Gravid | Uke 18

Når du er 18 uker på vei, vil dette bety at 4,5 måneder av graviditeten er tilbakelagt. Nå er du snart halvveis i svangerskapet, og du befinner deg fortsatt i andre trimester. Fosteret er 16 uker gammelt, og magen din begynner kanskje å bli stor! Her kan du lære mer om høydepunktene, fosterutviklingen og vanlige symptomer i uke 18.

Milepæler i uke 18 av graviditeten

  • Du kan ta ultralyd og få vite barnets kjønn
  • Eggstokker og livmor er nå ferdig formet hos jentefostre
  • Kjønnsorganene til gutter vil kunne være synlige under ultralyd
  • Barnet spreller, sparker, vrir seg og snur seg aktivt
  • Nå har fosteret hørsel (som stadig utvikles og blir bedre)
  • Fosterets første avføring (bek) begynner å samles opp i tarmene
  • Babyen kan hikke
  • Den voksende magen kan sette en stopper for enkelte aktiviteter
  • Snart vil fosterets vekst foregå i et roligere tempo

Barnets utvikling

Barnet ditt utvikler seg stadig, og klargjør seg for å kunne leve utenfor livmoren. Blodkarene er enda noe synlige, ettersom barnets hud fortsatt er nokså tynn. Huden er imidlertid langt mindre glassaktig enn hva den var for bare noen uker siden. La oss se nærmere på barnets utvikling i denne uken!

Hode og ansikt

I uke 18 vil både ører, øyne, munn og nese være på riktig plass, og barnets ansikt vil tydelig kunne sees på eventuell ultralyd. Barnet har også fått øyenbryn, øyelokk, øyenvipper og hår på hodet. Nå er det heller ikke så lenge til barnet kan åpne øynene sine for første gang. Fosteret begynner også å utvikle sine permanente tenner, som vil ligge klare bak melketennene i gommene.

Lunger

Anlegget til barnets lunger er på plass, og inndelt i lapper og bronkier. Legg imidlertid merke til at lungene enda ikke er ferdig utviklet, og at barnet ikke kan puste selv utenfor livmoren. Foreløpig er bronkiene forgrenet i en rekke mindre bronkier, så vel som bronkioler som kan overføre oksygen. Men ferdigutviklede lunger vil være forgrenet ytterligere i stadig mindre utløp, som til slutt ender i ørsmå alveoler eller lungeblærer. Lungene med sine alveoler og utallige forgreninger har likevel så smått begynt å utvikle seg, noe som er fascinerende å tenke på!

Nervesystem og sanser

I uke 18 vil millioner av nerveceller og forbindelser dem imellom være under utvikling i barnets hjerne. Disse vil blant annet koble barnets hjerne til musklene, slik at den lille kan utføre bevegelser som er viljestyrte. Det dannes også myelin omkring nervene, noe som sørger for at nerveimpulser vil kunne spre seg enda mer effektivt mellom ulike nerveceller. Nervecellene i hjernen utvikler seg mye denne uken, slik at barnet i stadig større grad kan høre, se, smake og lukte. Med et stadig mer avansert og målrettet nervesystem, kan barnet nå både sprelle, sparke, vri seg og slå, og refleksene blir stadig forbedret.

Hvor stort er fosteret i uke 18?

I denne fasen av graviditeten vil fosteret være rundt 14 cm fra isse til tær, og på størrelse med en paprika. Barnet veier nå omkring 230 gram, altså litt mer enn en klassisk melkesjokoladeplate. Livmoren er omtrent på størrelse med en stor søtpotet, og inni den ligger barnet godt beskyttet av fostervann!

Endringer i mors kropp

Nå som du er i uke 18, opplever du kanskje at magen har blitt så stor at den begynner å bli en hindring for enkelte aktiviteter. Likevel varierer det fortsatt hvor mye magen vises, siden både mors høyde, vekt og fasong spiller en rolle. Graviditetshormonet relaxin kan også føre til at kroppens leddbånd blir slakkere, blant annet i rygg og bekken. Av den grunn kan du oppleve rygg- eller bekkensmerter. Dette forsterkes ytterligere av at den voksende magen forflytter tyngdepunktet, slik at du får mer svai i ryggen. Når det gjelder sexlyst, er dette veldig varierende. Noen opplever at sexlysten er god rundt uke 18, mens andre ikke synes det frister noe særlig. Så lenge svangerskapet ditt forløper normalt, kan du ha samleie uten at det er skadelig for fosteret – om du har lyst.

