Gravid | Uke 16

Dersom du er gravid i 16. uke, vil du straks ha tilbakelagt fire fullgåtte måneder av svangerskapet. Du befinner deg i andre trimester av graviditeten, og fosteret er nå 14 uker gammelt. Her kan du lære mer om fosterutvikling og endringer i mors kropp ved uke 16 av svangerskapet!

Milepæler i uke 16 av graviditeten

  • Du er i andre trimester, og har kanskje fått den velkjente mammagløden?
  • Snart vil du kjenne barnet sparke og bevege på seg
  • Nå er det bare to uker til du kan få vite barnets kjønn på ultralyd!
  • Babyen kan reagere på lys og mørke (selv om øynene fortsatt er lukket)
  • Barnet suger sannsynligvis på tommelen, og øver seg på å amme
  • Den lille kan snart høre stemmen din (og tarmlydene dine)!

Barnets utvikling

Rundt uke 16 vil de fleste av barnets organer være mer eller mindre ferdigutviklede. Faktisk er det slik at fosterets organer etter fjerde måned vil forbli cirka slik de er frem mot fødselen. Likevel vil det være betydelig utvikling på celleplan de neste månedene. Her er en oversikt over fosterets utvikling i uke 16!

Muskler og koordinasjon

Den lille utfører nå mange akrobatiske øvelser i mors mage, selv om dette kanskje ikke blir lagt merke til enda. All denne bevegelsen bidrar til at fosteret i stadig større grad kan koordinere bevegelsene sine. Beina begynner nå å vokse seg betydelig lengre enn armene, og barnet får mer «normale» proporsjoner. Snart kan du kjenne de små beina sparke! Fosteret øver også på amming og livet utenfor livmoren. Det sutter på tommelen, og drikker fostervann som tisses ut igjen.

Produksjon av brunt fett

Enn så lenge er fosteret veldig tynt, og det mangler det typiske babyfettet! Samtidig begynner så vidt utviklingen av brunt fett omkring uke 16. Dette fettet produseres rundt brystbeinet, halsen og urinrøret. Brunt fett har en viktig funksjon etter at barnet blir født, da det hjelper til med varmeregulering. Nyfødte har ikke evnen til å skjelve når de fryser. De neste månedene vil fosteret legge mye på seg, og det kommer flere lag med isolerende fett i tredje trimester.

Øyne og ører

Fosteret klarer nå å bevege på øynene, selv om de enda ligger gjemt bak øyelokkene. Om noen uker vil den lille kunne åpne øynene og blinke. Barnets små øreknokler har også kommet på plass i uke 16, slik at barnet snart kan høre både deg og tarmlydene dine. Innen uke 18 av svangerskapet, vil som regel barnet kunne høre deg og det som foregår rundt deg.

Hud

Fosteret ditt har foreløpig tynn og gjennomsiktig hud som er mulig å se gjennom. Hadde du kunnet se babyen nå, ville du ha sett nettverket av blodårer gjennom huden. Men gradvis vil huden bli tykkere og mindre glassaktig. Huden vil også bli pigmentert etter hvert, slik at den lille får sin unike hudfarge – arvet av far og mor.

Hvor stort er fosteret i uke 16?

I uke 16 av graviditeten vil fosteret være på størrelse med en avocado! Barnet måler nå omkring 16 cm fra isse til fot, eller 11,5 cm fra isse til sete. Vekten ligger normalt sett på rundt 140 gram – altså 40 % mer enn forrige uke! Barnet vokser fort, og vil legge på seg mye de kommende ukene og månedene. Dette vil du sannsynligvis også merke på magen din, som blir stadig større.

