om alle organer er på plass, er den lille langt fra ferdigutviklet. Frem mot fødselen vil fosteret blant annet legge på seg mye vekt. La oss se nærmere på hva som skjer i uke 14!

Hode, ansikt og kropp

Når fosteret er 12 uker gammelt, vil ansiktsmuskulaturen kunne stimuleres av barnets hjerne. Det betyr at den lille kan lage grimaser, smile, eller til og med sutte på tommelen. Fosterets øyne har også flyttet seg til forsiden av hodet, og er dekket av øyelokk. Barnets ører begynner å ta tydelig form, og har omtrent flyttet seg til riktig posisjon på hver side av hodet. Selve hodet er heller ikke like stort i forhold til resten av kroppen, som det har vært hittil. Kroppen begynner å strekke seg. Legg også merke til at barnets hode nå kan støttes opp av hals/nakke. Strupehodet, spiserøret og pusterøret er også dannet. I fosterets munn har spyttkjertler begynt å produsere spytt. I uke 14 vil også fosterets kinn få økt muskulatur, slik at den lille klarer å suge. Før han eller hun kan drikke melk, vil hen kanskje øve seg med tommelen! Nå kan barnet også bevege hendene og knytte nevene sammen. Armene har fått sine korrekte proporsjoner.

Ytre kjønnsorganer

I uke 14 vil fosterets ytre kjønnsorganer begynne å utvikle tydelige trekk, slik at det snart blir mulig å si om du bærer på en gutt eller jente via ultralyd. Merk likevel at det foreløpig er vanskelig å slå fast hvilket kjønn barnet har. I Norge vil alle gravide få tilbud om rutinemessig ultralyd rundt 18. svangerskapsuke, altså fire uker fra nå. Da vil man lettere kunne si om den lille er en gutt eller jente.

Hjerte, kretsløp og organer

Barnets lille hjerte er for lengst utviklet, og pumper nå rundt 110 til 160 slag per minutt. I løpet av et døgn pumper hjertet rundt 28 liter blod! Fosteret øver seg dessuten på å puste, ved å dra fostervann inn/ut av lungene. Når det gjelder leveren, har denne begynt å lage galle. Fosterets milt har i tillegg startet produksjonen av røde blodceller.

Hud og hår

I uke 14 av graviditeten vil fosteret ha gjennomsiktig og tynn hud. Det har likevel begynt å danne seg hårsekker, og den lille begynner nå å få både øyenbryn og hår på issen. Fosteret får også et tynt lag med lanugo eller fine hår over hele kroppen. Dette håret forsvinner som regel før fødselen, men noen barn blir født med litt «dun» på kroppen. Det fine håret bidrar til å regulere fosterets kroppstemperatur, og beskytter mot skader.

Hvor stort er fosteret i uke 14?

I graviditetsuke 14 vil fosteret veie rundt 50 gram, og måle 9 cm fra sete til isse. Nå er den lille på størrelse med en liten appelsin. Fosteret har alle organer, og det meste er på plass – nå handler det bare om å vokse og legge på seg frem mot fødselen. De neste ukene vil fosteret vokse betydelig i størrelse. Har du ingen gravidmage enda, vil du kanskje få det snart!

Endringer i mors kropp

I uke 14 vil mange merke at de får en liten, men tydelig gravidmage. Nå kan kanskje også menneskene rundt deg se at du har en kul på magen! Samtidig er det viktig å huske på at det er veldig individuelt når magen blir synlig. Mors høyde, vekt, magemuskler og kroppsfasong, samt livmorens posisjon, vil alle ha innvirkning på hvor synlig mage du har. Så dersom du enda ikke har noen synlig «kul», er dette å regne som helt normalt. Også brystene blir stadig større, og noen opplever å ha gått opp flere BH-størrelser allerede. Men igjen er det her store individuelle forskjeller.

Gravid i uke 14? Symptomer du kan forvente!

I din fjortende svangerskapsuke begynner du kanskje å føle deg mer energisk og glad. Det er ikke uten grunn at andre trimester ofte omtales som den «beste» i løpet av svangerskapet. Med det sagt, kan du fortsatt oppleve enkelte symptomer. Her ser vi nærmere på noen av de vanligste!

Strekksmerter på sidene av magen

I uke 14 og videre de neste ukene er det mange vordende mødre som opplever smerter på hver side av magen. Dette skyldes i mange tilfeller at bindevevet rundt livmoren strekkes. Selv om strekksmerter kan være ubehagelige, er det som regel helt ufarlig og veldig normalt!

Brystene blir større

Om ikke brystene dine har vokst noe særlig frem til nå, vil du kanskje merke noe nå når du går inn i andre trimester! Nå vil brystene ofte vokse betydelig, ettersom kjertelsystemet gjør seg klart til å produsere melk. Det kan derfor være på tide å kjøpe inn nye BH-er med god støtte. For noen kan store bryster føre til ryggsmerter, og da er støtte ekstra viktig.

Synlige blodårer på brystene

Et annet vanlig graviditetssymptom i andre trimester av svangerskapet, er synlige blodårer på brystene (og noen ganger magen). Dette kan du også begynne å se tegn til i første trimester. Blodårene skyldes den øke gjennomstrømningen av blod i kroppen din, noe som er nødvendig for å sikre at fosteret får nok næring og oksygen. Etter fødselen vil blodårene gradvis bli mindre synlige.

Økt sultfølelse og bedre appetitt

Babyen din skal vokse og legge på seg, noe som også gjør at du som mamma spiser mer for å dekke det økende næringsbehovet. Samtidig vil svangerskapskvalmen ofte ha gitt seg i uke 14, noe som gjør at du endelig kan være i nærheten av mat uten å bli dårlig. Så lenge du spiser mat som er trygg for gravide og har et variert kosthold, er det bare å kose seg. Men hold gjerne et lite øye med vekten, ettersom overvekt kan føre til svangerskapsdiabetes og andre uønskede tilstander.

Tips til deg som er gravid i uke 14

Nå som du er i uke 14 av svangerskapet, har du allerede lagt bak deg en tredjedel av graviditeten. Da begynner det å bli på tide å tenke på de store tingene, enten det er valg av barnevogn eller oppussing av barnerom. Her er noen tips for deg som er gravid i fjortende uke!

Begynn å tenke på babynavn

Nå som risikoen for spontanabort har blitt betydelig redusert, kan du endelig senke skuldrene litt mer og planlegge livet etter fødselen. Det kan for eksempel være snakk om å vurdere ulike navn. Det å finne det perfekte navnet kan ta tid, så det skader ikke å begynne planleggingen allerede nå. Før du vet barnets kjønn, kan du gjerne finne ett gutte- og ett jentenavn. Noen synes det er fint å gi barnet et navn som er i slekten, mens andre ønsker et moderne eller populært navn. Det er opp til deg (og eventuell partner)!

Hold deg i aktivitet

I svangerskapet vil de fleste legge på seg flere kilo, noe som er helt normalt. Samtidig er det greit å holde seg i aktivitet og spise sunt, da dette kan forhindre usunn vektøkning. Det å holde seg i aktivitet er dessuten bra for hjertehelsen og din mentale helse. Om du ikke liker å trene på treningsstudio, kan du kanskje gå turer i skog og mark? Det finnes også egne treningsgrupper for gravide, enten det er yoga, svømming eller andre aktiviteter.