Gravid | Uke 15

Når du er gravid i uke 15, befinner du deg i andre trimester av svangerskapet. Fosteret er nå 13 uker gammelt, og har rukket å utvikle seg til et lite menneske som kan suge på tommelen og bevege seg frivillig. I denne guiden kan du lære mer om fosterets utvikling i uke 15, samt hvilke symptomer du kan forvente.

Milepæler i uke 15 av graviditeten

  • Mange har fått en synlig gravidmage i uke 15
  • Barnets øyne og ører faller stadig mer på plass, og ansiktet tar form
  • Fosteret har sine første viljestyrte bevegelser
  • Ørene begynner å kunne oppfatte lyd
  • Babyens skjelett begynner å bli hardt nok til at det ville vært synlig på røntgen
  • Nå har fosteret tynne lanugohår på hele kroppen
  • Du er forhåpentligvis kvitt både morgenkvalme og tretthet!

Barnets utvikling

Når fosteret er 13 uker gammelt, vil det fortsatt ha tynn og glassaktig hud. Blodårer er lett synlige gjennom huden. Barnets skjelett består fortsatt av mye brusk, men er i ferd med å bli hardere takket være forbeningsprosessen. Den lilles organer utvikler seg stadig, og er nå for det meste på plass der de skal være. Organsystemene har også begynt å virke. Dette gjelder også nervesystemet. Hittil har ikke fosterets bevegelser vært annet enn ufrivillige rykninger, men nå vil barnet snart utføre sine første frivillige bevegelser. Fosteret vil bevege seg mye fremover, noe som blant annet skyldes at musklene må trenes opp. Etter hvert vil fosteret kunne bevege både hender, føtter, fingre, tær og andre kroppsdeler. Barnet vil dessuten øve seg på å svelge og puste, ved å drikke eller inhalere fostervann. Det suger også på tommelen, noe som er viktig for å trene opp sugeevnen før barnet skal amme. Barnet kan også lage ulike ansiktsuttrykk, og holde hodet sitt oppe.

Hvor stort er fosteret i uke 15?

Nå er fosteret omtrent på størrelse med et eple eller en pære, og veier omkring 100 gram. Den lille måler rundt 10 cm, og armer og bein har blitt betydelig lengre. Nå måles ikke lenger lengden fra isse til sete, men fra isse til fot. Barnet vokser raskt nå, og om ikke lenge vil det være på størrelse med en avocado!

Endringer i mors kropp

Når det gjelder fysiske, synlige endringer i kroppen til mor, er kanskje den voksende magen den best åpenbare. Rundt uke 15 av svangerskapet, vil mange kvinner oppleve at magen begynner å titte frem. Men dersom du ikke har fått synlig mage enda, regnes også dette som normalt. Husk at mange faktorer påvirker hvor stor mage man får, inkludert vekt, kroppsfasong og hvordan livmoren er posisjonert i magen. Det er også vanlig at brystene blir betydelig større, og det kan derfor være lurt å gå til innkjøp av nye komfortable BH-er. Om du har synlige blodårer på brystene, er dette ingenting å bekymre seg over. Dette skyldes bare den økte blodgjennomstrømningen i kroppen, og vil forsvinne igjen etter fødselen. Nivået av hormonet hCG er fallende, mens mengden progesteron og østrogen stadig øker. Disse hormonene kan påvirke både kropp og humør!

Gravid i uke 15? Symptomer du kan forvente!

Foruten de mest åpenbare endringene i mors kropp, kan du også forvente en rekke andre symptomer. I uke 15 av svangerskapet vil som regel de verste plagene fra første trimester ha forsvunnet, inkludert kvalme og tretthet. Likevel kan du oppleve diverse andre symptomer, som ikke nødvendigvis gjør livet til en dans på roser!

Symptomer fra nese og tannkjøtt

Økende mengder av graviditetshormoner gjør også at blodgjennomstrømningen øker i kroppen, noe som blant annet kan påvirke nesen. Det er blant annet veldig vanlig å oppleve nesetetthet, og at man lettere blør neseblod. Hormonene dine kan i tillegg påvirke tannkjøttet. Mange gravide opplever at tannkjøttet hovner opp, blir rødt og at det lettere begynner å blø. Dette kalles gingivitt, og er en mildere form for tannkjøttbetennelse. Puss tennene forsiktig, og bruk gjerne en myk tannbørste. Det er også lurt å bruke tanntråd én gang daglig. Nøl heller ikke med å besøke tannlegen mens du er gravid. Dette er helt ufarlig!

