Gravid | Uke 17

Når du er gravid i uke 17 vil fosteret være 15 uker gammelt, og du befinner deg i andre trimester av svangerskapet. Denne uken – eller en av de neste – vil du kunne få vite kjønnet på barnet om ønskelig. Her er alt du trenger å vite om 17. svangerskapsuke, inkludert fosterutvikling, ultralyd og symptomer hos mor!

Milepæler i uke 17 av graviditeten

  • Gutt eller jente? Nå kan du få vite barnets kjønn på ultralyd (tilbys mellom uke 17 og 20)
  • De kommende dagene vil barnets fingre få unike fingeravtrykk!
  • Fett begynner så smått å lagres i underhuden, og fosteret blir snart rundere
  • Barnets svettekjertler begynner å utvikle seg
  • Fosteret kan sanse lys
  • Navlesnoren blir kraftigere

Barnets utvikling

Den lilles hjerte vil fra nå av reguleres av hjernen. Hittil har hjerteslagene vært nokså tilfeldige. Foreløpig vil fosterets puls ligge på omkring 140–150 slag i minuttet, omtrent det dobbelte av din hvilepuls. Denne uken vil for øvrig tå- og fingertupper få unike virvler eller mønstre, også kalt fingeravtrykk. Disse vil vare livet ut! Hårveksten er også i full gang, og barnet begynner å få både øyenbryn, issehår og øyenvipper. Under huden fylles fettlagrene opp. Barnet kan også sanse lys og mørke. Holder du en lommelykt mot magen, vil barnet se det ettersom synsnerven nå når øyets netthinne. Hørselen er også snart ferdig utviklet, og babyen kan om ikke lenge høre stemmen din. I uke 17 vil fosteret dessuten svelge fostervann jevnlig. Forskning viser faktisk at den lille kan kjenne tørste allerede nå! Drikking av fostervann er kort og godt barnets måte å øve seg på å drikke melk etter fødselen.

Hvor stort er fosteret i uke 17?

I uke 17 av svangerskapet vil fosteret være på størrelse med en nepe eller stor løk! Fosteret måler nå rundt 18–20 cm fra isse til tå, og har en vekt på omtrent 190 gram. Barnet vokser nå veldig raskt, og vil snart være på størrelse med en squash. Den lille er fortsatt forholdsvis tynn, men nå begynner babyfett å lagres under huden – noe som bidrar til at barnet blir rundere.

Endringer i mors kropp

Nå som du er i uke 17, er sjansen stor for at du har fått en tydelig gravidmage. Den øvre delen av livmoren vil nå kunne kjennes omtrent midt mellom navlen og symfysen. Kanskje er magen også synlig for omgivelsene, og mange vil nok oppleve å få kommentarer eller gratulasjoner. Du kan også oppleve at mange vil kjenne på magen, noe som kan være både hyggelig og irriterende – alt ettersom. Om magen din enda ikke viser seg, betyr det ikke at du er mindre gravid. Husk at vekt, kroppsfasong og høyde er helt avgjørende for hvorvidt babymagen viser seg eller ikke. Ellers kan vi nevne at mange mødre svetter litt mer enn ellers på dette stadiet i graviditeten. Brystene kan også ha blitt såpass store at du har behov for nye BH-er! Magen og vektøkningen kan for øvrig bidra til mer ustødig gange.

Gravid i uke 17? Symptomer du kan forvente!

Rundt uke 17 vil du i mange tilfeller være helt kvitt de irriterende graviditetssymptomene du slet med i første trimester. Med det sagt, kan mange også oppleve diverse plager i andre trimester. Dette er veldig individuelt. Her er noen av graviditetssymptomene du kan kjenne på nå.

Økt sultfølelse

Omkring uke 17 av graviditeten vil mange vordende mødre merke at appetitten når nye høyder! Fra å være kvalm og lite matglad i første trimester, får du kanskje ikke nok mat nå som du er i andre trimester. Grunnen er enkel: Fosteret sender signaler til kroppen din om å spise mer. Husk at barnet nå er i rask vekst, og derfor trenger mer næring. Det å spise for to gir deg en god unnskyldning for å kose deg med litt mer mat enn hva du ellers ville ha gjort. Og det kan du gjøre med god samvittighet! Gjennom andre trimester trenger du rundt 300 kalorier mer per dag enn da du ikke var gravid. Samtidig er det fort gjort å spise litt mer enn hva du faktisk burde, noe som kan føre til ugunstig vektøkning. Snakk gjerne med legen din eller en ernæringsekspert dersom du trenger veiledning rundt kosthold og graviditet.

Snorking og nesetetthet

Sliter du med nesetetthet, kan du også oppleve å snorke mer nå enn du har pleid tidligere. Dette er veldig vanlig, men heldigvis bare midlertidig (i de fleste tilfeller). Har du en partner som plages av snorkingen din, kan det kanskje hjelpe med ørepropper. For noen kan det også hjelpe å ha en luftfukter på soverommet, eller å bruke snorkeplaster eller saltvannsspray.

Økt utflod

Rundt uke 17 – og i andre trimester som helhet – vil mange gravide kvinner merke at de har en økende mengde vaginal utflod. Utfloden er typisk hvit og kremaktig, og regnes som helt normal. Bruk gjerne truseinnlegg dersom du vil forhindre at utfloden lager flekker på undertøyet ditt.

Ultralyd? Slik er undersøkelsen!

Mellom uke 17 og 20 vil alle gravide få tilbud om en ultralydundersøkelse. Denne kan være verdt å gå på, siden du kan få mulighet til å se babyen din for første gang. Du kan også få vite barnets kjønn, og forsikre deg om at alt ser normalt ut. Kort fortalt innebærer ultralyden at et lydhode beveges over magen, som er smurt inn med kontaktgel. Lydbølger sendes inn i livmoren, og når de treffer kroppsvev vil et ekko oppstå. Dermed vil lydbølger sendes tilbake til lydhodet som tolker signalet. En datamaskin vil deretter bearbeide lydsignalene, og gjengi et sanntidsbilde på skjermen. Det er altså ikke snakk om røntgenstråler, som er kjent for å kunne ha skadelige virkninger på fosteret. Ultralyd regnes som helt trygt for både mor og barn. Under ultralydundersøkelsen vil jordmoren undersøke både morkaken, fosteret og se hvor mye fostervann det er. Undersøkelsen tar ikke mange minutter. Du kan også få med deg et ultralydbilde av fosteret, noe som kan være kjekt å ha!

Tips til deg som er gravid i uke 17

Dersom du skal på ultralyd, er det greit å vite at det ikke alltid er like enkelt for jordmoren å si noe om barnets kjønn. Generelt sett kan vi si at jo tidligere du tar ultralydundersøkelsen i svangerskapet, jo mer usikker blir prediksjonen. Det er særlig vanlig å feiltolke fosteret som jente, og så viser det seg å være en gutt. Normalt sett er det enklere å fastslå om fosteret er en gutt enn en jente. Husk likevel på at ultralydundersøkelsen kan by på mye nyttig informasjon selv om du ikke skulle få vite kjønn med sikkerhet. Jordmoren kan blant annet fastsette termindato basert på fosterets mål, og si noe om det foreligger forhold som kan gjøre fødselen vanskelig. Det å se barnet sitt for første gang er uansett en veldig spesiell opplevelse!