Endringer i mors kropp

I uke 16 av svangerskapet vil øvre del av livmoren befinne seg midt mellom navlen og symfysen (blygdbenet). Fra nå av vokser både fosteret og livmoren mer enn noensinne, og snart vil det bli vanskelig å skjule gravidmagen (dersom du ikke har delt nyheten)! Mange vil ha en tydelig babymage på dette tidspunktet, men dette varierer stort. Som vi tidligere har nevnt, vil både kroppsfasong, høyde, vekt og livmorens plassering være avgjørende. Noen har mer synlige mager enn andre, og begge deler er normalt. Sannsynligvis kjenner du ikke noe til fosterets bevegelser enda. Noen kan imidlertid få følelsen av å ha små bobler eller «popp» i magen. Kroppen din kan også bli tyngre. Vektøkning i svangerskapet er helt normalt, ettersom både mage og bryster vokser. Sørg likevel for å være i aktivitet, og å spise sunt og variert. For høy vektøkning kan være utfordrende å reversere, og assosieres gjerne med helseplager som svangerskapsdiabetes.

Gravid i uke 16? Symptomer du kan forvente!

Gjennom svangerskapet ditt er det mange symptomer som vil komme og gå. Selv om du nå forhåpentligvis er kvitt både morgenkvalme og tretthet, kan nye symptomer ha meldt sin ankomst. Her er noen av de vanligste graviditetssymptomene i uke 16 av graviditeten!

Ligamentsmerter i magen

Etter hvert som livmoren vokser, vil ligamentene som støtter den strekkes og tyknes. Dette kan føre til stikkende og skarpe smerter på enten én eller begge sider av magen, noe som kan være plagsomt. Heldigvis er ikke smertene farlige. Ofte vil det hjelpe å sette seg ned og slappe av. Vedvarer smertene selv ved hvile, bør du ta kontakt med legen.

Glemsomhet

Hormoner, tretthet og bekymringer er blant de antatte årsakene til at mange vordende mødre blir ufokuserte og glemsomme. Fenomenet kalles gjerne for «graviditetshjerne», og kan gjerne omtales som en form for hjernetåke. Dersom du til stadighet surrer og glemmer bort ting, er det godt mulig at du selv er rammet av «pregnancy brain»! Et tips er å bruke mobilen eller andre hjelpemidler til å skrive huskelapper og organisere dagene.

Oppblåst og treg mage

Med økende mengder progesteron, er det vanlig at kroppen produserer ekstra mye luft. Hormonet fører også til nedsatte tarmbevegelser, slik at luft og avføring ikke transporteres like effektivt gjennom fordøyelsessystemet. Dette kan føre til at du føler deg mer oppblåst enn før, eller at du rammes av forstoppelse. Her kan det være nyttig å spise en mer fiberrik kost, da dette gir fart på saker og ting. Spis gjerne ekstra mye grønnsaker og grove kornsorter!

Ryggsmerter

Fra uke 16 og videre utover i graviditeten, er det nokså vanlig å oppleve ryggsmerter. Dette skyldes at den voksende livmoren utvides, og legger press på korsrygg samtidig som magemusklene svekkes. Graviditetshormonene dine kan også bidra til at ligamentene som kobler bekkenet til ryggraden blir slakkere. Dette kan medføre bekkensmerter, så vel som korsryggsmerter. Husk at det finnes aktiviteter som kan være til hjelp, inkludert svømming, gange, yoga og styrketrening. Eller har du kanskje en partner eller venn som kan gi deg massasje? For noen kan også dette være lindrende!

Hodepine

Det finnes mange ulike grunner til at gravide kan oppleve hodepine. Blant de mest vanlige årsakene, kan vi nevne nedtrapping på koffein (færre kopper kaffe per dag enn hva du er vant til), søvnmangel og dehydrering. Hormonelle endringer spiller også inn. Legg dessuten merke til at sterk hodepine i andre eller tredje trimester kan være et tegn på svangerskapsforgiftning. Snakk med legen din dersom du sliter med hodepine, slik at du kan få gode råd til eventuell lindring!

Tips til deg som er gravid i uke 16

Det finnes en rekke tips som kan komme til nytte for deg som er gravid i uke 16, men også senere i svangerskapet. Ett tips er å være obs på aktiviteter du bør unngå, da de potensielt kan skade barnet ditt grunnet fare for støt eller fall. Eksempler på aktiviteter du bør unngå som gravid, er kampsport, kontaktidretter som fotball, slalåm, hesteridning og snowboard. Forhør deg gjerne med en lege om hvorvidt favorittaktivitetene dine bør unngås eller ikke. Lykke til!