Vektøkning

Som gravid i uke 15 er sjansen stor for at du allerede har gått opp i vekt. Dette skyldes ikke bare fosteret du bærer på – som for øvrig veier rundt 100 gram. Også morkaken, livmoren og voksende bryster bidrar til at vektnålen peker oppover. I tillegg er det ikke uvanlig å legge på seg litt ekstra andre steder på kroppen gjennom andre trimester. Dette kan skyldes at du endelig har fått appetitten tilbake dersom du har slitt med morgenkvalme. I andre trimester vil du som regel ha behov for 340 ekstra kalorier per dag, sammenlignet med kaloriinntaket før du ble gravid. Unngå imidlertid å overspise, og da særlig usunne matvarer, da dette kan bidra til høyere vektøkning enn hva som regnes som normalt.

Halsbrann

På grunn av hormonelle og kroppslige endringer, vil mange gravide oppleve halsbrann og sure oppstøt i svangerskapet. Dette kan også forekomme i andre trimester, og uke 15 av svangerskapet. Mange gravide vil dessuten oppleve annet ubehag fra fordøyelsessystemet, som for eksempel forstoppelse og luft i magen. Samtidig vil du forhåpentligvis være kvitt andre plager – som morgenkvalme – selv om også dette symptomet kan henge igjen en stund.

Hjernetåke

I andre trimester vil mange gravide slite med glemsomhet. Sliter du kanskje med å huske hvor du la fra deg bilnøklene eller mobilen? Da har du sannsynligvis «gravidhjerne», eller en form for hjernetåke. Årsaken er at volumet på hjernecellene reduseres noe under graviditeten, og dette bidrar til at man gjerne blir litt mer rotete og glemsom. Bruk gjerne hjelpemidler for å organisere hverdagen på en god måte, enten det er kalenderen på nettbrettet eller noe annet!

Svimmelhet

Når du er gravid vil graviditetshormoner bidra til at blodårene slapper mer av. Dermed vil også blodtrykket falle, noe som kan gi symptomer som svimmelhet eller at man føler seg ør. Dette merker du gjerne spesielt godt dersom du reiser deg litt for fort fra sittende stilling. Om du skulle bli ør og svimmel, anbefales det å sette seg ned og holde hodet mellom knærne. Du kan eventuelt legge deg ned i sofaen eller på gulvet, og heve knærne slik at de er høyere oppe enn hodet. Dette vil som regel gjøre at ørheten forsvinner.

Tips til deg som er gravid i uke 15

Når du er gravid i uke 15, har du snart fire fullgåtte måneder av svangerskapet bak deg. Du begynner å nærme seg halvveis i graviditeten, noe som er en stor milepæl. Samtidig er det mye å huske på. Her er noen tips til ting du bør tenke gjennom for de kommende månedene av svangerskapet.

Vær obs på symptomer på graviditetsdepresjon

Mange har nok hørt om fødselsdepresjon, en depressiv tilstand som rammer mange nybakte mødre i tiden etter fødselen. Det mange ikke vet, er at man også kan rammes av depresjon mens man er gravid. Faktisk er denne tilstanden nokså vanlig. Dersom du opplever å miste interessen for ting du vanligvis er glad i, trekker deg unna folk eller føler deg nedstemt over tid, kan det være at du har en depresjon. I så fall er det viktig å snakke med noen, enten det er en lege eller andre du stoler på.

Bruk bilbelte selv om du har mage

Trafikksikkerhet er viktig enten du er gravid eller ikke. Noen er kanskje skeptiske til å bruke bilbelte under graviditeten, ettersom det går på tvers av gravidmagen. Men husk at skader eller dødsfall hos mor, også vil kunne føre til at fosteret dør. Sørg derfor for å bruke bilbelte hver gang du sitter i en bil. Beltet skal gå på undersiden av magen, og på tvers mellom brystene og over skulderen. Dette vil beskytte både mor og barn ved en eventuell kollisjon.