Gravid i uke 18? Symptomer du kan forvente!

Selv om andre trimester gjerne er det trimesteret som er assosiert med færrest plager, kan det fortsatt hende du opplever enkelte sjenerende symptomer. Dette henger blant annet sammen med den stadig voksende magen, og at barnet krever mer næring. Vi skal her se nærmere på noen av symptomene du kanskje kjenner på nå.

Søvnproblemer

Nå begynner kanskje magen din å bli såpass stor, at den er «i veien» når du skal sove. Noen synes det blir vanskeligere å finne komfortable sovestillinger, og klarer ikke lenger å ligge på magen. Forsøk gjerne å ligge på siden, da dette gir minst mulig press på organer. Mange opplever også at det er komfortabelt å ha en støttende pute mellom beina. Foruten den voksende magen, kan også leggkramper føre til søvnproblemer. Noen får kramper flere ganger per natt, og må da reise seg opp for å tøye ut.

Økt matlyst

I uke 18 er det også veldig vanlig å ha god appetitt! Fosteret vokser raskt, og sender signaler til kroppen din om å innta mer næring. I snitt vil gravide i andre trimester behøve rundt 300 ekstra kalorier i døgnet, sammenlignet med tidligere. Unngå helst å spise usunn mat og tomme kalorier, da dette tilfører lite av de viktige næringsstoffene du og barnet trenger. Bytt gjerne ut søtsaker, brus og chips med grønnsaker, vann og grove kornsorter, samt proteinrike matvarer. Spiser du mye usunn mat, kan dette føre til ugunstig vektoppgang og sykdommer som svangerskapsdiabetes.

Hovne ankler og føtter

Det regnes som normalt å oppleve noe hevelse under graviditeten, blant annet i føtter og ankler. Mange opplever også at hendene blir hovne, og at eventuelle ringer plutselig blir vanskelige å dra av. Fenomenet kalles for ødem, og innebærer at kroppen holder på mer væske enn hva den normalt sett ville gjort. Årsaken er at den stadig voksende livmoren kan legge press på venene, altså blodårene som skal føre blod tilbake til hjertet ditt. Legg likevel merke til at hevelser noen ganger kan skyldes mer alvorlige tilstander, som for eksempel svangerskapsforgiftning eller dyp venetrombose (blodpropp). Kontakt derfor lege dersom hevelsen oppstår plutselig, eller er akkompagnert av andre symptomer.

Svimmelhet

I løpet av andre trimester er det også vanlig å føle seg svimmel eller ør. Dette skyldes endringer i blant annet blodgjennomstrømningen, og noen ganger vil ikke nervesystem eller det kardiovaskulære systemet tilpasse seg endringene raskt nok. Føler du deg svimete, svimmel eller ør, er dette med andre ord nokså normalt. Mange merker særlig ørheten dersom de reiser seg litt for raskt opp fra sittende eller liggende stilling. Merk deg at du også kan føle deg svimmel dersom du ikke får i deg nok mat og drikke, sliter med blodmangel eller trener for hardt. Kontakt gjerne legen din dersom du er usikker på årsak, eller trenger konkrete råd.

Tips til deg som er gravid i uke 18

Mange har allerede vært på tidlig ultralydundersøkelse mellom uke 11 og 13. Mellom uke 17 og 20 vil du imidlertid få tilbud om ultralyd via det offentlige, og får dermed muligheten til enda en undersøkelse. Eller så er kanskje dette din første ultralydundersøkelse? Uansett – det å takke ja til ultralydundersøkelse kan være en god idé. Jordmoren vil da kunne sjekke at den lille har vokst normalt, og se om det finnes eventuelle misdannelser eller problemer med morkaken. Det kan også settes en mer eksakt termindato. Når du er på ultralydundersøkelse mellom uke 17 og 20 vil du også kunne få vite om du bærer på mer enn ett barn. Om ønskelig kan du også få med deg et bilde av barnet, som du stolt kan vise frem til venner og familie!